Ενωση Δήμων: Καταργείται η πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το ΥΠΕΣ για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ουσία καταργεί την πρωτοβάθμια ΤΑ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων, η εκτελεστική επιτροπή της οποίας σε σημερινή της συνεδρία (Παρασκευή 3 Οκτωβρίου) ασχολήθηκε με την κατάσταση που δημιουργείται στο θέμα της μεταρρύθμισης.

Στις 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των Δημάρχων για συζήτηση του θέματος.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση η Ενωση Δήμων θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν εξυπηρετεί τους στόχους  που τέθηκαν για αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.  Είναι φανερό, αναφέρεται,  ότι η δημιουργία δευτεροβάθμιου Οργάνου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων πολύπλοκων διαδικασιών όπως προνοούνται στο Νομοσχέδιο, θα επιφέρει πρόσθετο κόστος, αντί των αναγκαίων εξοικονομήσεων, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες. 

"Η ΄Ενωση Δήμων διαπιστώνει με λύπη της την έλλειψη από πλευράς Υπουργείου, της παράθεσης τεχνοοικονομικών δεδομένων που να στηρίξουν την αλλαγή αυτή, αφού στόχος και προτεραιότητα όλων ήταν όπως ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση στηριχθούν σε οικονομικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν αλλά και στην πράξη, να αποδείξουν την οικονομία κλίμακας στη λειτουργία του θεσμού, χωρίς να παραγνωρίζουν κατάφωρα τις αρχές που περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης", προστίθεται.

Η Ενωση επαναλαμβάνει τη θέση της για την ανάγκη ενδελεχούς μελέτης από όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της μεταρρύθμισης, στη βάση της λογικής των συμπλεγματοποιήσεων, αναφέροντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό στο διάλογο όλων των εμπλεκομένων.

"Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα παραγωγικό διάλογο με την Κυβέρνηση και τα κόμματα της Βουλής για να φθάσουμε σε ένα τελικό σχέδιο του οποίου η κατάληξη να είναι υπεράνω οποιωνδήποτε συμφερόντων και στόχος του να είναι η εξυπηρέτηση του Κύπριου Πολίτη.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι ως ΄Ενωση Δήμων δεν επιθυμούμε να φιλτράρουμε το εθνικό συμφέρον μέσω προσπαθειών ή κομματικών δεδομένων, αλλά είναι η ώρα που οι αποφάσεις μας θα λαμβάνουν υπόψη το συμφέρον του τόπου σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνούμε, αλλά και σε μακροχρόνιο ορίζοντα", καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Δήμων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων