Ψάχνοντας διέξοδο στο εξωτερικό

Στο κόκκινο έφτασε το επίπεδο της ανεργίας στο νησί μας, με πολλούς Κυπρίους να αρχίσουν να σκέφτονται σοβαρά το μέλλον τους στο εξωτερικό, βλέποντας ότι το κλίμα στην Κύπρο δεν πρόκειται εύκολα να αναστραφεί. Ενόσω η Κύπρος ευημερούσε, λίγοι ήταν αυτοί που τολμούσαν να ανοίξουν τα φτερά τους στο εξωτερικό, εφόσον υπήρχαν πολλές δουλειές με πολύ καλές απολαβές και ο δείκτης ανεργίας ήταν χαμηλός.

Ωστόσο, όλα αυτά ήρθαν να ανατραπούν και πλέον πολλοί νεαροί αρχίζουν να ζητούν πληροφορίες από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για φυγή στο εξωτερικό. Όπως μάς ενημέρωσαν οι αρμόδιοι, ακόμη είναι διστακτικοί οι νέοι, ωστόσο, σε δουλειές που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό (όπως μηχανικοί, γιατροί κλπ), οι νέοι το παίρνουν απόφαση και εγκαταλείπουν το νησί μας.

Δώδεκα χιλιάδες χωρίς δουλειά

Πάνω από δώδεκα χιλιάδες είναι οι άνεργοι στις ηλικιακές ομάδες 20-30 χρονών. Οι νεαροί- που οι περισσότεροι είναι κάτοχοι πολλών τίτλων προπτυχιακών αλλά και μεταπτυχιακών σπουδών- συσσωρεύονται στα γραφεία εργασίας ελπίζοντας να βρουν δουλειά. Παράλληλα, οι «τυχεροί» που έχουν δουλειά δουλεύουν με μισθούς αρκετά χαμηλούς γιατί «έπεσαν» σε περίοδο κρίσης. 

«Ανάσα» τα σχέδια της ΑΝΑΔ

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα της ανεργίας στους νέους, ανέφερε στο InBusinessNews η Επαρχιακή Λειτουργός Λευκωσίας Παναγιώτα Λύρα. Η κ. Λύρα εξομολογήθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη κενών θέσεων εργασίας. «Οι ευκαιρίες εργοδότησης πλέον είναι πολύ λίγες, ενώ ο άνεργος κόσμος πολύς». 

Ερωτηθείσα για τα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση, η κ. Λύρα απάντησε ότι  τα σχέδια είναι πολύ βοηθητικά και για τους εργοδότες αλλά και τους ανέργους.  «Τα δύο σχέδια της ΑΝΑΔ (εργασιακής πείρας και αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) λύνουν κάποια προβλήματα και οι νεαροί τοποθετούνται σε δουλειές μέσω αυτών».

Πάντως, η κ. Λύρα εκτιμά ότι είναι μικρό το ποσοστό αυτών που ψάχνουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. «Όσοι αποφασίζουν να μείνουν στο εξωτερικό, μένουν εκεί μετά τις σπουδές τους χωρίς να δοκιμάσουν στην Κύπρο για δουλειά».

Φεύγουν από την Κύπρο…

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα μετανάστευσης workpermit.com, οι αριθμοί της Eurostat δείχνουν ότι ο πληθυσμός σε 13 χώρες της ΕΕ (εκ των οποίων και η Κύπρος) έχει μειωθεί λόγω της μετανάστευσης.

Οι χώρες που είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται λόγω μετανάστευσης είναι: Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Πορτογαλία. Μάλιστα η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση σχετικού πίνακα. Σημειώνεται ότι στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται τόσο οι αλλοδαποί που εγκατέλειψαν την Κύπρο, όσο και οι Κύπριοι που έφυγαν από το νησί για να δουλέψουν στο εξωτερικό.

Αντίθετα, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ αυξάνεται, προσθέτοντας ότι  οι χώρες της Δύσης έχουν συνήθως τα υψηλότερα ποσοστά μετανάστευσης. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού λόγω της μετανάστευσης κατέχουν: Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σουηδία, Αυστρία, Δανία και Γερμανία.

Πρόβλημα για φυγή στο εξωτερικό η γλώσσα

Επικοινωνήσαμε με τις ευρωπαικές υπηρεσίες απασχόλησης EURES (European Employment Services) στην Κύπρο και ο υπεύθυνος λειτουργός Αντώνης Καφούρος, μάς ανέφερε ότι οι Κύπριοι διστάζουν να φύγουν στο εξωτερικό επειδή δεν ξέρουν αρκετές γλώσσες.Μέχρι το καλοκαίρι, 7 χιλιάδες Κύπριοι είχαν καταθέσει βιογραφικά στην ευρωπαϊκή υπηρεσία απασχόλησης, ωστόσο, ο κ. Καφούρος σημείωσε ότι επειδή η υπηρεσία έχει αναβαθμιστεί, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ξανά τα βιογραφικά τους. 

«Τα τελευταία δύο χρόνια επισκέπτονται τα επαρχιακά γραφεία Eures και ζητούν πληροφορίες για την υπηρεσία. Οι Κύπριοι ενδιαφέρονται κυρίως για την Ελλάδα και την Αγγλία λόγω γλώσσας», ανέφερε ο κ. Καφούρος.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι Κύπριοι είναι διστακτικοί στο να εγκαταλείψουν την Κύπρο είτε γιατί δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες, είτε επειδή είναι ο οικονομικός παράγοντας στη μέση. 

«Οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση είναι: η μηχανολογία και η μηχανική σε όλους τους τομείς, οι εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία και στον τομέα της υγείας (γιατροί και φροντιστές). Οπότε το ενδιαφέρον των Κυπρίων είναι γι’ αυτές τις θέσεις», κατέληξε ο κ.Καφούρος. 

Τι είναι το Eures και πώς λειτουργεί

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης EURES (European Employment Services), είναι ένα δίκτυο συνεργασίας για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων. Κύριοι στόχοι του EURES είναι να ενημερώνει, να καθοδηγεί και να παρέχει συμβουλές σε εργαζόμενους που ενδέχεται να μετακινηθούν σε άλλη χώρα σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, καθώς και σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Επίσης, να βοηθά τους εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν εργαζόμενους από άλλες χώρες και να παρέχει συμβουλές και καθοδήγηση σε εργαζόμενους και εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές.

Τα άτομα που αναζητούν εργασία μπορούν να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όταν εμφανίζονται θέσεις απασχόλησης που αντιστοιχούν σε κάποιο προφίλ. Το Βιογραφικό Online του EURES, που προσφέρεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, παρέχει τη δυνατότητα σε κάποιον να δημοσιεύσει το βιογραφικό του και να το θέσει υπόψη των συμβούλων EURES και των εγγεγραμμένων εργοδοτών. Οι εργοδότες μπορούν, ανοίγοντας έναν λογαριασμό αναζήτησης «My EURES» για βιογραφικά υποψηφίων, να συντάσσουν και να αποθηκεύουν προφίλ αναζήτησης και να ειδοποιούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η υπηρεσία «My EURES» παρέχεται δωρεάν τόσο στα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και στους εργοδότες.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο