ΕΕΕ: Το 30% των συνταξιούχων δεν υπέβαλε αίτηση

Το 30% των χαμηλοσυνταξιούχων δεν υπέβαλε αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και ως εκ τούτου θα απολέσει την συμπληρωματική σύνταξη, όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής Ανδρέας Φακοντής, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να επαναφέρει το θέμα στη Βουλή.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Φακοντής είπε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αίτησης στο ΕΕΕ για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από τα 38 χιλιάδες νοικοκυριά, το 30% από αυτά δεν έχει υποβάλει αίτηση με βάση τη νομοθεσία, και τα 13 χιλιάδες νοικοκυριά μεταφράζεται σε 17 χιλιάδες άτομα κατά μέσο όρο. Με βάση το νόμο για το ΕΕΕ, όποιος χαμηλοσυνταξιούχος δεν έχει υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα απολέσει την συμπληρωματική του σύνταξη, δηλαδή το δεύτερο “τσεκούδι”, όπως είπε.

 

Ο κ. Φακοντής είπε ότι η Κυβέρνηση θα εξοικονομήσει περίπου 15 εκ. από τη μη υποβολή αιτήσεων από τους 17 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, ένα ποσό, συνέχισε, που θα χρηματοδοτήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ΕΕΕ. “Δεν γνωρίζουμε αν αυτός ήταν ο στόχος της Κυβέρνησης, δηλαδή να πάρει από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να χρηματοδοτήσει τη νέα νομοθεσία του ΕΕΕ, είπε.

Ανέφερε επίσης τους τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπέβαλαν αίτηση. “Ο πρώτος και βασικότερος είναι το πόθεν έσχες για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή η εξουσιοδότηση για να έχει τη δυνατότητα η Κυβέρνηση να ελέγξει τους προσωπικούς λογαριασμούς και τις πιθανές καταθέσεις”, είπε.

Ο δεύτερος λόγος ήταν η άγνοια ότι η μη υποβολή της αίτησης αυτόματα θα επέφερε τερματισμό της δεύτερης συμπληρωματικής σύνταξης και ο τρίτος ήταν η σύγχυση που υπήρξε με βάση τις πρόνοιες του νόμου για το ΕΕ ότι αν κάποιος είχε καταθέσεις πέραν των 5 χιλιάδων ή ακίνητη ιδιοκτησία πέραν των 100 χιλιάδων δεν θα ήταν δικαιούχος στο ΕΕΕ.

“Ως ΑΚΕΛ δικαιωνόμαστε όταν ζητούσαμε να εξαιρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι από την υποβολή αίτηση με βάση τον υφιστάμενο νόμο για να γίνει το κοινό μητρώο για τους λήπτες, και η Κυβέρνηση να φέρει ξεχωριστό νομοσχέδιο για να μην υπάρξει σύγχυση και παρερμηνεία”, είπε.

Ο τέταρτος λόγος, συνέχισε, αφορά προβλήματα υγείας τα οποία δεν επέτρεψαν σε κάποιους να υποβάλουν αίτηση.

Ο κ. Φακοντής είπε πως το πρόβλημα παραμένει σοβαρό και ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής προτίθεται να επαναφέρει το θέμα ενώπιον της Βουλής για να συζητηθεί διεξοδικά, να κατατεθούν οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί και να εξεταστούν οι προθέσεις της Κυβέρνησης. “Μετά τη συζήτηση θα δούμε και ως Κοινοβουλευτική ομάδα τι άλλο θα πράξουμε για να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει”, είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους