Άνοιξη η δόση εάν...

Αν ληφθεί απόφαση στην Κύπρο που να ακυρώνει ή να διαφοροποιεί τα δεδομένα, η διαδικασία εκταμίευσης της δόσης της Κύπρου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Δεκεμβρίου, θα τερματιστεί και η επόμενη ευκαιρία δεν θα είναι πριν την άνοιξη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο συζήτησης προτάσεων νόμου για αναβολή εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή να είναι σε εγρήγορση αλλά να μην προβεί «σε κινήσεις που θα μας δημιουργήσουν μόνο πρόβλημα χωρίς κανένα πρακτικό όφελος».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση έχει τα απαραίτητα κονδύλια και θα προχωρήσει στις δύο μεγάλες πληρωμές του κρατικού μισθολογίου και του 13ου το Δεκέμβριο.

Εξήγησε επίσης ότι δεν πρόκειται τους αμέσως επόμενους μήνες να υπάρξουν μαζικές εκποιήσεις, αφού για την εφαρμογή του νόμου χρειάζεται, όπως είπε, να εγκριθούν κανονισμοί.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα δημόσια οικονομικά είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είχαμε αυτή τη σχετική άνεση και από το Σεπτέμβριο που έπρεπε να εκταμιευθεί η δόση να έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες χωρίς να έχει δημιουργηθεί πιεστικό πρόβλημα, είπε. Προειδοποίησε ωστόσο ότι με περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης που είναι 350 εκ. ευρώ και με πληρωμή ταυτόχρονα των μεγάλων υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου μισθούς και άλλων υποχρεώσεων «αυτό το περιθώριο ασφάλειας που είχε δημιουργηθεί δεν θα υπάρχει πια».  «Δεν θα καταρρεύσει το κράτος από τη μία μέρα στην άλλη αλλά αυτό το απόθεμα περιορίζεται το Δεκέμβριο», είπε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι με τη διαδικασία εκταμίευσης να τρέχει από το τελευταίο Eurogroup «στις 15 Δεκεμβρίου θα έχουμε τα €350 εκ. της δόσης». Αν ληφθεί απόφαση στην Κύπρο που να ακυρώνει ή να διαφοροποιεί τα δεδομένα, ασφαλώς η διαδικασία θα τερματιστεί, τόνισε, και η επόμενη ευκαιρία αν όλα πάνε καλά εκ των πραγμάτων δεν θα είναι πριν την άνοιξη.

Αναφορικά με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν σταλεί προσχέδια και στη Νομική Υπηρεσία έτσι ώστε να γίνεται ταυτόχρονα και η νομοτεχνική επεξεργασία τους, πρόσθεσε. Ο στόχος Δεκεμβρίου για κατάθεση των νομοσχεδίων στη Βουλή παραμένει, είπε, χωρίς στο μεταξύ να προκύψει κάποιος κίνδυνος. Εξήγησε ότι στόχος είναι τα νομοσχέδια που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας να έρθουν στη Βουλή έχοντας ήδη συμφωνηθεί με τα κόμματα έτσι ώστε να μπορέσουν να υιοθετηθούν σε σύντομα χρονικά πλαίσια. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες παράμετροι όπου υπάρχουν διαφωνίες, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες συνεννόησης και συμφωνίας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους