Ζητούν την αφερεγγυότητα... αμέσως

Πιέσεις προς την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα άσκησαν οι Βουλευτές για την έγκαιρη προετοιμασία του πλαισίου αφερεγγυότητας, κατά τη διάρκεια συζήτησης δύο προτάσεων νόμου, που προνοούν την αναστολή της εφαρμογής της βασικής νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ ότι «δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος των εκποιήσεων χωρίς παράλληλα να τεθεί σε εφαρμογή το απαραίτητο δίχτυ προστασίας, το οποίο θα προστατεύσει τους βιώσιμους δανειζόμενους από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών».

«Δυστυχώς, παρά αυτές όλες τις δεσμεύσεις, ακόμη δεν έχει ετοιμαστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, σε αντίθεση με τη νομοθεσία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των τραπεζών, η νομοθεσία για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των δανειζομένων δεν είναι έτοιμη και έχει καθυστερήσει».

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προωθηθούν οι προτάσεις νόμου στην Ολομέλεια, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «οι προτάσεις νόμου έχουν συζητηθεί, θα τοποθετηθεί η Επιτροπή σε άλλη συνεδρία κατά πόσο θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια».

Τη θέση ότι το ΑΚΕΛ δεν θα μπει «μπροστά στο δίλημμα της εκταμίευσης της δόσης και του ξεπουλήματος των σπιτιών του κόσμου» εξέφρασε στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Στέλλα Μισιαούλη, σημειώνοντας ότι «είμαστε ξεκάθαροι και είμαστε σε συνεννόηση και συνεργασία με τα άλλα κόμματα».

Ο κύριος λόγος που η δική μας πρόταση προνοούσε αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015 «ήταν γιατί προβλέπαμε αυτό που είδαμε και σήμερα», ανέφερε. Προϋπόθεση πρόσθεσε, «για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας και ασφάλειας του κόσμου είναι το πολυνομοσχέδιο, όπως λέμε, της αφερεγγυότητας».

Τη θέση ότι «το θέμα των εκποιήσεων και όλων των σχετικών με τις εκποιήσεις θεμάτων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σωστά αν δεν αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», εξέφρασε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης. Πέρα από τη Βουλή, πρόσθεσε, «και η Κυβέρνηση, και η Κεντρική Τράπεζα και τα τραπεζικά ιδρύματα οφείλουν να κάνουν όλοι εκείνο που τους αναλογεί».

Δυστυχώς, ανέφερε, «ούτε Κυβέρνηση, ούτε Κεντρική Τράπεζα, μας έδωσαν απαντήσεις». Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, σημείωσε, «επέδειξε ακατανόητη καθυστέρηση μέχρι να αρχίσει η ετοιμασία των νομοσχεδίων για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που έπρεπε να ήταν προϋπόθεση για το νόμο των εκποιήσεων και όχι να έρχεται εκ των υστέρων να θεραπεύσει κενά του νόμου, που όλοι παραδέχονται ότι υπάρχουν»

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ «ούτε η Κεντρική Τράπεζα έδωσε πειστικές εξηγήσεις για τους λόγους που κωλυσιεργεί να δώσει στοιχεία που είναι απαραίτητα και στην Κυβέρνηση και στη Βουλή». Αναφορά έκανε και σε καθυστέρηση της Κεντρικής να επικαιροποιήσει τον Κώδικα Αναδιαρθρώσεων, ενώ κριτική άσκησε και προς τις τράπεζες, λέγοντας ότι με τη συμπεριφορά τους δεν συμβάλλουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Ως Οικολόγοι μαζί με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ έχουμε υποβάλει αυτή την πρόταση νόμου για να εφαρμοστεί ένας μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για την ταχύτατη και σε σωστή βάση επεξεργασία ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τους μικρο-οφειλέτες έναντι της αυθαιρεσίας των τραπεζών», ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους