ΔΝΤ: Μη συμβατό το νομοσχέδιο εκποιήσεων

Η προγραμματισμένη για τις 26 Σεπτεμβρίου συζήτηση του κυπριακού προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ φαίνεται να έχει τεθεί, για την ώρα, εκτός ατζέντας από το Ταμείο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ερωτηθείς, ο αναπληρωτής εκπρόσωπός του, Ουίλιαμ Μέρεϊ (William Murray) είπε πως δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία, ενώ χαρακτήρισε το πακέτο που ενέκρινε η κυπριακή Βουλή για τις εκποιήσεις «μη συμβατό» με τα συμφωνηθέντα.

«Ομάδα του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ ολοκλήρωσε τον Ιούλιο την επίσκεψή της στη Λευκωσία όπου είχε συζητήσεις για την πέμπτη επιθεώρηση του προγράμματος. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ», είπε ο κ. Μέρεϊ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου πρόσθεσε ότι η τρόικα «ενθάρρυνε τις κυπριακές Αρχές να εγκρίνουν νομοθετικό πακέτο για τις εκποιήσεις, το οποίο θα διασφαλίζει ότι η διαδικασία τους θα είναι αποτελεσματική και θα παρέχει τα κατάλληλα και ισοζυγισμένα κίνητρα για τη διευθέτηση των προβληματικών δανείων».

Τόνισε ότι αυτό είναι «καθοριστικό για την αντιμετώπιση των υψηλών και αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επανεκκίνηση των τραπεζικών πιστώσεων και την επιστροφή της Κύπρου στη βιώσιμη ανάπτυξη. Το τρέχον πακέτο δεν είναι συμβατό με τους στόχους αυτούς και αναμένουμε να ενημερωθούμε από τις Αρχές πώς σχεδιάζουν να προχωρήσουν».

Στο ερώτημα αν προτίθενται να δώσουν τη δόση στην Κύπρο, ο κ. Μέρεϊ είπε πως «προσβλέπουμε σ’ αυτό, αλλά δεν έχουμε την ακριβή ημερομηνία της ολοκλήρωσης της επιθεώρησης στο ΔΣ».

Απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη καμία συνάντηση στην Ουάσιγκτον το Νοέμβριο, για το θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τα θέματα εξυπηρέτησής του, είπε πως εξετάζονται χωριστά σε κάθε επιθεώρηση του προγράμματος.

Στο ερώτημα τι θα κάνει το ΔΝΤ όταν ολοκληρωθεί το μνημόνιο (με τους Ευρωπαίους εταίρους), είπε πως θα συνεχιστούν οι υποχρεώσεις του που λήγουν ως γνωστόν το 2016.

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο