Διατήρηση αγοραστικής δύναμης για εκπαιδευτικούς

Σ.Σ. Η επανάληψη της είδησης κρίνεται αναγκαία αφού εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ότι οι Κύπριοι εκπαιδευτικοί έχουν την μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη, σε σχέση με τους μέγιστους μισθούς. Σε σχέση με τους κατώτατους μισθούς η Κύπρος είναι η πέμπτη υψηλότερη χώρα από 33 χώρες στην Ευρώπη.

Τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη έχουν οι εκπαιδευτικοί στην Κύπρο σε σχέση με τον μέγιστο μισθό στο σύνολο των βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ η Κύπρος κατατάσσεται ως η πέμπτη υψηλότερη όσον αφορά τους κατώτατους μισθούς, όπως αναφέρεται σε έκθεση για τους μισθούς των εκπαιδευτικών που έδωσε την Παρασκευή στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την έρευνα οι μειώσεις στους μισθούς τους λόγω της οικονομικής κρίσης, οδήγησαν σε μείωση 8,5% στην αγοραστική τους δύναμης σε σχέση με το 2009,

Η έκθεση, με τίτλο «Μισθοί και επιδόματα των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη», διαπιστώνει ότι οι βασικοί μισθοί των εκπαιδευτικών που αρχίζουν να εργάζονται στην πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι χαμηλότεροι από το κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στα τρία τέταρτα των 33 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Η έρευνα καλύπτει τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές σχολείων στην προσχολική, πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την περίοδο 2013/2014.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι μέγιστοι οι μισθοί των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια, κατώτερη δευτεροβάθμια και ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) είναι ψηλότεροι από το κατά κεφαλήν εισόδημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ωστόσο τα σκήπτρα κρατά η Κύπρος, όπου ο μισθός των εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανέρχεται στο 306% του εθνικού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Ακολουθούν το Μαυροβούνιο με 284%, η Πορτογαλία με 261%, η Γερμανία με 209% και η Ισπανία με 206%. Αντίθετα στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Τσεχία, η Εσθονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Σλοβακία, στις οποίες ο μισθός των εκπαιδευτικών είναι χαμηλότερος από το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα.

Όσων αφορά τους κατώτατους μισθούς, τα στοιχεία κατατάσσουν την Κύπρο ως την πέμπτη υψηλότερη με 126% σε σχέση με το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, πίσω από το Μαυροβούνιο (197%) την Γερμανία (152%), την Ισπανία (139%) και την Προτογαλία (136%).

Ο μέσος ετήσιος  μισθός για τους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο ανέρχεται στις €39 837  για την προδημοτική εκπαίδευση, στις € 39 297 για την δημοτική εκπαίδευση, και στις €40 077 για την μέση εκπαίδευση.

Όπως αναφέρεται ο μισθός για τους νέους εκπαιδευτικούς που εισέρχονται στο επάγγελμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2012 μειώθηκε κατά 10%. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, η υπήρξε κλιμακωτή μείωση στους μισθούς ξεκινώντας από 3,8% μέχρι 17,5% από τον Ιανουάριο του 2014.

Όσον αφορά τους μισθούς των διευθυντών σχολείων ο μέσος ετήσιος  μισθός ήταν €60 267 για την δημοτική εκπαίδευση και €70 695 για τη μέση εκπαίδευση.

Τα έτη 2013/14 η πλειοψηφία των κρατών της Ευρώπης κατέγραψε αύξηση στους μισθούς των εκπαιδευτικών, κυρίως λόγω προσαρμογής τους στο κόστους ζωής, ωστόσο οι πραγματικοί μισθοί σε πολλές χώρες παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2009.

Κατά την υπό εξέταση περίοδο οι μισθοί των εκπαιδευτικών αυξήθηκαν σε 16 ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία, Μάλτα, Αυστρία, Σλοβακία, Φιλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Σκόπια, Τουρκία).

Στην Κύπρο η επιβολή μείωσης 10% στους μισθούς του ευρύτερου τομέα το 2013 επέφερε μείωση του πραγματικού μέσου μισθού των εκπαιδευτικών κατά 8,5% σε σχέση με το 2009. Παράλληλα η μεγαλύτερη μείωση στην αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών καταγράφηκε στην Ελλάδα, που ανήλθε στο 40%.

Σε  χώρες, όπως το Βέλγιο και τη Δανία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, τη Φιλανδία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και την Ιταλία (ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), η μείωση της αγοραστικής δύναμης είναι σχετικά μικρή, σε επίπεδα κάτω του 3%, ενώ στην Κύπρο και την Ιταλία (πρωτοβάθμια και κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), στην Ολλανδία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία (πρωτοβάθμια εκπαίδευση) και τη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε μείωση 5 έως 10%. Στην Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Ρουμανία (δευτεροβάθμια εκπαίδευση), στη Σλοβενία και την Ισλανδία, η αγοραστική δύναμη των εκπαιδευτικών σημείωσε πτώση 13% έως 17%.

Οι καθηγητές στην Κύπρο, όπως και στη Γερμανία, τη Λιθουανία, την Λετονία, την Μάλτα, τη Ρουμανία, την Σουηδία, τη Βρετανία, την FYROM και το Λιχτενστάιν δεν λαμβάνουν οποιαδήποτε αμοιβή για υπερωριακά απασχόληση. Σημειώνεται επίσης ότι η εκπαιδευτικοί στην Κύπρο δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα από τον Ιανουάριο του 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές