Έκπληξη Χάρη για τη διαρροή λεπτομερειών για Λαϊκή

Οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη είναι οι τομείς στους οποίους πρόκειται να επικεντρώσει τις προσπάθειες της η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην οικονομία, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «Η Κυπριακή Οικονομία πριν και μετά το Μνημόνιο: απολογισμός και προοπτικές».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το δήθεν οικονομικό θαύμα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν στην πραγματικότητα μια επίπλαστη και θνησιγενής ευφορία η οποία μέσα από μια σειρά ολέθριων αποφάσεων και κυρίως μέσω της ατολμίας και της αναβλητικότητας μετατράπηκε σε εφιάλτη.

«Μια εστία προβλημάτων σχετιζόταν με την αλόγιστη πιστωτική επέκταση, δηλαδή τον υπερδανεισμό που αποτέλεσε το χαρακτηριστικό μιας παρατεταμένης περιόδου μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ» είπε, αναφέροντας πως «αντί η επιτυχία της ένταξης να είχε τη συνέχεια της μέσα από μια πολιτική διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα ενίσχυαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, είχαμε ως χώρα βολευτεί με μια μη βιώσιμη πιστωτική επέκταση η οποία με τη σειρά της είχε βασιστεί στην προσέλκυση ξένων καταθέσεων μέσω της προσφοράς υψηλών επιτοκίων».

«Ήταν συνεπώς επόμενο», συνέχισε, «πως κάποια στιγμή οι τράπεζες και ο Συνεργατισμός θα αντιμετώπιζαν την πραγματικότητα των αποδυναμωμένων ισολογισμών και της κεφαλαιουχικής ανεπάρκειας».

«Διαφορετικά βέβαια θα ήταν τα πράγματα, αν η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους τύγχανε διαφορετικού χειρισμού» υπέδειξε.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η καθυστέρηση ένταξης σε πρόγραμμα στήριξης ταυτόχρονα με την απόφαση για κούρεμα του ελληνικού χρέους ήταν καταστροφική. «Η Κύπρος θα έπρεπε να ήταν σε πρόγραμμα έξι τουλάχιστο μήνες νωρίτερα, από την άνοιξη δηλαδή του 2011, γιατί ήδη από τότε είχε κλονιστεί η διεθνής εμπιστοσύνη προς την κυπριακή οικονομία και είχε απολεσθεί η ικανότητα του κράτους να χρηματοδοτεί τις ανάγκες του από τις αγορές ενώ και η πραγματική οικονομία είχε χάσει τη δυναμική της ακόμη πιο νωρίς με την ανεργία να βρίσκεται σε πορεία ανεξέλεγκτης αύξησης από το 2008» σημείωσε.

Υπέδειξε πως αυτή η καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα στήριξης οδήγησε τη Λαϊκή Τράπεζα σε μια μη αναστρέψιμη πορεία και το τραπεζικό σύστημα αλλά και την οικονομία γενικότερα σε μια βαθιά κρίση.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «είναι με έκπληξη που βλέπουμε να δημοσιεύονται σιγά σιγά λεπτομέρειες των παράλογων αποφάσεων εκείνης της περιόδου». Λεπτομέρειες που ούτε η κοινή γνώμη, ούτε οι πανεπιστημιακοί αναλυτές αλλά ούτε και η Βουλή γνώριζαν. «Ότι για παράδειγμα τον Απρίλη του 2012, παραμονές της κεφαλαιουχικής ενίσχυσης της Λαϊκής Τράπεζας με €1,8 δισεκατομμύρια, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Τράπεζας, είχε επισήμως διαβιβαστεί προς τη Φρανκφούρτη η εκτίμηση της Κεντρικής Τράπεζας, ότι η Λαϊκή Τράπεζα θα πραγματοποιούσε μέχρι το 2016 κέρδη €1,2 δισεκατομμυρίων, κέρδη που ούτε στους καλούς καιρούς δεν έκανε» είπε.

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά στην προ Μνημονίου εποχή, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως από το 2008 και μετά υπήρξε μια συνεχής και επικίνδυνη διεύρυνση των ελλειμμάτων. «Μέσα σε μια περίοδο τεσσάρων μόλις ετών, μέχρι το 2012, μια περίοδο με σταθερό περίπου ονομαστικό ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος εκτοξεύτηκε από τα €8,4 δισ. στα €15,4 δισ.» ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως αυτή ήταν η κατάσταση της οικονομίας πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. «Ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση, τα δημόσια οικονομικά εξαντλημένα, την οικονομία σε ύφεση και τη χώρα εκτός αγορών και χωρίς πρόγραμμα στήριξης» όπως είπε.

Για να προσθέσει πως είκοσι μήνες μετά η σημερινή Κυβέρνηση έχει πετύχει πολλά. «Τη χρονιά της κρίσης που ήταν το 2013 ακολούθησε η χρονιά της σταθεροποίησης, το 2015 μπορεί να είναι η πρώτη χρονιά της ανάκαμψης» σημείωσε, επισημαίνοντας ωστόσο πως ο ίδιος είναι ο τελευταίος ο οποίος θα ισχυριστεί ότι οι δυσκολίες έχουν ξεπεραστεί και ότι η προσπάθεια μπορεί να χαλαρώσει. «Αντιθέτως με ένταση τονίζω ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε» συμπλήρωσε, αναφέροντας όμως πως ήδη υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας από τη συνεχή επιδείνωση κατά τη διάρκεια του 2012 έχει αρχίσει να σταθεροποιείται και η ύφεση φαίνεται ότι έχει διανύσει τον κύκλο της και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «το 2015 θα έχουμε, ήπιους έστω, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η ίδια εικόνα, σημείωσε, αποτυπώνεται και στο Δείκτη της Ανεργίας ο οποίος από το 3,6% το 2008 εκτοξεύτηκε το Α` τρίμηνο του 2013 στο 15,8% και σήμερα, παρά το ότι βρίσκεται σε απαράδεκτα ψηλά επίπεδα, για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφει πτώση και βρίσκεται ήδη χαμηλότερα από την προ Μνημονίου εποχή.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακολούθως πως η εικόνα της διόρθωσης καταγράφεται και στην εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών. «Λάβαμε δύσκολες αποφάσεις, περιορίσαμε τις δαπάνες, τη φετινή χρονιά όμως αναμένουμε έξοδο από το όριο του υπερβολικού ελλείμματος που είναι το 3% στο 2,5%, πολύ καλύτερα από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί. Αναμένουμε επίσης πρωτογενές πλεόνασμα ήδη από τη φετινή χρονιά» είπε, χαρακτηρίζοντας σημαντική την εξέλιξη η οποία, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται νέα χρέη που να επιβαρύνουν την οικονομία και την αναπτυξιακή προοπτική.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ακόμη πως σημαντική παράμετρος σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά έχει να κάνει με το σκέλος του δημόσιου μισθολογίου το οποίο ήταν ανέκαθεν προβληματικό και όπου η πολιτική των μηδενικών αυξήσεων και των μηδενικών προσλήψεων έχει, όπως υπέδειξε, φέρει αποτελέσματα. «Στόχος μας να είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση που, ολοκληρώνοντας τη θητεία της, θα παραδώσει μια αριθμητικά μικρότερη Δημόσια Υπηρεσία αλλά και ποιοτικά καλύτερη, πιο ορθολογικά δομημένη, πιο αποτελεσματική» τόνισε.

Ανέφερε στη συνέχεια πως όλες οι προαναφερθείσες θετικές εξελίξεις αντανακλούν θετικά και στο δημόσιο χρέος το οποίο σταθεροποιείται και άρχισε ήδη να αποκλιμακώνεται, για να τονίσει πως μετά και τη θετική εξέλιξη με τα τεστ αντοχής των τραπεζών και το γεγονός ότι δεν θα απαιτηθεί καμία περαιτέρω κεφαλαιοποίηση της Συνεργατικής Τράπεζας με δημόσιο χρήμα, αλλά και μετά τη στατιστική διόρθωση του μεγέθους του ΑΕΠ από τη Eurostat, η βιωσιμότητα του χρέους έχει διασφαλιστεί.

Ο Χάρης Γεωργιάδης εξήγησε στο πλαίσιο αυτό πως η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών απέτρεψε το ενδεχόμενο νέων φορολογιών και τόνισε ότι ακριβώς η διαφύλαξη του φορολογικού καθεστώτος και της φορολογικής σταθερότητας αποτελεί ένα σταθερό πυλώνα μια ευρύτερης προσπάθειας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Εξήγησε ακόμη πως η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι επίσης σημαντική για την αποκατάσταση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, «κάτι που επιβεβαιώνεται από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης αλλά και τη ραγδαία εντυπωσιακή βελτίωση της απόδοσης του δημόσιου χρέους». Για να προσθέσει πως ακριβώς αυτό το γεγονός οδήγησε στο να μπορέσει η Κύπρος να δανειστεί το περασμένο καλοκαίρι από τις διεθνείς αγορές, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικών παροχών με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, υποδεικνύοντας ότι με παρόμοιο τρόπο η Κυβέρνηση θα προωθήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τόνωση της ανταγωνιστικότητας σημαντικών τομέων της οικονομίας όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δογματισμοί που απέτρεπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την όποια προοπτική αποκρατικοποιήσεων θα μπουν επιτέλους στο περιθώριο» και σημείωσε πως θα πρέπει να μας «διδάξει κάτι επιτέλους η κατάληξη της Eurocypria αλλά και η πολύ δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι Κυπριακές Αερογραμμές».

Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα επικεντρωθεί προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης για την ανάπτυξη. «Βασική επικέντρωση στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην πάταξη της γραφειοκρατίας» όπως ανέφερε. Σημείωσε πως ήδη υπάρχουν κάποια αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, υποδεικνύοντας ωστόσο πως θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ρυθμίζοντας μεταξύ άλλων και τα ζητήματα του δημόσιου μισθολογίου και κυρίως τον τρόπο απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον.

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στον τραπεζικό τομέα όπου, όπως είπε, έχει καταγραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σημαντικότατη πρόοδος. «Νέες διευθύνσεις και διοικήσεις έχουν αναλάβει σε όλες τις τράπεζες, έχει ενισχυθεί ο έλεγχος και η εποπτεία, έχει ανακεφαλαιοποιηθεί ο Συνεργατισμός και, το σημαντικότερο ίσως, ξένα κεφάλαια έχουν επενδυθεί τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στην Ελληνική Τράπεζα, κάτι που αποτελεί ισχυρή και ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης προς την οικονομία μας γενικότερα» τόνισε.

«Έχουν ταυτόχρονα αρθεί όλοι οι εσωτερικοί περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων ενώ οι συναλλαγές με το εξωτερικό επίσης γίνονται ουσιαστικά χωρίς εμπόδια», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε τέλος πως η σημαντικότερη εξέλιξη που αποτελεί και επιβεβαίωση της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ήταν η επιτυχής έκβαση των πανευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής και η ένταξη των μεγάλων τραπεζών του τόπου κάτω από την άμεση εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης