Ναι στη συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου

Με τη σύμφωνο γνώμη όλων των κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ από τη συγκυβέρνηση και της Συμμαχίας Πολιτών από την αντιπολίτευση, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε τη Δευτέρα να εγγραφεί, αυτεπάγγελτα, θέμα “ενημέρωσης για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου από τον Υπουργό Οικονομικών και η ανάγκη αποτίμησης και επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και της σύμβασης χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε δηλώσεις, μετά τη συζήτηση του θέματος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι “στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και στα πλαίσια αυτού του διαλόγου θα κληθεί η Κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΚ να ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου, αλλά και για τους στόχους της ίδιας της Κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου”.

“Θέλουμε να μας πουν από τώρα τι εκείνοι προτίθεται να αλλάξουν και να δοθεί σε μας η ευκαιρία να τους ενημερώσουμε για τις δικές μας ανησυχίες, αλλά και για τις δικές μας εισηγήσεις για τη βελτίωση του μνημονίου με στόχο να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση της εκτελεστικής εξουσίας καθώς η πραγματικότητα είναι η εξής: μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί με την Τρόικα, μόνο η Κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το μνημόνιο”, πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι “εδώ και 19 μήνες εφαρμόζουμε το μνημόνιο και αποδεδειγμένα κάποιες πρόνοιες κρίνονται ως ιδιαίτερα προβληματικές και πρέπει να αλλάξουν”, προσθέτοντας ότι “η ίδια η Κυβέρνηση έχει αυτούς τους 19 μήνες επαναδιαπραγματευτεί και έχει αλλάξει το μνημόνιο σε βασικούς τομείς όπως είναι το ΓΕΣΥ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο τραπεζικός τομέας”.

“Αυτές οι αλλαγές είναι προς το χειρότερο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι γι΄ αυτό το λόγο τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Ευρωπαϊκό Κόμμα και Οικολόγοι συμφώνησαν σήμερα όπως εγγραφεί το ακόλουθο θέμα: “Ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου από τον Υπουργό Οικονομικών και η ανάγκη αποτίμησης και επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και της σύμβασης χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Την εισήγηση για συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών είχαν καταθέσει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ ο Γιάννος Λαμάρης, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κόμματος ο Δημήτρης Συλλούρης και εκ μέρους Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ο Γιώργος Περδίκης.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “η Κυβέρνηση θεωρεί πως προχωρεί με επιτυχία η υλοποίηση του μνημονίου”, προσθέτοντας ότι “τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας δεν καταδεικνύουν αυτή την εικόνα”.

Ανέφερε ότι “μόνο το 2012 χάθηκαν 13.000 θέσεις εργασίας, το 2013 χάθηκαν 20.000 θέσεις εργασίας και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2014 χάθηκαν 4.500 θέσεις εργασίας”, προσθέτοντας ότι “η ανεργία συνεχίζει να παρουσιάζει μιαν αυξητική τάση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη και δεν πάνε όλα περίφημα με την κυπριακή οικονομία όπως θέλει να παρουσιάζει τα πράγματα η Κυβέρνηση”.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι “έχουν πέσει έξω οι προβλέψεις τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Τρόικας σε ό,τι αφορά στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και το μέγεθος της ύφεσης που αντιμετωπίζουμε σήμερα”, προσθέτοντας ότι οι τρύπες του τραπεζικού τομέα δεν πρόκειται να κλείσουν με τις μαζικές εκποιήσεις”.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι “ο ΔΗΣΥ καλωσορίζει όλες τις εισηγήσεις από άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το μνημόνιο και να δώσουν μία κατεύθυνση προς την ανάπτυξη”.

Ανέφερε ότι αυτές οι εισηγήσεις “θα πρέπει να συζητηθούν για να δούμε κατά πόσον αυτά είναι εφικτά”.

“Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις αυτή την στιγμή αλλά είμαστε στη διάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων να συζητήσουμε ότι εισηγήσεις υπάρχουν διότι το θέμα του μνημονίου είναι δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Κυβέρνηση αλλά ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία η οποία εκπροσωπεύεται από τις πολιτικές δυνάμεις”, πρόσθεσε. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως “η Κυβέρνηση είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι όχι μόνο δεν διαπραγματεύεται αλλά πλειοδοτεί πλείστες φορές στις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονιακών απαιτήσεων της Τρόικας”. 

“Η πολιτική αυτή είναι χωρίς ανάπτυξη σε μια περίοδο λιτότητας, αδιέξοδη και καταστροφική”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι γνωστή η θέση του ΑΚΕΛ ότι “διαφωνούμε πλήρως με την φιλοσοφία αυτή, σε τέτοιες περιόδους κρίσης οι πολιτικές πρέπει να είναι άλλες”.

Ανέφερε επίσης ότι αυτό “δεν το λέμε μόνο εμείς το λένε σε όλο τον κόσμο από νομπελίστες μέχρι οικονομικοί παράγοντες, πολιτικοί” και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει “έχοντας τη θέση του για την φιλοσοφία του μνημονίου και την αλλαγή πλεύσης, οποιαδήποτε συνεργασία είναι δυνατό με τις δυνάμεις εκείνες που μπορούμε να συγκλίνουμε για ένα και μοναδικό στόχο να προστατεύσουμε την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες της χώρας μας”.

Στόχος, συνέχισε, είναι πλέον να αντιμετωπίσουμε κυρίαρχα ζητήματα που είναι μπροστά μας όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, που θα φέρουν ακόμη περισσότερη φτωχοποίηση και πλήγματα στην κυπριακή κοινωνία, το ΓΕΣΥ, η κοινωνική πρόνοια ακόμη και τα ζητήματα που αφορούν την περιουσία”.

Ανέφερε ότι “σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξουμε την εξεύρεση μιας κοινής γλώσσας με τις δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να το πράξουμε” και πρόσθεσε ότι “δεν θα μπει η Βουλή στη λογική της επαναδιαπραγμάτευσης που είναι δουλειά της εκτελεστικής εξουσίας”. 

“Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το ρόλο της εκτελεστικής εξουσίας”, αλλά “να ελέγξουμε την εκτελεστική εξουσία και γιατί όχι να την αναγκάσουμε αυτό που δεν κάνει εδώ και καιρό να διαπραγματευτεί προς όφελος της χώρας, έστω και τώρα να το πράξει”, πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η ΕΔΕΚ συνυπέγραψε μαζί με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, την εγγραφή θέματος για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης για συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών.

“Η ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης προέκυψε από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση συμφώνησε και υπέγραψε αυτό το Μνημόνιο. Γιατί, όπως ελέχθη τότε και το λέμε και σήμερα, περιείχε και περιέχει όρους επαχθέστατους και για την οικονομία και για την κοινωνική συνοχή του τόπου μας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “από την αρχή αναδείξαμε την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου μέχρι τη μέρα που θα απαλλαγούμε οριστικά από αυτό” και πρόσθεσε ότι “έστω και τώρα η προσπάθεια της αντιπολίτευσης για επαναδιαπραγμάτευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, τουλάχιστον για να αποφευχθούν τα χειρότερα από αυτά που έχουνε ήδη επισυμβεί εξαιτίας των επαχθών προνοιών του Μνημονίου”.

Ο κ. Νικολαϊδής είπε ότι “έχουμε μπροστά μας αρκετά ανοικτά κρίσιμα ζητήματα ακόμα”, όπως είναι τα θέματα των εκποιήσεων που δεν έχει λήξει ακόμα, των ιδιωτικοποιήσεων, του ΓΕΣΥ, της ανάπτυξης ή της έλλειψης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, η οποία “δοκιμάζεται κάθε μέρα και με μεγαλύτερη ένταση”.

“Ο τόπος εξακολουθεί να βιώνει μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Αυτό είναι γεγονός αναντίλεκτο και αυτή η κρίση δεν απαμβλύνεται κάθε μέρα που περνά”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “χρειάζεται να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση αποφασιστικά”.

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον κ. Νικολαϊδη, “έχει προτείνει ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης ακριβώς για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η κρίση”.

Ανέφερε ότι “αυτό το πλαίσιο εθνικής συνεννόησης στηρίζεται στην ανάγκη ή στην αρχή συνδιαμόρφωσης μεταξύ Κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων μιας ενιαίας πολιτικής για αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον στη διεκδικητική πολιτική και δεύτερο στην κοινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης στη βάση μιας κοινής γραμμής και σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων”.

“Αυτά τα ζητήματα είναι τόσο σημαντικά, τόσο κρίσιμα που χωρίς να υπάρξει αυτή η επιβαλλόμενη εθνική συνεννόηση πολύ φοβούμαστε ότι δεν θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο αποτελεσματικό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “η ουσία δεν είναι η θεσμική διευθετήσει αντιμετώπισης του προβλήματος γιατί την ευθύνη την φέρει πάντα η εκτελεστική εξουσία όσον αφορά το μνημόνιο το οποίο υπέγραψε η Κυβέρνηση” και πρόσθεσε ότι “η ουσία των πραγμάτων είναι η διαπραγμάτευση του μνημονίου να γίνεται επί κοινών θέσεων που θα συνδιαμορφώνονται έγκαιρα και στην ώρα τους ούτως ώστε να κτίζεται μια επιχειρηματολογία απέναντι στην Τρόικα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που συμβαίνει μέχρι σήμερα όπου το μνημόνιο χειροτερεύει με κάθε επαναδιαπραγμάτευση του κάθε τρίμηνο, αντί να βελτιώνεται”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στόχος είναι να γίνει το μνημόνιο “περισσότερο δίκαιο και ανθρώπινο”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν πολλά περιθώρια διεκδίκησης και μέσα στα πλαίσια του μνημονίου αλλά και εκτός μνημονίου σε σχέση με την ανάγκη να εφαρμοστούν οι στόχοι για περισυλλογή στα δημόσια οικονομικά, να υπάρξει εξυγίανση στις τράπεζες χωρίς να υπάρχει αυτό το μεγάλος βάρος που έχουν υποστεί οι μικρομεσαίοι και οι πάσχοντες”.

“Για αυτό και σήμερα όπως και την περασμένη Παρασκευή θέσαμε θέματα στον διάλογο που έχουν να κάνουν με την δικαιοσύνη, με την τιμωρία των ενόχων, με τη σωστή εφαρμογή των μέτρων, με κοινωνική ευαισθησία και με στόχευση πάνω στους μεγαλοκαρχαρίες οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή διαφεύγουν συστηματικά και εν γνώση των κυβερνώντων από την τιμωρία και με την ανάληψη των δικών τους ευθυνών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα “στη συνέχεια τα κόμματα, πέρα από τα πολλά λόγια και τις διακηρύξεις να βρουν τον τρόπο να συνεννοηθούν για να μπορέσουν να παρουσιάσουν ένα ενωμένο και αρραγές μέτωπο απέναντι στην Τρόικα αλλά και προς την Κυβέρνηση για την στοχευμένη εφαρμογή των μέτρων”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων