Πρόεδρος: Νέα έκδοση κυπριακών ομολόγων

Η Κύπρος στοχεύει να προβεί σε νέα πώληση δημοσίου χρέους, για δεύτερη φορά φέτος, στο πλαισίου ενός σχεδίου για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο πριν από το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στις οποίες απέφυγε να συνδέσει το θέμα με τη νέα ύφεση στα ελληνικό ομόλογα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η Κύπρος η οποία βγήκε για πρώτη φορά στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια τον περασμένο Ιούνιο, σκοπεύει να προβεί σε νέα έκδοση ομολόγων μετά την ψήφιση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις, η οποία θα επιτρέψει στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια.

«Αυτό που θέλουμε είναι, μέσω της τήρησης των δεσμεύσεών μας, να επιτύχουμε την έξοδό μας από το πρόγραμμα διάσωσης το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στο Μιλάνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ασίας – Ευρώπης.  Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι «δύο ανόμοιες περιπτώσεις», αφού όπως είπε «είναι διαφορετική η κατάσταση που επικρατούσε και επικρατεί στην Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το Bloomber, η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών, παρά  τους κινδύνους πρόωρης εξόδους από το μνημόνιο που διαφάνηκαν αυτή την εβδομάδα στην Ελλάδα, όπου η πίεση για έξοδο από το πρόγραμμα εξυγίανσης της χώρας, οδήγησε σε ένα ξεπούλημα των ομολόγων και των μετοχών της. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος στοχεύει να τερματίσει το πρόγραμμα διάσωσής της, το οποίος είναι προγραμματισμένο να διαρκέσει μέχρι το 2016, κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος για το χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κυβέρνησης, μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στο μνημόνιο, περιλαμβανομένου και του θέματος των εκποιήσεων το οποίο εκκρεμεί. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η διαφωνία με τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου για τη νομοθεσία των εκποιήσεων, μπορεί να διευθετηθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης βοήθειας προς της χώρα.

«Θα ήμασταν ήδη σε αυτό το στάδιο», δηλαδή της πώλησης περισσότερου δημοσίου χρέους, «αν δεν είχαμε αυτή την καθυστέρηση σε σχέση το ζήτημα των εκποιήσεων το οποίο εκκρεμεί», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο η Κύπρος θα εκδώσει ομόλογα αμέσως μετά την όποια ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Τρόικας, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Πιστεύω πως ναι, δεδομένου ότι το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους