Ηροδότου: Ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους

Την εκδήλωση ενδιαφέροντος από ικανοποιητικό αριθμό παγκόσμια σημαντικών οίκων σε σχέση με τους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ιδιωτικοποίηση της CYTA αποκάλυψε στο InBusinessNews o Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Όπως είναι γνωστό, ο Έφορος αποφάσισε να διενεργήσει τέσσερεις ξεχωριστές διαδικασίες προσφορών, ώστε να παρασχεθεί η ευχέρεια επιλογής των καλύτερων συμβούλων στον κάθε τομέα ειδικότητας. Οι τομείς ειδικότητας αφορούν στους (i) Χρηματοοικονομικό Σύμβουλο, (ii) Νομικό Σύμβουλο, (iii) Λογιστικό Σύμβουλο και (iv) Τεχνικό/ Εμπορικό Σύμβουλο. 

Ο διορισμός των καταλληλότερων εξωτερικών Συμβουλευτικών Οίκων, εξήγησε, που θα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες αποκρατικοποίησης θεωρείται πρωταρχικής σημασίας, τόσο για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων όσο για τη τήρηση των  τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων. 

Όπως αναφέρεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης, εντός του τετάρτου τριμήνου του 2014 θα πρέπει να ετοιμαστεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο λεπτομερές σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της CYTA, το οποίο θα περιλαμβάνει τα κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου και της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Με βάση Υπουργική Απόφαση η CYTA θα διατηρηθεί ως ενιαίο σύνολο, λαμβάνοντας υπόψη πως όλοι οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που ανταγωνίζονται την CYTA) προφέρουν συνδυασμό όλων των υπηρεσιών που προσφέρονταικαι από τη CYTA (σταθερή και κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες). 

Ιδιωτική μέχρι το τέλος του 2015

Ο κ. Ηροδότου χαρακτηρίζει ως εφικτό στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του οργανισμού μέχρι το τέλος του 2015, κάτι που σημαίνει «την είσπραξη του αντιτίμου πώλησης».
Αξίζει να σημειωθεί πως η Μονάδα έχει εξασφαλίσει την έγκριση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής για πλήρη στελέχωση της, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τις λειτουργικές δυνατότητες της, αφού ο αριθμός του προσωπικού θα αυξηθεί από τέσσερα σε δέκα πρόσωπα.

Την ίδια ώρα, ο Έφορος εκφράζει αισιοδοξία ότι οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις θα εγκριθούν από τη βουλή ώστε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της CYTA να προχωρήσει και να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2015. 

«Πιστεύω πως η πιστή εφαρμογή των προνοιών του νόμου που ψηφίστηκε δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την εύρυθμη ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης, περιλαμβανομένων των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για τις σχετικές εξελίξεις στις διαδικασίες. Παρά ταύτα, παραμένω αισιόδοξος όσον αφορά την έγκριση αναγκαίων Νομοθετημάτων, στην εξέλιξη των διαδικασιών αποκρατικοποίησης», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Έφορος.

Ο κ. Ηροδότου υπενθύμισε πως ο νόμος που ψηφίστηκε, προβλέπει διαβούλευση και ανταλλαγή πληροφοριών σε σχέση με τα δικαιώματα των εργαζομένων στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή και διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 
«Από δικής μου πλευράς, στόχος είναι να υπάρχει ενημέρωση των αντιπροσώπων των εργαζομένων, πάντα στα πλαίσια της εμπιστευτικότητας που διέπουν τις εργασίες της Μονάδας και τέτοιου είδους συναλλαγές, έτσι ώστε να υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση όσον αφορά τις τεχνικές αρμοδιότητές της Μονάδας και τις εξελίξεις της κάθε διαδικασίας αποκρατικοποίησης». Όσον αφορά τη CYTA, πρόσθεσε, έχει ήδη γίνει μια τέτοια ενημερωτική συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν αντιπρόσωποι όλων των συντεχνιών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA. «Στη συγκεκριμένη συνάντηση πρότεινα και συμφωνήθηκε, όπως γίνεται τακτική ενημέρωση για τις σχετικές εξελίξεις των διαδικασιών».

Συναντήσεις με κόμματα

Ο Έφορος εξήγγειλε την πρόθεσή του να διευθετήσει συναντήσεις με τους Αρχηγούς όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, για μια κατ΄ αρχή ενημέρωση ως προς τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν και τους στόχους που έχουν τεθεί.«Έχουν ήδη γίνει ενέργειες για τηνδιευθέτηση τέτοιων συναντήσεων με τους Αρχηγούς όλων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων.»

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης
Μικρή πτώση στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού κλίματος διεθνώς
Κατευθυντήριες γραμμές Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βιώσιμο μέχρι 2080, βούληση για εξορθολογισμό της επενδυτικής πολιτικής