Τα τρία κλειδιά του δημόσιου χρέους

Τρεις σημαντικοί παράγοντες θα κρίνουν το ύψος του δημοσίου χρέους για το 2015 σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Χάρης Γεωργιάδης στη Βουλή. Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως από το 2015 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αρχίσει να μειώνεται και το εκτιμά στο 103%.

Καθοριστικό ρόλο στην επαλήθευση των αριθμών, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, θα έχει ενδεχόμενη χρήση μέρους του περιθωρίου 1δις  για χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το 1δις αντιστοιχεί σε 6 ποσοστιαίες μονάδες. Όπως είναι γνωστό, το 1δις προορίζεται για στήριξη του Συνεργατισμού σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη.

Με τα αποτελέσματα των στρες τεστς να ανακοινώνονται την ερχόμενη Κυριακή, θα διαφανεί κατά πόσο ο Συνεργατισμός θα χρειαστεί μέρος αυτών των χρημάτων. Οι ενδείξεις πάντως από την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του ιδρύματος στη Φρανκφούρτη είναι θετικές.

Στις προβλέψεις του ΥΠΟΙΚ, δεν υπολογίζεται επίσης  η αναμενόμενη ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων με την Κεντρική Τράπεζα έναντι χρέους. Πρόκειται επίσης για πράξη της τάξης του €1 δις, δηλαδή 6 ποσοστιαίες μονάδες.
Τέλος, στους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών δεν υπολογίζονται τα όποια  έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έστω κι αν η συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές μιλά για πώληση της Cyta μέχρι το τέλος του 2015 ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τότε να πωληθεί και το κρατικό λαχείο.  

«Κάτω από το βασικό σενάριο προβλέψεων,  το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο, εφόσον ακλουθώντας την πτωτική πορεία από το 2014 (105% του ΑΕΠ), θα μειωθεί πριν το 2020 κάτω από το 100% του ΑΕΠ», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Πάντως, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την Παρασκευή, ο Χάρης Γεωργιάδης αποκάλυψε πως δεν αποκλείεται το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κάτω από 100% το 2017.  

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων