Μπλοκάρισμα κονδυλίου για εργαζόμενους ΚΑ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε ομόφωνα να δεσμεύσει κονδύλι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά κάλυψη αναγκών που πιθανό να προκύψουν για αποζημίωση εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) και το οποίο περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2014, συνολικού ποσού 158,72 εκ. ευρώ.

“Δεν θα αποπληρωθεί ούτε ένα σεντ, μέχρις ότου να μας δοθούν επιτέλους καθαρές εξηγήσεις για το τι θα γίνει με την εταιρεία και πώς ενδεχομένως θα αποζημιωθεί το προσωπικό”, δήλωσε, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι μετά από τις τελευταίες δηλώσεις στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου δημιουργήθηκαν απορίες για το πώς θα αξιοποιηθεί το κονδύλι των 10 εκ. ευρώ που υπάρχει στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2014 για ενδεχόμενες αποζημιώσεις για υπαλλήλους των ΚΑ, προσθέτοντας ότι “ούτε και σήμερα πήραμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το πως θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα”.

“Είναι ένα ζήτημα να λέει ένας Υπουργός ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να πληρώσουμε αποζημιώσεις αλλά να μην ενημερώνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων πώς και γιατί θα καταβληθούν αυτές οι αποζημιώσεις”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αν έχει παρθεί η πολιτική απόφαση να κλείσουν οι ΚΑ τότε οφείλουμε να έχουμε ξεκάθαρα απαντήσεις”.

Αν έχει παρθεί αυτή η απόφαση, συνέχισε, “θα πρέπει να μας πουν αν υπάρχει συμφωνία για την πληρωμή αποζημιώσεων και πώς αυτές οι αποζημιώσεις θα κατανεμηθούν”.

Ανέφερε ότι “από όσα γνωρίζουμε δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τους εμπλεκόμενους” και σημείωσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η έγκριση της Βουλής σε όποιες επιδιώξεις έχει η Κυβέρνηση για τη διευθέτηση του ζητήματος των ΚΑ.

Δεν είναι δυνατό να ζητά ο Υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή ένα κονδύλι, ένα κεφάλαιο δαπανών, και να μην μας λέει ποιους θα πληρώσει και πώς θα τους πληρώσει, πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής “απλά έχει συμφωνηθεί με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών ότι θα δεσμευθεί το συγκεκριμένο κονδύλι που αφορά τις ΚΑ”, προσθέτοντας ότι “ακόμη και εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο “το συγκεκριμένο κονδύλι θα είναι δεσμευμένο”.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι “δεν έχει ξεκαθαριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών αν το ποσό που περιλαμβάνει έχει να κάνει με αποζημιώσεις μέσα στο 2014”.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί να συντηρεί μια ασάφεια και αμφιβολία γύρω από αυτό το θέμα, αν δηλαδή θα έχουμε απολύσεις τις επόμενες μέρες στις Κυπριακές Αερογραμμές, και λόγω αυτής της αμφιβολίας έχουμε προτείνει ως Οικολόγοι, κι έχει γίνει αποδεκτό από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, η δέσμευση του μέρους εκείνου το κονδυλίου που αφορά τις αποζημιώσεις για τις ΚΑ.

Ο κ. Περδίκης έκανε έκκληση προς την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να στείλει ορθά μηνύματα βιωσιμότητας για τον εθνικό αερομεταφορέα.

“Όσο συντηρεί αυτή την κατάσταση, η οποία έγινε χειρότερη σήμερα με την παραίτηση του Συμβούλου του Προέδρου σε θέματα αερομεταφορών, Χρίστου Πέτρου, και όσα αναφέρει στην παραίτησή του, τόσο καταστρέφεται η προοπτική βιωσιμότητας των ΚΑ”, κατέληξε.

Εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής ότι “δεν υπάρχει συμφωνία και σχέδιο για αποζημιώσεις” σε εργαζόμενους των ΚΑ, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη φύγει από την εταιρεία και δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, από τα 158,72 εκ. ευρώ που περιλαμβάνονται στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2014, τα 65 εκ. ευρώ αφορούν κυβερνητική συνεισφορά στα αστικά συμβούλια αποχετεύσεων, 22,68 εκ. ευρώ αφορούν κοινωνικές παροχές (κοινωνική σύνταξη, επιδόματα σε δυσπραγούντες), 12,25 για παροχές υγείας, 25 εκ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ, 8,02 εκ. ευρώ για συνεισφορά στην ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο, 6,2 εκ. ευρώ για γεωργοκτηνοτροφικές επιχορηγήσεις, 10,4 εκ. ευρώ για έκτακτες χορηγίες (πιθανές αποζημιώσεις εργαζομένων στις ΚΑ και καταβολή ωφελήματος κατοχύρωσης Ταμείου Πρόνοιας σε τέσσερις υπαλλήλους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών οι οποίοι αφυπηρέτησαν), 5,79 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις υπαλλήλων Κεντρικού Σφαγείου Κοφίνου και 3,36 εκ. ευρώ για άλλες δαπάνες.

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές