Χριστοδούλου: Παραδέχθηκε ενοχή σε 6 κατηγορίες

Σε παραδοχή για έξι κατηγορίες που αφορούν αδικήματα φορολογικής φύσεως προέβη σήμερα ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην υπόθεση που εμπλέκεται η εταιρεία Α. C. Christodoulou Consultants.

Η κόρη του Αθηνά και ο πρώην γαμπρός του Ανδρέας Κιζουρίδης απαλλάχτηκαν των κατηγοριών.

Στην έναρξη της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου, ο δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Αριστείδης κατέθεσε ακόμη δύο επιπλέον κατηγορίες στο υφιστάμενο κατηγορητήριο με τις 11 κατηγορίες.

Η 12η κατηγορία αναφέρει ότι “οι κατηγορούμενοι 1, 2 και 3 την 25η Νοεμβρίου 2008 στην Λευκωσία της επαρχίας Λευκωσίας, δολίως ή εσκεμμένως υπέβαλαν ανακριβή δήλωση αναφορικά με το εισόδημα της 1ης κατηγορούμενης (κόρης Χριστοδούλου Αθηνάς) , δηλαδή υπέβαλαν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δήλωση εσόδων για το έτος 2007 με ψευδή στοιχεία όσον αφορά το εισόδημα της 1ης κατηγορούμενης από εισπρακτικούς τόκους”.

Η 13η κατηγορία αναφέρει ότι “οι κατηγορούμενοι 1, 2 και 3 την 25η Νοεμβρίου 2008 στην Λευκωσία της επαρχίας Λευκωσίας, δολίως ή εσκεμμένως υπέβαλαν ανακριβή δήλωση αναφορικά με το εισόδημα της 1ης κατηγορίας, δηλαδή υπέβαλαν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων δήλωση εσόδων για το έτος 2007 με ψευδή στοιχεία όσον αφορά το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού της 1ης κατηγορούμενης”.

Απαγγέλοντας τις κατηγορίες ο δικηγόρος της Δημοκρατίας, προς τον κ. Χριστοδούλου και ζητώντας του να τις παραδεχθεί ή να τις απορρίψει, ο κ. Χριστοδούλου είπε με εμφανή δισταγμό ότι “με βάζετε να παραδεχτώ πράγματα που αντιβαίνουν στην συνείδηση μου”. Τελικά με υπόδειξη του δικαστηρίου και του συνήγορου του, ύστερα και από διακοπή για διάλειμμα, ο κ. Χριστοδούλου έκανε παραδοχή στις νέες κατηγορίες.

Ο κ. Αριστείδης είπε ότι κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα γίνεται αναστολή ποινικής δίωξης για τις κατηγορίες 1 μέχρι 7.

Ανέφερε ότι η παρούσα υπόθεση παρουσιάζει δύο πτυχές. “Η πρώτη αφορά την εκ μέρους των κατηγορουμένων εσκεμμένη παράλειψη δήλωσης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων του ποσού των 1.000.000 ευρώ ως έσοδο της εταιρείας Α. C. Christodoulou Consultants προς αποφυγή φορολόγησης του. Σε αυτή την ομάδα αδικημάτων εντάσσονται οι 6 κατηγορίες που παραδέχτηκαν σήμερα οι κατηγορούμενοι”, σημείωσε.

Η άλλη πτυχή, συνέχισε, αφορά τον λόγο και τρόπο απόκτησης του πιο πάνω ποσού, καθώς και την μεταφορά του από λογαριασμό που τηρείτο στην Marfin Egnatia Bank Ελλάδος στην κυπριακή Marfin Laiki Bank. Στο παρόν στάδιο, είπε ο κ. Αριστείδης, οι κατηγορίες που υπάρχουν στο καταχωρηθέν κατηγορητήριο και σχετίζονται με την δεύτερη αυτή πτυχή της υπόθεσης αφορούν τα αδικήματα της συνωμοσίας, της πλαστογραφίας και της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Ο δικηγόρος της Δημοκρατίας είπε στο Δικαστήριο, ότι έχουν αποσταλεί πριν από μήνες, επτά συνολικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις ελληνικές αρχές ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ανακριτικές ενέργειες στην Ελλάδα.

“Τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να αποστέλλονται στην κυπριακή αστυνομία τα αποτελέσματα των ερευνών που διενεργήθηκαν. Από την καταρχήν μελέτη του μαρτυρικού υλικού καθίσταται ορατή η πιθανότητα προσθήκης κατηγοριών, σοβαρότερων από αυτές που αφορούν την πλαστογραφία, που ενδεχομένως να τις επικαλύπτουν”, σημείωσε.

Είπε ακόμη, ότι είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης και επιβάλλεται από την αρχή της οικονομίας της δίκης, τα αδικήματα τα οποία δεν παραδέχτηκαν οι κατηγορούμενοι να εξεταστούν ενιαία με άλλα αδικήματα που συνδέονται ουσιωδώς και προκύπτουν από αλληλουχία γεγονότων.

“Ως εκ των ανωτέρω και επειδή οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν τις σοβαρότατες από άποψης επαπειλούμενης ποινής κατηγορίες, οι υπόλοιπες αναστέλλονται”, συμπλήρωσε ο κ. Αριστείδης.

Οι συνήγοροι υποστήριξης ανέφεραν στο δικαστήριο, ότι οι σωστές διαστάσεις της υπόθεσης είναι στα πλαίσια αυτών που εξετάζουν φορολογικά αδικήματα.

Ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι “οι κατηγορίες οι οποίες έχουν αποσυρθεί και οι οποίες για μήνες τώρα δεν είχαν προκαλέσει την ευαισθησία της Γενικής Εισαγγελίας με δικαιώνουν διότι ούτε έκλεψα, ούτε δωροδοκήθηκα ούτε δεκασμό δημοσίου λειτουργού είχα, όπως για μήνες ολόκληρους η Γενική Εισαγγελία ανεχόταν να με κατηγορούν δολίως και εσκεμμένως”.

“Εχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι όπως πάντοτε στον δημόσιο βίο και τον ιδιωτικό μου βίο έτσι και στην παρούσα περίπτωση έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Υπήρξα τίμιος και στον τόπο αυτό έχω δώσει περισσότερα από όσα έχω πάρει. Ήτο  υποχρέωση και καθήκον μου. Αισθάνομαι όμως ότι κάποιοι έχουν ρίξει λάσπη εναντίον μου ως και να ήμουν ο χειρότερος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο. Η βρώμικη αυτή λάσπη δεν έχει λερώσει το πρόσωπο μου γιατί μπορώ λόγω συνειδήσεως να αντιμετωπίσω και να αντικρίσω με καθαρό πρόσωπο τον οποιονδήποτε συμπολίτη μου και τον οποιονδήποτε συνεργάτη μου”, είπε εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ο κ. Χριστοδούλου προς τους δημοσιογράφους.

Εχουν μείνει, κατέληξε, τα φορολογικά αδικήματα για τα οποία ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένω ότι θα καταγγείλει την μισή Κύπρο.

Η συνέχιση της δίκης θα γίνει στις 16 Οκτωβρίου 2014 στις 8.30 το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους