ΥΠΟΙΚ: Να στηρίξουμε και όχι να διακυβεύσουμε την ανάκαμψη

Τα νέα δεδομένα στο θέμα των εκποιήσεων, που επιτρέπουν τη συνέχιση του κυπριακού προγράμματος, θα παρουσιάσει κατά τη συνεδρία του Εurogroup (Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου) ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην ανάγκη με τις συμπεριφορές μας ως χώρα να στηρίξουμε και όχι να διακυβεύσουμε την αρχική ανάκαμψης της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 5ου συνταξιοδοτικού φόρουμ και ερωτηθείς αν στην αυριανή συνεδρία του Εurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα εξηγήσει στο σώμα πως η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και πως τώρα επιτρέπεται η συνέχιση του προγράμματος, περιλαμβανομένης και της χρηματοδότησης.

“Βεβαίως, είναι πολύ πιθανόν, το ίδιο το Εurogroup να αξιολογήσει και τα πολιτικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται εντός Κύπρου”, πρόσθεσε.

Σε συμπληρωματική ερώτηση κατά πόσον ανησυχεί για αυτό, καθώς το ΑΚΕΛ εξέφρασε την πρόθεση να ζητήσει αναβολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι δήλωσαν ότι πρέπει να εφαρμοστεί από την 1/1/2015, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι πιθανόν να εξεταστούν αυτά τα δεδομένα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η νομοθεσία για τις εκποιήσεις στις περιπτώσεις κατοικίας θα εφαρμοστεί με το νέο έτος για να συμπέσει με το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

“Δεν θεωρώ πως θα ήταν σωστό δημοσίως να συζητήσουμε με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Θεωρώ, όμως, επιβεβλημένο να επιχειρήσουμε τη συνεννόηση και τη συνεργασία, θεωρώ πως οι στοχεύσεις μας είναι κοινές και θεωρώ πως μπορούμε ακόμη και τις πολιτικές διαφωνίες που είχαν προκύψει να τις διαχειριστούμε υπεύθυνα με τρόπο που να μην δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την κυπριακή οικονομία, αλλά αντιθέτως θα δημιουργεί διεξόδους και θα επιτρέπει τη συνέχιση της πορείας διόρθωσης και ανάκαμψης της οικονομίας μας”, είπε.

Ερωτηθείς αν στο αυριανό Εurogroup θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της επόμενης καθόδου της Τρόικας στην Κύπρο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συνήθως δεν είναι σε επίπεδο Εurogroup που ξεκαθαρίζονται αυτές οι λεπτομέρειες.

Κληθείς να σχολιάσει τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, για έλλειμμα της τάξης του 2,5% το 2014 και για πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών είναι ένα μέρος της καταγεγραμμένης πλέον διόρθωσης και αποκατάστασης της ίδιας της οικονομίας.

“Στο ίδιο πλαίσιο”, συνέχισε, “θα ενέτασσε την πρώτη μετά από το 2008 αποκλιμάκωση της ανεργίας, αλλά και το γεγονός ότι η ύφεση, σύμφωνα με τα δεδομένα πλέον, φαίνεται να έχει διανύσει τον κύκλο της”.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως είναι γι` αυτό το λόγο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι επιλογές και οι συμπεριφορές της χώρας μας να είναι τέτοιες που αυτή την αρχική ανάκαμψη της οικονομίας να την στηρίξουμε, να την θωρακίσουμε και όχι να τη διακυβεύσουμε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς