Που πάνε τα εκατομμύρια

Δεν είναι μόνο η ευρωπαϊκή καταξίωση και η αίγλη που κερδίζει η κάθε ομάδα, είναι και τα εκατομμύρια που γεμίζουν τα ταμεία των συλλόγων. Δεν είναι μόνο οι μεταγραφές και τα μπόνους σε παίκτες, αλλά και η οικονομική διαχείριση, οι επενδύσεις και η βιωσιμότητα μιας ομάδας. Οι πρόεδροι των δύο κυπριακών ομάδων που αγωνίζονται φέτος σε Champions και Europa League, Πρόδρομος Πετρίδης και Νίκος Κίρζης, μιλούν στο InBusinessNews για το επίπονο έργο διαχείρισης εκατομμυρίων.

Πετρίδης: Συνετή διαχείριση και διαφάνεια  
«Όταν πριν ένα χρόνο αναλάβαμε τη διοίκηση της εταιρείας ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο δεσμευτήκαμε αφενός για συνετή διαχείριση και αφετέρου για διαφάνεια, μέσω τακτικών ενημερώσεων προς τους μετόχους και όλους τους ΑΠΟΕΛίστες για τα οικονομικά της εταιρείας» τονίζει στο InBusinessNews, ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Πρόδρομος Πετρίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με το μεγάλο έργο διαχείρισης των εκατομμυρίων του Champions League αναφέρει: «Κλείσαμε αρχικά τρύπα από τον περσινό προϋπολογισμό, ο οποίος ήταν ελλειμματικός ενώ διευθετήσαμε και οφειλή προς το κράτος θέτοντας υγιείς βάσεις για τη συνέχεια. Στην πορεία ήρθε η επιτυχία με το Champions League και πάντα σε λογικά πλαίσια καλύπτουμε τον φετινό αλλά και τον προϋπολογισμό για την επόμενη σεζόν, χωρίς τον βραχνά της έλλειψης κεφαλαίου για κάλυψη του μπάτζετ».

Επένδυση στο Pascal
Μάλιστα κληθείς να απαντήσει σχετικά με πιθανές επανδύσεις, μικρές ή μεγάλες, ο κ. Πετρίδης απάντησε πως αυτές θα γίνουν επίσης στο μέτρο των δυνατοτήτων του συλλόγου. Πάντως, δηλώνει πως βρίσκεται στα πλάνα η δημιουργία ακόμη ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου σε συνεργασία με το σχολείο Pascal το οποίο ήδη φιλοξενεί τις ακαδημίες του συλλόγου, μέσω ειδικής συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Γήπεδο εάν βρεθεί επενδυτής
«Δεν θέλω να φουσκώνω τα μυαλά του κόσμου με μεγάλα λόγια και υποσχέσεις που πιθανόν να μξην πραγματοποιηθούν. Πρώτα θέλουμε να περιορίσουμε όσο μπορούμε το μπάτζετ, στη συνέχεια να καταστήσουμε μόνιμα υγιή τα οικονομικά και την ίδια ώρα να πρωταγωνιστούμε σε Κύπρο και Ευρώπη. Οι πορείες στο εξωτερικό κρίνουν σε μεγάλο αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό την οικονομική σταθερότητα του ΑΠΟΕΛ. Για παράδειγμα δείτε πόσα εισιτήρια διαρκείας κερδίσαμε με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθήσαμε για το Champions League».

Μάλιστα, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Πρόδρομος Πετρίδης σημειώνει πως στο μακροπρόθεσμο πλάνο του συλλόγου περιλαμβάνεται η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, που δεν θα πάρουν βεβαίως ποσοστά με τα οποία να ελέγχουν τον ΑΠΟΕΛ, αλλά και η σύναψη συμφωνίας με δυνητικούς επενδυτές για δημιουργία γηπέδου με τη μέθοδο του ΒΟΤ. «Τονίζω ξανά πως δεν λέω μεγάλα λόγια για να χαϊδέψω τα αυτιά κάποιων αλλά αυτά που κάναμε και αυτά που βρίσκονται στις προθέσεις μας» τονίζει ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ.

Αναφερόμενος στα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδα εκτός του αγωνιστικού λόγω της επαφής με μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης ο κ. Πετρίδης δηλώνει εμφαντικά: «Πρέπει να παραδειγματιζόμαστε από τον επαγγελματισμό και την οργάνωση τέτοιων ομάδων. Μετά τις προκρίσεις μας σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων θεωρώ πως έχουμε ήδη βάλει την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Παρόλα αυτά θέλουμε να δουλέψουμε καλύτερα το μάρκετινγκ, για να μεγιστοποιήσουμε τα έσοδα του συλλόγου αλλά και να δώσουμε περισσότερα στον κόσμο μας».

«Θα προσλάβουμε οικονομικό διευθυντή»
Πρόσφατα ο γενικός διευθυντής αλλά και παράλληλα οικονομικός διευθυντής του ΑΠΟΕΛ, Χρήστος Χατζήκυριακος, αποχώρησε από την εταιρεία και ο Πρόδρομος Πετρίδης τονίζει πως σύντομα θα προσληφθεί εγκεκριμένος λογιστής, προκειμένου να αναλάβει τη θέση του CFO στον ΑΠΟΕΛ. Την ίδια στιγμή αναφέρει πως οι οικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται από το ΔΣ, ενώ σε καθημερινή βάση βρίσκονται στην ατζέντα του μέλους του συμβουλίου και του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας για καλύτερη οργάνωση, σωστή διαχείριση και συνετό καταμερισμό του μπάτζετ.   

Κίρζης: Πληρώνουμε ακόμη παλιές αμαρτίες  
Τις αμαρτίες, όπως τις χαρακτηρίζει o Νίκος Κίρζης, περασμένων ετών πληρώνει ακόμη ο Απόλλωνας, παρόλο που η ομάδα έχει προκριθεί δύο απανωτές φορές στους ομίλους του Europa League.

«Δυστυχώς πληρώνουμε ακόμη οικονομικά ατοπήματα παλαιών ετών, προσπαθούμε ακόμη να καθαρίσουμε από αυτή την κατάσταση, οπότε δεν μπορώ να σας πω για επενδύσεις που θα κάνει ο Απόλλωνας με τα χρήματα που εξασφαλίζει από την Ευρώπη» αναφέρει ο κ. Κίρζης. Παράλληλα, τονίζει πως τα χρήματα από το Europa είναι ανάσα αλλά όχι τζακ-ποτ όπως τα έσοδα από το Champions League.

Βήματα στο μάρκετινγκ
«Είναι γεγονός πως ο Απόλλωνας λαμβάνει χαμηλότερα έσοδα από χορηγούς, κόβει λιγότερα εισιτήρια διαρκείας και έχει γενικά περιορισμένη δεξαμενή άντλησης κεφαλαίων. Παρόλα αυτά κάνουμε σημαντικά βήματα στο μάρκετινγκ, ενώ με ενδεχόμενη υλοποίηση του έργου για κατασκευή γηπέδου θα μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους χορηγούς, άλλες εταιρείες στο γήπεδο αλλά και περισσότερο κόσμο. Σήμερα δεν έχει κάτι να προσφέρει το Τσίρειο, ενώ η κακή του κατάσταση το καθιστά ακόμη πιο απωθητικό για τον κόσμο» σημειώνει ιδιαίτερα έντονα ο πρόεδρος του Απόλλωνα.
 
Οργάνωση για οικονομική διαχείριση
Με μεγάλο κόπο από το ΔΣ, πολύ χρόνο και σε συνεννόηση με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας γίνεται η οικονομική διαχείριση του Απόλλωνα, με πρώτιστο στόχο την πληρωμή των ποδοσφαιριστών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Παράλληλα, ο Νίκος Κίρζης τονίζει πως το ΔΣ έχει βασική πολιτική στην ατζέντα του για αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας. «Έχοντας τη συγκεκριμένη στρατηγική ως βασικό άξονα δράσης απευθύναμε κάλεσμα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ωστόσο, φαίνεται πως οι οικονομικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά κι έτσι δεν καλύφθηκε ούτε κατά 20% ο στόχος άντλησης 300 χιλιάδων ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Με την πορεία στο Europa League παίρνουμε βαθιές οικονομικές ανάσες, ωστόσο, θα πρέπει σταδιακά να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Δεν γίνεται από έναν προϋπολογισμό της τάξης των 4 εκ. ευρώ, τα έσοδά μας να είναι μόλις 2 εκ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κίρζης.

Αναφερόμενος στο γήπεδο που από κοινού σχεδιάζουν Απόλλωνας, ΑΕΛ και Άρης ο Νίκος Κίρζης αναφέρει πως σταδιακά μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι, αλλά είναι ακόμη πρώιμο να εκτιμήσει πότε θα είναι έτοιμο.

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους