ΔΗΚΟ: Ποινικοί ανακριτές για Γιωρκάτζη

Το ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Άριστου Δαμιανού, προέτρεψε εμμέσως τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να υποβάλει παραίτηση μετά το «υπαρκτό» ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ το ΔΗΚΟ ζήτησε το διορισμό ποινικών ανακριτών.

«Το υπαρκτό το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων που αφορά τη Διοικητή της ΚΤΚ, οι εκατέρωθεν αλληλοδιαψεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και Διοικητού, οι αναφορές αλλά και τα υπονοούμενα της κ. Γιωρκάτζη για παρεμβάσεις στο έργο της, καθώς και το ζήτημα της διαφοροποίησης του συμβολαίου της σε σύγκριση με προηγούμενα συμβόλαια πρώην Διοικητών της ΚΤΚ, αναφορικά με το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων, αιτιολογεί και τεκμηριώνει τη θέση του ΑΚΕΛ για διεξαγωγή έρευνας», είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή.

 

Σημείωσε ότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν την «εκκωφαντική» σιωπή του Προεδρικού για δύο σχεδόν μήνες, την απάλειψη της πρόνοιας για το ασυμβίβαστο στο συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη, την αύξηση της συνολικής δαπάνης του μισθού και των ωφελημάτων της Διοικητού.

«Η κ. Γιωρκάτζη, η οποία ενώ ήταν Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας πλείστες τόσες φορές τοποθετήθηκε ευθαρσώς και δημόσια για όσα θεωρούσε ως κακώς κείμενα στην κυπριακή κοινωνία, οφείλει το ίδιο να πράξει και σήμερα και ασφαλώς αναμένεται να λάβει και ευρύτερα τις αποφάσεις της», είπε.

Παράλληλα, μίλησε για «σκοπιμότητες πίσω τους κυβερνητικούς χειρισμούς» και πρόσθεσε πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ως θεσμός εκτεθειμένος από τον όλο χειρισμό της προεδρίας για το συμβόλαιο διορισμού της κ. Γιωρκάτζη».

Κατά τον κ. Δαμιανού, «κρίνοντας και από χειρισμούς που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν αναφορικά με τον τέως Διοικητή, δεν έχουμε πεισθεί ότι το ξέσπασμα του Προέδρου σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα του συμβολαίου».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε τα περί παραίτησης της κ. Γιωρκάτζη και ζήτησε το διορισμό ποινικών ανακριτών για το όλο θέμα.

«Το Δημοκρατικό Κόμμα τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι η δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν αφήνει στην κ. Γιωρκάτζη άλλη επιλογή από την παραίτηση, καθώς η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας απώλεσε την εμπιστοσύνη του Προέδρου Αναστασιάδη που την διόρισε», είπε, προσθέτοντας πως «δυστυχώς, οι εξελίξεις αυτές προσβάλλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, πλήττουν καίρια τους θεσμούς και δυναμιτίζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της οικονομίας μας».

Είπε πως θα πρέπει άμεσα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να ξεκαθαρίσει δημοσίως εάν εμπιστεύεται την κ. Γιωρκάτζη στη θέση την οποία την διόρισε και να πληροφορήσει επίσημα τον κυπριακό λαό για τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκπονήθηκε και υπεγράφη το Συμβόλαιο της κ. Γιωρκάτζη.

«Πρέπει να διοριστούν ανακριτές, αλλά αλίμονο εάν χρειαζόμαστε ανακριτές για να μας πουν τί ακριβώς συνέβη ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι οι ίδιοι που πρέπει να διαφωτίσουν το λαό, ευθέως και χωρίς μισόλογα», πρόσθεσε.

Είπε τέλος ότι οι πολίτες δικαιούνται απάντηση στο ερώτημα «ποιος ξεγέλασε ποιον και γιατί οι θεσμοί έμειναν για ακόμα μια φορά εκτεθειμένοι;».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους