Γιωρκάτζη: Τρεις γραμμές διαφορετικές

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών θα συνεχίσουν τη συζήτηση των ζητημάτων που εγείρονται στο θέμα του ηθικού ασυμβίβαστου της θέσης της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας με την επαγγελματική δραστηριότητα της κόρης της, η οποία εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να συζητούν επίσης τη διαφοροποίηση του συμβολαίου της κ. Γιωρκάτζη, η οποία αποχώρησε εκνευρισμένη από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, στέλνοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν εξαγοράζεται.

Η Διοικητής, αφού ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα δεν απηχούν την πραγματικότητα, τόνισε ότι οι συζητήσεις βλάπτουν την προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία, ανέφερε ότι  κινδυνεύουν υποθέσεις μόνο από τη συζήτηση για τον ΕΛΑ και προσθέτοντας ότι “θέτω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας”, αποχώρησε από τη συνεδρία.

Η Διοικητής είπε ακόμα ότι γίνεται μια προσπάθεια για εκφοβισμό της και εκφοβισμό της Κεντρικής Τράπεζας, έστειλε δε ξεκάθαρο μήνυμα ότι αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα, η Διοικητής δεν εξαγοράζεται.

“Αυτή η πατρίδα μου έδωσε πολύ περισσότερα από όσα της δίνω” συνέχισε. Είπε ότι όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως Διοικητής δεν διανοείτο το μέγεθος της “αθλιότητας”, κατά την έκφρασή της, ενώ ερωτηθείσα εάν κατήγγειλε τις προσπάθειες εκφοβισμού της, είπε ότι  θα προβεί σε καταγγελία όταν κρίνει πως είναι ώρα και υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Η Επιτροπή Θεσμών συζήτησε τις ηθικές προεκτάσεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι η κόρη της Διοικητού εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Στην Επιτροπή ηγέρθη επίσης το θέμα της διαφοροποίησης του συμβολαίου της σε σχέση με τα συμβόλαια που είχαν ο πρώην Διοικητής Αθανάσιος Ορφανίδης και ο τέως Πανίκος Δημητριάδης.

Ερωτηθείσα εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν τη διορίσει στη θέση της Διοικητού ήταν ενήμερος για το γεγονός ότι η κόρη της εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που αντιπροσώπευε τον Ανδρέα Βγενόπουλο, είπε ότι δεν θέλει να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Διοικητής ανέφερε περαιτέρω ότι έχει συζητήσει το ζήτημα μετά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης επί του θέματος. Όταν ρωτήθηκε για τις θέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, είπε πως τα λεχθέντα αποτελούν ιδιωτική συνομιλία της με τον Πρόεδρο και συμπλήρωσε ότι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Είπε ακόμα πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της ανέφερε ότι “γνωρίζουμε όλοι από πού προέρχονται αυτά τα πυρά”.

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος επίσης παρέστη στη συνεδρία, ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι ο ίδιος είχε ενημερωθεί προφορικά από την κ. Γιωρκάτζη για το γεγονός ότι η κόρη της εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο που υπερασπίζεται τον Ανδρέα Βγενόπουλο.

Η Διοικητής, σε γραπτή δήλωσή της, την οποία ανέγνωσε στην Επιτροπή Θεσμών, αφού ανέφερε ότι τρέφει σεβασμό και εκτίμηση στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημείωσε ότι η σχέση της με το Κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται μακρά ευδόκιμη συνεργασία. Πρόσθεσε ότι ανέλαβε τα καθήκοντα του Διοικητή σε πολύ κρίσιμη περίοδο, είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες έχοντας πετύχει στα stress test τίθενται υπό τον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό και σημείωσε ότι πρόκειται για επίτευγμα των τραπεζών με άθλο της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά το δικηγορικό γραφείο του εν διαστάσει συζύγου της Ανδρέα Γιωρκάτζιη, η Διοικητής ανέφερε ότι η συνεργασία του γραφείου με το Βγενόπουλο άρχισε ενάμισι χρόνο πριν το διορισμό της και ότι η κόρη της, ως δικηγόρος, πήγε στο γραφείο του πατέρα της το Φεβρουάριο του 2014.

Η κ. Γιωρκάτζιη είπε ακόμα ότι “γρονθοκοπείται” μια νεαρή δικηγόρος και εξήγησε πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου, αυτό δεν εκπροσωπεί τον Βγενόπουλο, ούτε στις ανακρίσεις, ούτε στην υπόθεση της διαιτησίας και σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια να επηρεάσει τις έρευνες.

Η Διοικητής είπε πως εάν ήθελε να αποκομίσει αθέμιτο όφελος ως Διοικητής, ως Ελεγκτής, γνωρίζει πολλούς τρόπους για να καλυφθεί αθέμιτο όφελος και δεν θα χρειαζόταν να αξιοποιήσει τη σχέση της με την κόρη της.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα ήταν διαφορετικά αν ο σύζυγος ή πρώην σύζυγος της ήταν ο Βγενόπουλος.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε πως απέχει από τις συνεδρίες της Αρχής Εξυγίανσης, ενώ απαντώντας στα  σχόλια  περί απόσυρσης της αγωγής της Λαϊκής Τράπεζας κατά Βγενόπουλου είπε πως αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. “Θέτω πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας”, σημείωσε.

Αναφορικά με το συμβόλαιο διορισμού της, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ενώπιον της δύο συμβόλαια. Πρόσθεσε ότι στο ένα περιλαμβάνεται αυτολεξεί ο νόμος που αφορά το διορισμό του Διοικητή και είναι το ίδιο με τα συμβόλαια των πρώην Διοικητών Χριστόδουλου Χριστοδούλου και Αυξέντη Αυξεντίου. Το άλλο ήταν όπως τα συμβόλαια του πρώην Διοικητή Αθάνασιου Ορφανίδη και του τέως Πανίκου Δημητριάδη. Συνέχισε αναφέροντας ότι από το δικό της συμβόλαιο απουσιάζουν τρεις γραμμές, οι οποίες αναφέρουν ότι ο Διοικητής δεν δικαιούται να απασχολείται έμμεσα ή άμεσα, είτε αυτός, είτε η σύζυγος, είτε οποιοδήποτε συγγενικό πρόσωπο εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι πρώτου βαθμού σε οποιαδήποτε τραπεζική, ή χρηματοπιστωτική, εμπορική, βιομηχανική γεωργική ή άλλη επιχείρηση κατά τρόπο που να είναι ασυμβίβαστος με τα καθήκοντα του Διοικητή, ούτε να δέχεται αμοιβή ή οποιοδήποτε άλλο αντάλλαγμα για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή απασχόληση πέρα από τα καθήκοντα του ως Διοικητής.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι το συμβόλαιο δεν είναι έγγραφο το οποίο να οδηγείται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ότι η Νομική Υπηρεσία ουδεμία εμπλοκή έχει στο θέμα του συμβολαίου της Διοικητού.

Αναφορικά με την υπόθεση της διαιτησίας, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι ανατέθηκε σε οίκο από τους καλύτερους του κόσμου, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας. Πρόσθεσε ότι θα επιδειχθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Σχετικά με την αναφορά του ότι είμαστε μικρός τόπος και είναι αναπόφευκτο να υπάρχουν γνωριμίες και συγγένειες, που προκάλεσε αντιδράσεις από Βουλευτές, ο Εισαγγελέας είπε ότι αυτό που θέλει να τονίσει είναι ότι  πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.

Σε ό,τι αφορά τις ανακρίσεις για τους υπεύθυνους της οικονομικής τραγωδίας, είπε ότι προέκυψαν
διαδικαστικά θέματα μεταξύ ανακριτών και αρμοδίων της Κεντρικής Τράπεζας τα οποία επιλύονται.

Δειτε Επισης

Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
Περνούν από τη ΒΟΥΛΗση στην πράξη-Η πρόταση νόμου που κόβει τα δωδεκατημόρια των ημικρατικών
Ανοίγματα στο Η.Β. για προσέλκυση επενδύσεων-Παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης