Υπό κράτηση για 4 ημέρες ο Βέργας

Διάταγμα κράτησης τεσσάρων ημερών εξέδωσε την Πέμπτη το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα για διευκόλυνση των ανακρίσεων σε σχέση με  διερευνώμενη υπόθεση αποστολής απειλητικών μηνυμάτων.

Ο δικαστής Χρίστος Χριστοδούλου, ανακοινώνοντας την απόφασή του μετά από πολύωρη διαδικασία που ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 18:45 περίπου το απόγευμα, ανέφερε πως δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση του κ. Βέργα για 8 ημέρες.

 

Επεσήμανε ωστόσο πως το γεγονός ότι ο ύποπτος υποτίμησε το απειλητικό μήνυμα που έλαβε, αλλά και οι αντιφάσεις στις οποίες περιέπεσε ο Δήμαρχος Πάφου στην κατάθεσή του ότι την ώρα που έλαβε το απειλητικό μήνυμα στο κινητό του ήταν στο Δημαρχείο ενώ όπως διαφάνηκε αργότερα από έκθεση που λήφθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν στο ίδιο σημείο με τον αποστολέα των μηνυμάτων ή σε απόκλιση 60 μέτρων απ’ αυτόν απαιτούν – όπως είπε- την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να διαφανεί  σε πιο βαθμό εμπλέκεται ο Σάββας Βέργας με την αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων.

Επεσήμανε επίσης πως η θέση του συνηγόρου υπεράσπισης του Δημάρχου Πάφου Σάββα Βέργα ότι η μαρτυρία που κατείχε η Αστυνομία βάσει της οποίας οδηγήθηκε ο Σ. Βέργας στη σύλληψη του δεν είναι σαφής και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Ο δικαστής σημείωσε επίσης πως ελλοχεύει  ο κίνδυνος επηρεασμού του ανακριτικού έργου σε περίπτωση απόλυσης του υπόπτου.

Εναντίον του Δημάρχου Πάφου διερευνώνται τα αδικήματα της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, γραπτές απειλές για φόνο, παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία και αποστολή ενοχλητικών και απειλητικών μηνυμάτων κατά την περίοδο 1/7/2014- 28/9/2014.

Ο εξεταστής της υπόθεσης λοχίας 3990 Ζωνάκης Γεωργίου αιτήθηκε την προσωποκράτηση του υπόπτου για 8 ημέρες, λέγοντας πως την ώρα της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων ο Δήμαρχος Πάφου μαζί με τη συνεργάτιδα του που φαίνεται να απέστειλε τα απειλητικά μηνύματα βρίσκονταν στο ίδιο σημείο, σύμφωνα με έκθεση που αποστάληκε από το Ηνωμένο Βασίλειο, ή σε απόκλιση 60 μέτρων.

Είπε επίσης πως ενώ η Μαρία Σολομωνίδου είχε αναφέρει ότι το τηλέφωνο από το οποίο στάλθηκαν τα απειλητικά μηνύματα είχε αγοραστεί από το σύζυγο της, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο σύζυγος της, εντούτοις αργότερα παραδέχτηκε ότι της το αγόρασε ο Δήμαρχος Πάφου.

Στην κατάθεσή του επίσης ο Σ. Βέργας ισχυρίστηκε ότι το τηλέφωνο το είχε αγοράσει ο ίδιος για να τύχει της έκπτωσης – όπως είπε- που δικαιούνταν από το συγκεκριμένο κατάστημα πώλησης τηλεφώνων και πως τα χρήματα για την αγορά του θα του τα έδινε σε μεταγενέστερο στάδιο η συνεργάτιδα του Μαρία Σολομωνίδου.

Σε έρευνα ωστόσο που ακολούθησε, ανέφερε ο λοχίας Γεωργίου, διαφάνηκε ότι καμία έκπτωση δεν είχε γίνει για την αγορά του κινητού.

Ο εξεταστής της υπόθεσης σημείωσε ακόμη πως από τις έρευνες της Αστυνομίας διαφάνηκε επιπρόσθετα ότι ενδιάμεσα της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων δηλαδή από τις 22:09 της 28ης Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 07:27 της 29ης Σεπτεμβρίου ο Δήμαρχος Πάφου και η συνεργάτιδα του πρέπει να είχαν επικοινωνία.

Ο λοχίας Γεωργίου αναφέρθηκε και σε τρεις αναπάντητες κλήσεις που έκανε η Μαρία Σολομωνίδου από το κινητό της προς το τηλέφωνο του Δημάρχου, την ίδια χρονική περίοδο της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων.

Είπε ακόμα πως η κάρτα so easy που τοποθετήθηκε δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων.

Ανέφερε επίσης πως τόσο ο Δήμαρχος Πάφου όσο και η συνεργάτιδα του αλλά και ο σύζυγος της και ο πατέρας της είχαν άριστη σχέση μεταξύ τους και δεν υπήρχε λόγος να του σταλεί απειλητικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του Σ. Βέργα.

Αναφορά έκανε και στην ψευδή παραδοχή του πατέρα της Σολομωνίδου ότι αυτός ήταν που απέστειλε τα απειλητικά μηνύματα.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 50 καταθέσεις και διεξήχθησαν 8 έρευνες ενώ αναμένονται ακόμη να ληφθούν περαιτέρω 26 καταθέσεις και να γίνουν άλλες τρεις έρευνες, εκ των οποίων οι δύο εκτός Επαρχίας.

Οι 26 καταθέσεις σημείωσε θα ληφθούν από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του Δημάρχου Πάφου. Επιπρόσθετες ωστόσο καταθέσεις αναμένεται - όπως ανέφερε - να ληφθούν και από την Μαρία Σολομωνίδου, τον σύζυγο της Κωνσταντίνο Σύφαντο αλλά και τον πατέρα της Ηλία Σολομωνίδη.

Ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας για προσωποκράτηση του Σάββα Βέργα υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου.

Ο συνήγορος υπεράσπισης εξέφρασε έκπληξη για την περίοδο που ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης ότι διαπράχθηκαν τα αδικήματα που διερευνώνται εις βάρος του πελάτη του αλλά και για το αδίκημα που διερευνάται εναντίον του αυτό της παρέμβασης σε δικαστικά διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο εξεταστής της υπόθεσης ξεκαθάρισε ότι την περίοδο που εξετάζετο από τις αστυνομικές Αρχές η υπόθεση διαχωρισμού των οικοπέδων στην περιοχή  Σκαλί, ο Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας σε ραδιοφωνικές εκπομπές που ήταν φιλοξενούμενος ανέφερε ότι καμία παρανομία δεν έπραξε η εταιρεία Αristo.

O συνήγορος υπεράσπισης ωστόσο του Δημάρχου ανέφερε πως η αίτηση που προωθεί ο εξεταστής της υπόθεσης έχει το στοιχείο της αοριστίας και της γενικολογίας.

Παρατήρησε επίσης πως ο εξεταστής της υπόθεσης έκανε εκτενή αναφορά στην αγορά του κινητού τηλεφώνου ενώπιον του Δικαστηρίου και διερωτήθηκε αν η Αστυνομία εκτιμά ότι το τηλέφωνο αγοράστηκε με σκοπό την αποστολή μηνυμάτων.

Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας ο λοχίας Ζωνάκης Γεωργίου ζήτησε επίσης την άρση των τραπεζικών λογαριασμών του Δημάρχου Πάφου αλλά και την παρέμβαση στο κτηματολόγιο προκειμένου να διαφανούν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σ. Βέργα μίλησε για αλλότρια κίνητρα από πλευράς των ανακριτών του ΤΑΕ Πάφου και γενικότερα της Αστυνομίας με σκοπό την πολιτική εξόντωση του Δημάρχου Πάφου. Διερωτήθηκε τι σχέση έχει η διερεύνηση της υπόθεσης αποστολής απειλητικών μηνυμάτων με την άρση των τραπεζικών λογαριασμών του πελάτη του καθώς και την έρευνα στο τμήμα του κτηματολογίου για τα περιουσιακά του στοιχεία και κάλεσε το Δικαστήριο να απορρίψει το αίτημα της Αστυνομίας.
Η κατηγορούσα Αρχή δικαιολόγησε το αίτημα της Αστυνομίας λέγοντας πως ο ύποπτος συνέργησε στο αδίκημα της αποστολής των απειλητικών μηνυμάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως στις 22: 47 της 28ης Σεπτεμβρίου αφαιρέθηκε η κάρτα so easy από το κινητό τηλέφωνο και τοποθετήθηκε η άλλη κάρτα με χρήστη την Σολομωνίδου ενώ ακολούθησε κλήση στον αριθμό του υπόπτου.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το κινητό τηλέφωνο από το οποίο εστάλησαν τα απειλητικά μηνύματα αλλά ούτε και η κάρτα so easy.

Η δικαστική διαδικασία διακόπηκε τρεις φορές. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημάρχου ήταν κι ο δικηγόρος του Αρείου Πάγου Ελλάδος Αποστολίδης Χαράλαμπος, που τυγχάνει να είναι και αδερφός της συζύγου του.

Το Δικαστήριο ωστόσο δεν αποδέχτηκε την αγόρευση του Χαράλαμπου Αποστολίδη γιατί όπως αναφέρθηκε δεν τηρήθηκε το δεκαήμερο της προθεσμίας η οποία έπρεπε να τηρηθεί αλλά και ήταν αδύνατο να τηρηθεί γιατί το ένταλμα σύλληψης του Δημάρχου Πάφου εξεδόθη χθες.

Ο δικαστής της υπόθεσης Χρίστος Χριστοδούλου κάλεσε τόσο τα ΜΜΕ όσο και τους πολιτικούς αλλά και άλλα πρόσωπα που προβαίνουν σε δηλώσεις να είναι φειδωλοί στις αναφορές τους ενώ εκκρεμεί διερεύνηση μιας υπόθεσης στο δικαστήριο.

Ανέφερε ωστόσο πως το Δικαστήριο  παραμείνει ανεπηρέαστο από τις δηλώσεις που γίνονται στα ΜΜΕ .

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές