Ρέγκλινγκ: Η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη

Το πρόγραμμα μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας έχει αρχίσει να αποδίδει, συμφωνούν ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης και ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ,με τον τελευταίο να συμμερίζεται την άποψη ότι η Κύπρος επιστρέφει στην ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο.

Οι δύο άντρες συναντήθηκαν την Τρίτη το μεσημέρι, στο Υπουργείο Οικονομικών, με τον Επικεφαλής του ESM να χαιρετίζει την πρόοδο που σημειώθηκε στο νόμο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Σημαντική ανησυχία βραχυπρόθεσμα, αποτελεί το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είπε.

 

Απο τα 10 δισ. ευρώ του κυπριακού προγράμματος – 9 δισ. από τον ESM και 1 δισ. από το ΔΝΤ – έχουν ήδη εκταμιευτεί τα 5,35 δισ. ενώ απομένουν άλλα 3,6.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη χρηματοδοτική συνεργασία των δύο πλευρών και «χρήσιμη για την οικονομία και ιδιαίτερα για την προσπάθεια αποκατάστασης της βιωσιμότητας του χρέους».

Είπε παράλληλα ότι εξήγησε στον κ. Ρέγκλινγκ «την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσει το πρόγραμμα», το οποίο «είναι μεν πολιτικά δύσκολο, αλλά απολύτως αναγκαίο».

Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα «έχει αρχίσει να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα», καθώς η επίδοση της οικονομίας βελτιώνεται, η ύφεση έχει διανύσει τον κύκλο της, η ανεργία ακολουθεί για πρώτη φορά μετά απο χρόνια πτωτική πορεία και τα δημόσια οικονομικά είναι υπό έλεγχο.

Προσδοκούμε στη συνέχιση για κάποιο διάστημα ακόμη και της χρηματοδοτικής συνεργασίας με τον ESM κατέληξε.

Απο την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «η Κύπρος θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστές πολιτικές που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, την ευημερία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Πρόσθεσε ότι «έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος» ενώ αναγνώρισε ότι η προσαρμογή υπήρξε επίπονη.

Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα του ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν μετά από λίγο, όπως συμβαίνει και στις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Ο Επικεφαλής του ESM είπε ότι συμφωνεί με τον Υπουργό Οικονομικών πως ένα από τα προβλήματα με το κυπριακό πρόγραμμα είναι ότι ξεκίνησε αργά, ενώ τα προβλήματα συνέχισαν να συσσωρευόταν και να γίνονται όλο και πιο σοβαρά.

Ανέφερε ότι πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο δάνειο του ESM – σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας – το οποίο, όπως είπε, εξοικονόμησε πέρυσι στον κυπριακό προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τα επιτόκια των αγορών. Το ποσοστό αυτό, συμπλήρωσε, θα ανεβαίνει όσο συνεχίζει η εκταμίευση των δόσεων.

Σε σχέση με τις άλλες χώρες, είπε ότι στην Κύπρο θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της οικονομίας στον τομέα του τουρισμού και των μη οικονομικών επαγγελματικών υπηρεσιών, με λιγότερη εξάρτηση από τις τράπεζες, όμως η πρόοδος είναι καθ` οδόν.

«Βραχυπρόθεσμα, μια σημαντική ανησυχία είναι το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων» ανέφερε ο Επικεφαλής του ESM. Είπε ότι είναι σημαντικό να τύχει διαχείρισης αυτή η διαδικασία και χαρακτήρισε ουσιώδους σημασίας τον νέο νόμο για τις εκποιήσεις και το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, χαιρετίζοντας παράλληλα την πρόοδο που επιτεύχθηκε.

Ανέφερε επίσης ότι αναμένει μια παραγωγική συζήτηση στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, λέγοντας ότι ο ESM θα συνεχίσει να αποτελεί έναν παραγωγικός εταίρος στην υλοποίηση του προγράμματος.

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται τις αισιόδοξες προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη, ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι «το βλέπουμε να συμβαίνει, το βλέπουμε στα στοιχεία».

Αναφέρθηκε τέλος στις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που όπως είπε, προβλέπουν καλούς δείκτες ανάπτυξης για την Κύπρο κατά τον επόμενο χρόνο.

Δειτε Επισης

Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής
ΗΠΑ: Δύο εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες στις νέες κυρώσεις κατά Λευκορωσίας
Στο Λονδίνο σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης για προώθηση επενδύσεων
Σοβαροί κίνδυνοι για οικονομία αν κλιμακωθεί η ένταση-Οι ανησυχίες και τι φοβίζει τον επιχειρηματικό κόσμο
Με μικρή άνοδο άρχισε η εβδομάδα στο ΧΑΚ
Βιώσιμο μέχρι το 2080 και δεν κινδυνεύει το ΤΚΑ-Θα πρέπει να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό
Μεταβατικές διατάξεις για προαγωγές 2024-2025 στο δημόσιο-Η πρόταση νόμου που συζητείται στη Βουλή
FDI screening: Διαφωνίες και δυστοκία συναίνεσης για το πλαίσιο ελέγχου άμεσων ξένων επενδύσεων
14ο Nicosia Economic Congress: Σκιαγράφησε το παρόν και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας (vid)
Συναγερμός και για την οικονομία... Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ο Κεραυνός-Καθησυχαστικές οι διαπιστώσεις