Χάσικος: Το προσχέδιο είναι η βάση του διαλόγου

Γραπτή δήλωση εξέδωσε την Παρασκευή ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος για να απαντήσει στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα για το κατα πόσον το προσχέδιο νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξυπηρετεί τους στόχους της αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τον πολίτη και της μείωσης του κόστους.

Στην γραπτή δήλωση τονίζεται ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και με  μια γενικού χαρακτήρα εκτίμηση, μπορεί να υπολογιστεί ότι είναι δυνατή μια εξοικονόμηση της τάξης των €40.000.000 - €50.000.000 ή 20% περίπου το χρόνο.

Ο κ. Χάσικος τονίζει ότι το εν λόγω Προσχέδιο  Νομοσχεδίου αποτελεί τη βάση του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ σε ό,τι αφορά τις Κοινότητες και τα Κοινοτικά Συμβούλια, λόγω της ιδιαιτερότητας τους αλλά και της αποστολής που έχουν να επιτελέσουν, επιφυλάσσεται, στα πλαίσια του διαλόγου, να εξετάσει περαιτέρω τις όποιες ανησυχίες τους.

 

Για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ο κ. Χάσικος αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ότι με το προτεινόμενο ν/σ , θεσμοθετείται ενιαία νομοθεσία για όλους τους βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συγκροτούνται Επαρχιακά Συμβούλια ως δευτεροβάθμιοι οργανισμοί και διατηρούνται οι Δήμοι και οι Κοινότητες ως πρωτοβάθμιοι οργανισμοί, χωρίς να χάνουν την αυτοτέλειά τους.

Παράλληλα, όπως εξηγεί, εκπροσωπούνται στη σύνθεση των Επαρχιακών Συμβουλίων με καθορισμένο αριθμό Δημάρχων και Κοινοταρχών, ώστε να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στη λειτουργία και λήψη αποφάσεων των Επαρχιακών Συμβουλίων ενώ διατηρείται το δικαίωμά τους να υποβάλλουν προτάσεις και εισηγήσεις για όλα τα θέματα που τους αφορούν και η όποια απόρριψή τους απαιτείται να είναι δεόντως αιτιολογημένη.

Επίσης, ο κ. Χάσικος αναφέρει ότι ενοποιούνται σε επαρχιακή βάση όλες οι υπηρεσίες των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, Συμβουλίων Αποχετεύσεων, Συμβουλίων Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Αποβλήτων και μεταφέρονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και εξουσίες από το ΥΠΕΣ και κυρίως τις Επαρχιακές Διοικήσεις και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, καθώς και από άλλα Υπουργεία για ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Με την ενοποίηση, προσθέτει, επιτυγχάνεται παροχή ομοιόμορφων και ποιοτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση όλου του προσωπικού που θα υπάγεται στο Επαρχιακό Συμβούλιο και θα είναι δυνατή η μετακίνηση του ανάλογα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας ενώ σταδιακά το προσωπικό αυτό θα μειώνεται .

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, στα Δημοτικά Συμβούλια τα μέλη από 8-26 που είναι σήμερα μειώνονται σε 6-10 ανάλογα με τον πληθυσμό.  Παράλληλα καταργείται η αντιμισθία τους με άμεσο αποτέλεσμα την εξοικονόμηση εκατομμυρίων, περιορίζεται η δυνατότητα εκλογής σε συγκεκριμένο αξίωμα σε δύο συνεχείς θητείες (10 χρόνια), καθιερώνεται ο θεσμός του εσωτερικού ελέγχου και διευκολύνεται η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Στην γραπτή του δήλωση ο ΥΠΕΣ παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τις δαπάνες προσωπικού στους Δήμους το 2012, με βάση τα οποία  το 50% περίπου του κόστους λειτουργίας των δήμων αφορά σε μισθούς. Οπως εξηγεί ο ΥΠΕΣ, αν εξετάσει κάποιος τις δεκάδες δομές θέσεων που υπάρχουν και λειτουργούν ξεχωριστά στους δήμους, είναι εύκολα αντιληπτό ότι με την ενοποίηση τους σε Επαρχιακά Συμβούλια θα προκύψουν μεγάλες εξοικονομήσεις.

Αναλυτικά αναφέρει ότι πλέον θα απαιτούνται  προϊστάμενοι τομέων μόνο για 5 Επαρχιακά Συμβούλια και όχι για 30 δήμους, ενώ με τη ενοποίηση των αρχείων, λογιστηρίων, διοίκησης, τεχνικών υπηρεσιών κ.λπ., θα προκύψουν σοβαρές εξοικονομήσεις. 

Ο πλεονάζον αριθμός προσωπικού που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναφέρει ο ΥΠΕΣ, μέσω της κινητικότητας, καλύτερης αξιοποίησης και μεταφοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για κάλυψη των αναγκών.

Για όσους υπαλλήλους τυχόν το επιθυμούν, για τον οποιονδήποτε λόγο, θα μπορούσε να συζητηθεί σχέδιο εθελούσιας εξόδου, πάντοτε σε συνεννόηση με τις Συντεχνίες.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, συνολικά,  με μια γενικού χαρακτήρα εκτίμηση υπολογίζεται ότι θα προκύψει εξοικονόμηση προσωπικού 15-20 %, κάτι που σημαίνει €20.000.000-€26.000.000 ετησίως, μόνο για τους Δήμους.

Στην δήλωσή του ο ΥΠΕΣ κάνει αναφορά και στις λειτουργικές δαπάνες (κτηριακοί χώροι, οχήματα και μηχανήματα κ.λπ.) τονίζοντας ότι με την ενοποίηση θα προκύψει εξοικονόμηση δαπανών σε ότι αφορά στη λειτουργία τους (ηλεκτρισμός, καθαριότητα, ασφάλεια κτλ) αλλά και στη συντήρηση τους.

Δειτε Επισης

ΡΙΚ: Μετά την 1η Απριλίου η καταβολή μισθών-Αιτία το Πάσχα των Καθολικών
Πράσινο από Επιτροπή Οικονομικών σε σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων
ΔΝΤ: Ανθεκτική σε πολλαπλούς δυσμενείς κραδασμούς η κυπριακή οικονομία-Οι βασικές συστάσεις πολιτικής
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη