Εξετάσεις για εισδοχή στο Δημόσιο το 2014

Με ειδικές εξετάσεις θα γίνονται οι πληρώσεις θέσεων στη Δημόσια Υπηρεσία για το έτος 2014. Στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Υπηρεσίας (ενώ είναι και μνημονιακή υποχρέωση), η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συζητά σχετικό τροποιητικό νομοσχέδιο. 

Είναι γνωστό ότι δεν γίνονται πλέον προσλήψεις και κατ΄ επέκταση εξετάσεις σε όλο το φάσμα του Δημοσίου. Ωστόσο, κάποια τμήματα ζητούν εξαίρεση. Με αφορμή αίτημα της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για εξαίρεση από την αναστολή πρόσληψης 4 θέσεων, άρχισε διάλογος στη Βουλή για τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. 

Με το εν λόγω νομοσχέδιο εισάγονται προσωρινές ειδικές διατάξεις με τις οποίες καθορίζεται διαδικασίας πλήρωσης θέσεων εισδοχής στη Δημόσια Υπηρεσία, σε περίπτωση που αυτές εξαιρεθούν από την αναστολή πλήρωσης τους κατά τη διάρκεια του 2014. 

-    Για την πλήρωση της θέσης οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε γραπτή εξέταση η οποία μπορεί να είναι κοινή με την εξέταση άλλων ομοειδών θέσεων που επίσης έχουν δημοσιευθεί ή ξεχωριστή εξέταση, όπως αποφασίσει η Ειδική Επιτροπή σε συνεννόηση με τον οικείο Προιστάμενο Τμήματος. 

-    Τα εξεταζόμενα θέματα και η ύλη καθορίζονται από την Ειδική Επιτροπή Κι τον Προιστάμενο του Τμήματος στο οποίο ανήκει η υπό πλήρωση θέση.

-    Η Ειδική Επιτροπή αναθετει στην Υπηρεσία Εξτάσεων την ετοιμασία των δοκιμίων για κάθε εξέταση και την ευθύνη της διεξαγωγής της εξέτασης. 

-    Η βαθμολόγηση ων γραπτών γίνεται από βαθμολογητές που ορίζει η Υπηρεσία Εξετάσεων, με βάση τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζονται για τη βαθμολόγηση των γραπτών εξετάσεων για τα Πανεπιστήμια. 

-     Η Υπηρεσία Εξετάσεων μεριμνά για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων, κατατάσσοντας τους υποψηφίους κατά σειρά επιτυχίας σε ξεχωριστό για κάθε θέση κατάλογο και τον διαβιβάζει στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. 

-     Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας δημοσιεύει τους κατάλογους με τους επιτυχόντες για κάθε θέσεις υποψηφίους κατά σειρά επιτυχίας στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

-     Όλοι όσοι παρακάθισαν στη γραπτή εξέταση ειδοποιούνται από την Επιτροπή αν πέτυχαν ή όχι και όσοι πέτυχαν εφοδιάζονται με σχετικό πιστοποιητικό επιτυχίας στο οποίο αναγράφεται ο βαθμός επιτυχίας και ο αριθμός ταυτότητας του υποψηφίου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρο Κυπριανού, αναζητείται η χρυσή τομή, προκειμένου η ρύθμιση που θα εφαρμοστεί το 2014 να ισχύει και για το 2015. Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως εάν υπάρξει αποπαγοποίηση θέσεων σε 2  ή περισσότερα κυβερνητικά τμήματα, θα γίνεται κοινή εξέταση σε Ελληνικά, Μαθηματικά και Γενικές Γνώσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι ενδεχομένως να υπάρχει και ειδικό θέμα για όσους θα παρακαθίσουν σε εξετάσεις που θα αφορά στο τμήμα για το οποίο θα αποπαγοποιούνται οι θέσεις. 

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες