Αντιμνημονιακός συνασπισμός

Στην εγγραφή στην Βουλή του θέματος της δημιουργίας ενός εθνικού πλαισίου επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, συμφώνησαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων στην προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην Κυβέρνηση για βελτίωση του μνημονίου.

Στην πρώτη συνάντηση, που φιλοξενήθηκε στα γραφεία του ΔΗΚΟ, συμμετείχαν μέλη των οικονομικών επιτελείων των τεσσάρων κομμάτων.

«Κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου αλλά και η ανάγκη αυτής της επαναδιαπραγμάτευσης, γιατί δυστυχώς αυτό που διαπιστώσαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι το μνημόνιο αλλάζει, η Κυβέρνηση έχει αλλάξει το μνημόνιο, αλλά δυστυχώς προς τη λανθασμένη κατεύθυνση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Όπως είπε, «το μνημόνιο έχει γίνει χειρότερο γιατί η Κυβέρνηση έχει επιδιώξει και έχει πετύχει κάποιες διαφοροποιήσεις που δεν αντικατοπτρίζουν τις συμφωνημένες θέσεις της πλειοψηφίας των κομμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων».

«Για για αυτό ακριβώς το λόγο, θεωρούμε ως ΔΗΚΟ ότι είναι επάναγκες να προσπαθήσουμε να πιέσουμε την Εκτελεστική Εξουσία, την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ να επαναδιαπραγματευτεί και να αλλάξει το μνημόνιο αλλά προς την ορθή κατεύθυνση, αν το βελτιώσει», πρόσθεσε.

«Σε αυτό το πλαίσιο», κατέληξε, «έχουμε συμφωνήσει να εγγραφεί το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου προς συζήτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο με προτάσεις από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου με την ελπίδα ακριβώς ότι θα βελτιωθεί το μνημόνιο, θα βελτιωθούν πρόνοιες που αποδεδειγμένα αρνητικές προς όφελος ολόκληρου του λαού μας».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου είπε ότι υπάρχει συναίνεση επ` αυτού του ζητήματος παρά τις όποιες επιμέρους διαφορετικές θέσεις, «ότι μπορούμε να το πράξουμε, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε ψευδαισθήσεις διότι γνωρίζουμε πολύ  καλά ότι εκείνος ο οποίος διαπραγματεύεται είναι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Κατά συνέπεια, στόχος μας είναι μέσα στα πλαίσια της εγγραφής αυτού του ζητήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων και της από κοινού κωδικοποίησης θέσεων θα επιδιώξουμε να τύχουν επαναδιαπραγμάτευσης να ασκηθούν πιέσεις πάνω στην Κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση».

Λέγοντας πως μέχρι σήμερα έγινε επαναδιαπραγμάτευση «αλλά δυστυχώς προς το χειρότερο», ο κ. Ευαγόρου σημείωσε ότι «η προσπάθεια είναι να δημιουργηθεί ένα εθνικό πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης χωρίς όμως ψευδαισθήσεις διότι εκείνος ο οποίος διαπραγματεύεται είναι η Κυβέρνηση».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Αναπληρωτής ΓΓ των Οικολόγων Άδωνις Γιάγκου, είπε ότι το Κίνημα συμφωνεί με την δημιουργία ενός εθνικό πλαισίου αλλά θεωρεί ότι «το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί και μια «συμφωνία δικαιοσύνης που να περιλαμβάνει δέσμευση των συνεργαζομένων κομμάτων σε πολιτικές εξυγίανσης και τιμωρίας των ενόχων».

«Δεν νοείται από τη μια να διεκδικούμε από τους δανειστές να επιδείξουν κατανόηση για τα προβλήματα που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Eurogroup στην οικονομία και στον τραπεζικό τομέα χωρίς ταυτόχρονη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος την στήριξη των αδυνάτων και χωρίς πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης», κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος επανάλαβε ότι αρμόδια για την διαπραγμάτευση με την Τρόικα είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η Βουλή είναι αμέτοχη στις εξελίξεις.

Επανέλαβε πως «οι τελευταίοι μήνες αυτό που έδειξαν είναι ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει αλλάξει το μνημόνιο αλλά το έχει κάνει χειρότερο», για να προσθέσει πως «εμείς θέλουμε να πιέσουμε η επαναδιαπραγμάτευση να έχει θετικά αποτελέσματα προς όφελος του λαού μας».

«Εάν η Κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τη συνεργασία της Βουλής σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, και θέλω να πιστεύω ότι η Κυβέρνηση παρά τα λάθη της έχει αυτήν την πρόθεση, τότε οφείλει να εισακούσει αυτές τις ελάχιστες ανησυχίες των κομμάτων αλλά και τις δικές μας εισηγήσεις για τη βελτίωση του μνημονίου αλλά και της οικονομίας ευρύτερα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι στη σημερινή συνάντηση εξετάστηκαν πτυχές όπως τον τομέα της ανάπτυξης, της διαχείρισης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα, της επαναδιαπραγμάτευσης για μετατροπή του ELA σε μακροχρόνιο ομόλογο, την δημιουργία και εγκαθίδρυσης κρατικής εταιρείας διαχείρισης προβληματικών δανείων, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που έφυγαν από την Κύπρο λόγω του κουρέματος, τα επιτόκια, την αναβάθμιση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών