Τα σενάρια των εκποιήσεων

Σε σίριαλ εξελίχθηκε τις τελευταίες μέρες το θέμα της νομοθεσίας των εκποιήσεων. Δηλώσεις, παρέλαση βουλευτών σε τηλεοπτικά πάνελ, έντονη σεναριολογία κι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ήταν τα συμπεράσματα του μήνα και ιδιαίτερα των τελευταίων ημερών. Το ρόλο του διαμεσολαβητή ανέλαβε κι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ως μια ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση.

Αν και όλα τα κόμματα συμφωνούν στο γεγονός ότι η νομοθεσία των εκποιήσεων είναι πεπαλαιωμένη και χρειάζεται εκσυγχρονισμός, εντούτοις τόσο η μεν κυβέρνηση, όσο και η δε αντιπολίτευση  έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου και μια προσπάθεια να περάσουν το δικό τους. Μάλιστα, έπαιξαν και τα δυνατά χαρτιά τους: η μεν κυβέρνηση χρησιμοποίησε τον νομπελίστα Πισσαρίδη αλλά και τα θέλω της τρόικας και η δε αντιπολίτευση τον… μπαμπούλα της απώλειας της πρώτης κατοικίας.

Έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις, τα κόμματα βρήκαν 13 σημεία που συμφωνούν εκ των οποίων τα τέσσερα (ίσως και τα ουσιαστικότερα) βρίσκουν αντίθετη την τρόικα. Η τρόικα δεν αποδέχεται διασύνδεση της εφαρμογής  του νόμου για τις εκποιήσεις με το πλαίσιο αφερεγγυότητας για τις αρχές του 2015, κάτι που έχει τεθεί ως βασική προϋπόθεση από πλευράς κομμάτων.

Επιπλέον, οι τροϊκανοί απορρίπτουν την προστασία της επαγγελματικής στέγης και δεν αποδέχονται τη συμπερίληψη τροπολογίας  για προστασία της πρώτης κατοικίας, κάτι που όπως ισχυρίζονται το καλύπτει η νομοθεσία. Παράλληλα, δε συμφωνούν με τη διαγραφή υπολοίπου δανείου, καθώς εκτιμούν ότι είναι αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας.

Σενάρια που «παίζουν»
Καθοριστική θα είναι η συζήτηση της Πέμπτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη Βουλή, όπου θα διαφανεί κατά πόσο τα κόμματα θα πορευτούν σε μια κοινή κατεύθυνση ή εάν τελικά το κάθε κόμμα θα ακολουθήσει τη δική του πορεία στην Ολομέλεια της Παρασκευής. Τα σενάρια που «παίζουν» είναι τρία:
1)      Να υπερψηφίσει ο ΔΗΣΥ τη νομοθεσία ως έχει και τις τροπολογίες  που αποδέχεται η τρόικα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να θέσουν τις δικές τους τροπολογίες και εν τέλει  να τις περάσουν. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους, καθώς η Τρόικα πιθανότατα να μην το αποδεχτεί και να  μας στείλει το νομοσχέδιο πίσω, με άγνωστες συνέπειες για την οικονομία μας.
2)      Να καταψηφιστεί το προτεινόμενο νομοσχέδιο ως έχει. Αν και δεν υπήρξε τελική κατάληξη στις διαβουλεύσεις, τα κόμματα εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους σε πρόνοιες του νομοσχεδίου.Mάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον ΔΗΣΥ να σκέφτεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στις θέσεις τους και υπερψηφίσουν τις τροπολογίες που εισηγούνται –κυρίως για προστασία της κύρια κατοικίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και την διαγραφή χρεών, τα οποία δεν θα καλυφθούν από τις εκποιήσεις και τις οποίες απορρίπτει η τρόικα. 

3)      ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ωστόσο, και πάλι δεν έχουν την πλειοψηφία και θα χρειαστούν περαιτέρω βοήθεια από άλλα κόμματα.

Δειτε Επισης

Πτώση, μετά από το τριήμερο ανοδικό σερί, παρουσίασε το ΧΑΚ
ΚΟΕ: Στο 2,6% το 2024 και στο 3,3% το 2025 ο ρυθμός ανάπτυξης
Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή