Στις 14 Νοεμβρίου η ακρόαση της υπόθεσης ΑΡΙΣΤΟ

Στο κακουργιοδικείο που συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη στην Πάφο  έχουν παραπεμφθεί ο ιδρυτής της ΑΡΙΣΤΟ Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγος του Ρούλα επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος του ομίλου ,ο  σχεδιαστής της εταιρείας ΑΡΙΣΤΟ Χρήστος Σολομωνίδης και ο πρώην Δημοτικός μηχανικός του Δ. Πάφου Σαββάκης Σάββα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης και των τεσσάρων κατηγορουμένων ζήτησαν αναβολή με το αιτιολογικό ότι δεν έχει δοθεί όλο το μαρτυρικό υλικό ενώπιον τους προκειμένου να υπερασπιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες τους , αλλά και πως το κατηγορητήριο τους δόθηκε σήμερα.

 

Συγκεκριμένα ο συνήγορος υπεράσπισης του ιδρυτή της ΑΡΙΣΤΟ Θ. Αριστοδήμου και της συζύγου του Ρούλας, Γιώργος Παπαϊωάννου, ζήτησε από το δικαστήριο χρόνο μέχρι τις 14 Νοεμβρίου προκειμένου να είναι σε θέση να απαντήσει στις κατηγορίες που έχουν προσαφθεί στους πελάτες του. 

Ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ακόμη πως υπάρχει πληθώρα ανακριτικού υλικού που δεν έχει ετοιμαστεί και κατά συνέπεια δεν του έχει παραδοθεί όλο το μαρτυρικό υλικό .

Ο συνήγορος υπεράσπισης του σχεδιαστή Χρήστου Σολομωνίδη, Μιχάλης Πικής ανέφερε μάλιστα πως σε επικοινωνία που είχε με τον επικεφαλή του κλιμακίου των ανακριτών που εξετάζει την υπόθεση , αυτός του ανέφερε πως ετοιμάστηκε ένα μεγάλο μέρος του μαρτυρικού υλικού αλλά όχι όλο.

“Ζητάμε” είπε χαρακτηριστικά, “χρόνο προκειμένου να μας παραδοθεί όλο το μαρτυρικό υλικό”, λέγοντας ωστόσο, “πως η απάντηση του πελάτη του στις κατηγορίες θα είναι μη παραδοχή”.

Ο κ. Πικής ζήτησε περισσότερο χρόνο για την μελέτη του κατηγορητηρίου ώστε να εξεταστεί κατά πόσο θα προκύψει οποιαδήποτε ένσταση επί των κατηγοριών.

Εξάλλου και ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Δημοτικού μηχανικού Σαββάκη Σάββα σημείωσε μάλιστα πως το ανακριτικό έργο βρίσκεται σε εξέλιξη αφού κάποιοι εκ των μαρτύρων δεν έχουν ακόμη καταθέσει.

Η κατηγορούσα αρχή δεν έφερε ένταση στο αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων λέγοντας πως η Αστυνομία δεν παρέδωσε όλο το ανακριτικό υλικό επειδή υπάρχει – όπως είπε- τεράστιος αριθμός αρχιτεκτονικών και τοπογραφικών σχεδίων που για να φωτοτυπηθούν χρειάζονται εξειδικευμένες φωτοτυπικές μηχανές.

 Η Πρόεδρος του κακουργιοδικείου  Δώρα Σωκράτους έκρινε πως θα πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης να απαντήσουν στις κατηγορίες αφού τεθεί ενώπιον τους όλο το μαρτυρικό υλικό και ανακοίνωσε ότι η υπόθεση θα οριστεί για ακρόαση ενώπιον του κακουργιοδικείου στις 14 Νοεμβρίου στις 09:00 το πρωί.

Η κ. Σωκράτους ανακοίνωσε επίσης όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στο δικαστήριο στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους  περιοριστικούς όρους έκαστος από τους κατηγορούμενους θα πρέπει να υπογράψει προσωπική εγγύηση 100 χιλ. ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή της έγκρισης του πρωτοκολλητή, τα ονόματα και των τεσσάρων κατηγορουμένων να τεθούν στο stop list , να παραδώσουν και οι τέσσερις κατηγορούμενοι τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και να παρουσιάζονται μία φορά εβδομαδιαίως στην Αστυνομία.

Τόσο ο ιδιοκτήτης της ΑΡΙΣΤΟ , η σύζυγος του και οι εργαζόμενοι στο Δήμο και στην εταιρεία που είχαν συλληφθεί για την υπόθεση αντιμετωπίζουν οκτώ  κατηγορίες, νομιμοποίηση εσόδων με παράνομες δραστηριότητες, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, συνωμοσία προς διάπραξη  πλημμελήματος, εξασφάλιση εγγραφής με ψεύτικες παραστάσεις, κατάχρηση εξουσίας, ψευδή πιστοποιητικά από δημόσιο λειτουργό και απόσπαση περιουσίας με ψεύτικες παραστάσεις.

Επιπρόσθετα ο πρώην Δημοτικός μηχανικός του Δ. Πάφου αντιμετωπίζει άλλες τρεις κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, κατάχρηση εξουσίας και δόλο και κατάχρηση εξουσίας από δημόσιο λειτουργό.

Η καταγγελία έγινε στην Αστυνομία από το Δημοτικό γραμματέα του Δ. Πάφου Θ. Φιλιππίδη, την 1η Ιουλίου του 2014 και αφορά το διαχωρισμό μεγάλου αριθμού οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί και την αλλαγή των αρχικών σχεδίων, ώστε να μειωθεί το εμβαδόν πρασίνου και του οδικού δικτύου της ενιαίας ανάπτυξης επωφελούμενη η εταιρεία οικοπεδοποιήσιμο χώρο που άγγιζε σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του Δήμου τις 5 με 6 χιλιάδες τ.μ. αλλά που τελικά μετά από επιτόπιες μετρήσεις διεφάνη ότι η έκταση ήταν κατά πολύ μικρότερη δηλαδή 2.730 τ.μ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την καταγγελία του Δ. Πάφου ενώ κατά το έτος 2010 εξεδώθηκε πολεοδομική άδεια για διαχωρισμό διαφόρων τεμαχίων της εταιρείας ΑΡΙΣΤΟ κατόπιν σχετικής αίτησης της , η οποία εγκρίθηκε για τον διαχωρισμό 177 οικοπέδων στην περιοχή Σκαλί σε μεταγενέστερο στάδιο της έκδοσης της στην εν λόγω άδεια φαίνεται να προστέθηκαν παράτυπα και παράνομα σε φακέλους της πολεοδομικής άδειας διαχωρισμού νέα σχέδια και να ακυρώθηκαν τα εγκεκριμένα με αποτέλεσμα η εταιρεία να έχει εξασφαλίσει επιπλέον οικοπεδοποιήσιμο χώρο σε βάρος του χώρου πρασίνου της ανάπτυξης.

Επιπλέον το μετέπειτα σχέδιο κλίμακας ένα προς δύο χιλιάδες που τοποθετήθηκε στον φάκελο της πολεοδομικής άδειας χωρίς να ακολουθηθεί η δέουσα και προβλεπόμενη διαδικασία , όπως φαίνεται, περιέχει διόρθωση στην διαφορά μέτρησης μεταξύ του αρχικού σχεδίου και των όρων της αίτησης κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η αιτήτρια εταιρεία να επωφεληθεί τρία τετραγωνικά μέτρα ανά δέκα μέτρα μήκους οδικού δικτύου.

Η σύνθεση του κακουργιοδικείου αποτελείτο από την Πρόεδρο του κακουργιοδικείου  Δώρα Σωκράτους την Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Λία Μάρκου και των Επαρχιακό Δικαστή του κακουργιοδικείου Μιχάλη Δρουσιώτη.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων