Εκποιήσεις: Περιμένοντας την καταιγίδα

Το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Σεπτεμβρίου, πολλοί θεώρησαν πως αποτέλεσε το τέλος της μεγάλης συζήτησης των εκποιήσεων με όλα τα νομοσχέδια που πέρασαν, τις τροπολογίες των κομμάτων και τη σε γενικές γραμμή θετική νότα που έκλεισε ο διάλογος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρόλα αυτά το «σκληρό ροκ» τώρα αρχίζει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εξετάσει τις πιθανότητες αναπομπής του νόμου για προστασία τη Κύριας Κατοικίας και Μικρών Επιχειρήσεων ή και πιθανώς άλλων νόμων που πέρασαν από τη Βουλή και συνδέονται με τις εκποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η Κυβέρνηση θα λάβει και θα εξετάσει τα κείμενα των νομοθετημάτων -βασικό νομοσχέδιο για εκποιήσεις και προτάσεις νόμου- που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ η Νομική Υπηρεσία θα κωδικοποιήσει τις αλλαγές και ο Γενικός Εισαγγελέας θα μεταβιβάσει τα σχόλιά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα πηγές του InBusinessNews, με νομικό υπόβαθρο, τονίζουν πως σειρά άρθρων –κυρίως του νόμου για την προστασία της Κύριας Κατοικίας- δύνανται να αξιολογηθούν ως αντισυνταγματικά. Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο πρόγραμμα της Κύπρου, ο Πρόεδρος θα στείλει στη Νομική Υπηρεσία τα εν λόγω άρθρα που περιλαμβάνονται στον νόμο που ψήφισε η Βουλή.

Η στάση της τρόικας
Σχεδόν με αμηχανία μπορεί να πει κάποιος η τρόικα παρακολουθεί τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Αν και ενημερωνόταν κατά τη διάρκεια του διαλόγου ακόμη και το Σάββατο, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν σειρά επαφών αλλά και η συνεδρία της Ολομέλειας, η τρόικα χρειάζεται πλέον ορισμένες μέρες να μελετήσει όσα πλέον νομοθετήθηκαν και να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Πάντως, ακόμη και αυτή η στάση της τρόικας καθορίζεται εν μέρει με πολιτικά κριτήρια, οπότε και για το θέμα των εκποιήσεων κάπως έτσι προτίθεται να ενεργήσει. «Εάν η τρόικα θέλει να στηρίξει το κυπριακό πρόγραμμα αλλά και την κοινωνία δεν θα φέρει ενστάσεις για αυτά που ψηφίζουμε» τόνισε σε άτυπη ενημέρωση δημοσιογράφων υψηλόβαθμο, κομματικό στέλεχος.

Επικείμενο Eurogroup
Το σημαντικό -σε ακόμη ένα Eurogroup για την Κύπρο- είναι να εξασφαλίσει εκ νέου μια θετική τοποθέτηση από το συμβούλιο που συνέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Χάρης Γεωργιάδης, που θα συμμετάσχει στο επικείμενο Eurogroup, έφυγε –το Σάββατο- από τη Βουλή εμφανώς ανήσυχος. Όταν δημοσιογράφοι του ζήτησαν να κάνει κάποιες δηλώσεις για τις εξελίξεις παρέπεμψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ εντός του Κοινοβουλίου διαβουλεύτηκε πολλάκις με τον πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)