Δημόσιο χρέος: Το σενάριο που θυμίζει Ελλάδα

Την πορεία του δημόσιου χρέους κάτω από διάφορα σενάρια και υποθέσεις για την πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης εξετάζει σε μελέτη του το Yπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ανάλυση ευαισθησίας (sensitivity analysis) του υπουργείου, το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο στα τρία από τα τέσσερα σενάρια που επεξεργάστηκε, με εξαίρεση του σεναρίου που χρησιμοποιεί ως μεταβλητή την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρει το Yπουργείο, λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, εκτιμάται ότι η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί και κατά το 2015 φτάνοντας στο 126% του ΑΕΠ, ενώ η πορεία του θα είναι πτωτική από το 2016 και θα περιορισθεί στο 115% του ΑΕΠ το 2017, και στο 103% του ΑΕΠ το 2020. 

Το υπουργείο σημειώνει ότι, στο βασικό σενάριο, αλλά και στην ανάλυση ευαισθησίας, γίνεται υπόθεση, αλλά όχι πρόβλεψη, για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της τάξης του €1 δις, για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τα τέσσερα σενάρια…

Το εναλλακτικό σενάριο 1 (αύξηση των πραγματικών επιτοκίων) αν και παρουσιάζει απόκλιση από το βασικό σενάριο, το δημόσιο χρέος παρουσιάζει πτωτική πορεία και πλησιάζει το 100% του ΑΕΠ το 2020.

Το εναλλακτικό σενάριο 3 (υπόθεση για μειωμένο πρωτογενές ισοζύγιο κατά μισή μονάδα ετησίως) δεν παράγει σημαντικά ψηλότερα αποτελέσματα κατά τις περιόδους αιχμής με σύγκριση με το βασικό σενάριο, ωστόσο, το περιθώριο αυξάνεται σημαντικά κατά τα έτη 2016-2020, αν και παρουσιάζει πτωτική πορεία, οπότε το δημόσιο χρέος κρίνεται βιώσιμο.


Το εναλλακτικό σενάριο με συνδυασμό των τριών σεναρίων, παράγει σημαντικά ψηλότερα αποτελέσματα σε σχέση με το βασικό σενάριο, ωστόσο, το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να διατηρεί μια πτωτική πορεία και πλησιάζει το 120% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο κρίνεται όμως βιώσιμο.

Το "απαισιόδοξο" σενάριο

Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται σημαντική απόκλιση από το βασικό σενάριο

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται η πορεία του δημοσίου χρέους για τα έτη 2013 -2020, ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την ίδια περίοδο.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης