Κομισιόν: Σταθεροποιείται η αγορά εργασίας

Ιδιαίτερα θετικά σχόλια για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, η οποία εξελίσσεται καλύτερα των προβλέψεων, κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη φθινοπωρινή έκθεση, που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Στο κεφάλαιο της έκθεσης που αναφέρεται στην Κύπρο, επισημαίνεται ως γενική διαπίστωση ότι η ύφεση ήταν ηπιότερη από ό, τι αναμενόταν φέτος και μια μέτριου επιπέδου οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να ξεκινήσει το 2015 και να ενισχυθεί το 2016. Τα δημόσια οικονομικά αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση, ως αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης, αλλά και της βελτίωσης της οικονομίας γενικότερα, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ύφεση συνεχίστηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά ήταν ηπιότερη από ό, τι αναμενόταν. Η δραστηριότητα συνέχισε να υποχωρεί το πρώτο εξάμηνο του 2014, καταγράφοντας μείωση 3,0% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, όπως αναφέρει, αν και ήταν σημαντική, η συρρίκνωση, αποδείχθηκε πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν στις προβλέψεις του περασμένου Μαΐου. Η υψηλή ανεργία, οι περικοπές μισθών και οι περιορισμένες πιστωτικές συνθήκες συνέχισαν να επηρεάζουν αρνητικά την εγχώρια ζήτηση, τονίζει.
 
Για την αγορά εργασίας, διαπιστώνει σημάδια σταθεροποίησης, με την ανεργία να μειώνεται κάτω του 16% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.
 
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η μικρή βελτίωση στους δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, οι τουριστικές αφίξεις και οι λιανικές πωλήσεις, υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα είναι μικρότερη από το πρώτο εξάμηνο του έτους.
 
Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 2,8% για το 2014 ως σύνολο, σημαντικά λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, ενώ η ανεργία υπολογίζεται στο 16,2% για το 2014.
 
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2015 και το 2016, η οικονομία αναμένεται να ανακτήσει σταδιακά το βηματισμό της. Η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει υποτονική, αντανακλώντας τη μικρή αύξηση των μισθών και την απομόχλευση, που προκύπτει από υπερχρεωμένους δανειολήπτες.
 
Υποστηριζόμενη από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη σταδιακή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, η αύξηση των εξαγωγών αναμένεται να είναι σχετικά ισχυρή και να γίνει ο κύριος μοχλός ανάπτυξης το 2015-2016. Σύμφωνα με την αναμενόμενη ανάκαμψη, η ανεργία θα μειωθεί σταδιακά, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς.
 
Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι κίνδυνοι γέρνουν προς την αρνητική πλευρά. Στο εγχώριο μέτωπο, μια πιο παρατεταμένη περίοδος αυστηρών πιστωτικών όρων, καθώς και μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη περίοδο απομόχλευσης, θα μπορούσε να επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση. Στο εξωτερικό μέτωπο, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βλάψουν την ανάπτυξη σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι αναμενόταν, τόσο μέσα από την υποτίμηση του ρωσικού ρουβλιού όσο και λόγω ενδεχόμενων διαταραχών στη ροή τουριστών, αναφέρει η Κομισιόν.
 
Το 2014 τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν σε σύγκριση με το 2013, ως αποτέλεσμα των μέτρων εξυγίανσης, των φόρων επί της παραγωγής και επί των εισαγωγών, των υψηλών μερισμάτων από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και της βελτίωσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας. Οι παράγοντες αυτοί θα υπερκαλύψουν την αρνητική επίδραση της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας για την είσπραξη των φόρων επί του εισοδήματος, αναφέρει.
 
Οι συνολικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν σε πτωτική πορεία, παρά την αρνητική επίδραση που οφείλεται στις καλούμενες κρατικές εγγυήσεις. Αυτό αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τον αυστηρό έλεγχο επί των δαπανών, τα μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο τομέα, καθώς και του περιορισμού των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στο δημόσιο τομέα.
 
Στο δημοσιονομικό τομέα, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να σταθεροποιηθεί το 2015 και να μειωθεί σημαντικά το 2016, ενώ καλύτερες οικονομικές συνθήκες αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των εσόδων. Περαιτέρω προσπάθειες εξυγίανσης που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής θα πρέπει να στηρίξουν αυτές τις εξελίξεις, τονίζεται.
 
Τέλος, το δημόσιο χρέος αναμένεται να κορυφωθεί το 2015, στο 115% και να μειωθεί στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάκαμψης και των δημοσιονομικών αποδόσεων.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης