Στις 5 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια οι εκποιήσεις

Την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, θα οδηγηθεί τελικά στην Ολομέλεια της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο των εκποιήσεων, αντί τη Δευτέρα όπου ήταν προγραμματισμένο. Αυτή είναι η δεύτερη αλλαγή αφού αρχικά το νομοσχέδιο θα πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή την Παρασκευή, 29 Αυγούστου.

Η νέα αναβολή κρίθηκε αναγκαία λόγω του μεγάλου αριθμού τροπολογιών που πρότειναν τα κόμματα για βελτίωση του νομοσχεδίου και τις οποίες παρουσίασαν κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών, στην παρουσία των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, του Γενικού Εισαγγελέα και της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «ιδιαίτερα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια» και πρότεινε την εκ νου αναβολή της συνεδρίας της Ολομέλειας προκειμένου οι τροπολογίες να τύχουν της απαραίτητης επεξεργασίας από τη Βουλή και τη νομική υπηρεσία.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ότι είχε ενημερώσει την Τρόικα «γι’ αυτή τη δυσκολία» της Βουλής και είχε ζητήσει την εκ νέου μετάθεση της συνεδρίας, κάτι, που όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, οι δανειστές αποδέχτηκαν με τη συνεδρία να μετατίθεται για την ερχόμενη Παρασκευή, στις 16:00. 

Η κοινή συνεδρία άρχισε με τον Υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζει τις αλλαγές που επήλθαν στο νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μια σημαντική αλλαγή αφορά στο ότι η τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει ακίνητο το οποίο είναι υπό εκποίηση, μετά την παρέλευση των 12 μηνών, στη βάση του εκατόν τοις εκατόν της εκάστοτε εκτιμημένης αξίας.

Είπε, επίσης, ότι οι πρόνοιες, τα χρονοδιαγράμματα και οι διασφαλίσεις του νέου μέρους της νομοθεσίας ισχύουν για όλα τα δάνεια, παλιά και νέα. Όπως είπε, από τη μια τα παλαιά δάνεια δεν εξαιρούνται από την εφαρμογή του νέου μέρους της νομοθεσίας, αλλά από την άλλη ουσιαστικά, είπε, μηδενίζεται ο χρόνος των καθυστερήσεων και γι΄ αυτά με αποτέλεσμα να έχουν την ίδια μεταχείριση όλα τα δάνεια.

Σε κάποια στιγμή, η συνεδρία διεκόπη και η συζήτηση συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση επί των νομοσχεδίων που παρουσίασε η εκτελεστική εξουσία και αφορά το γνωστό ζήτημα της αλλαγής του τρόπου διεξαγωγής των εκποιήσεων».«Σήμερα είχαν την ευκαιρία οι κοινοβουλευτικές ομάδες να παρουσιάσουν τις εισηγήσεις και προτάσεις τους για τη βελτίωση των επίμαχων νομοσχεδίων και αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες», είπε.

Ανέφερε ότι, «όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν αποδεχτεί οι δανειστές μας να μεταφερθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συνεδρίας της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή και έτσι θα μας δοθεί περισσότερος χρόνος για να εξετάσουμε περαιτέρω όλες τις εισηγήσεις και προτάσεις και τα νομοσχέδια στο βάθος και στην έκταση που απαιτείται από τη σοβαρότητα των ζητημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ως «εποικοδομητική» τη σημερινή συζήτηση «γιατί αναλύθηκαν σε έκταση οι θέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων. Μας δόθηκε η ευκαιρία να μεταφέρουμε κάποιες απόψεις και εισηγήσεις στην εκτελεστική εξουσία και ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, να εξευρεθούν δηλαδή εκείνες οι συγκλίσεις που θα μας επιτρέψουν να διαμορφώσουμε μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υπερψήφιση των νομοσχεδίων που θα επιτυγχάνουν τους επιθυμητούς στόχους: Να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά να προστατεύσουμε και τον κόσμο».

Ως ΔΗΚΟ, είπε, «αυτό που επιζητούμε με τις δικές μας τις προτάσεις είναι να διαφυλάξουμε την ισορροπία της σχέσης μεταξύ της τράπεζας και του δανειζόμενου, να προστατεύσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά αλλά και ευρύτερα την κυπριακή οικονομία από τις μαζικές εκποιήσεις οι οποίες θα επιδεινώσουν την ύφεση, θα αυξήσουν την ανεργία και θα διαφοροποιήσουν δυσμενώς τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας».   

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί εκ νέου κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών «και ανάλογα με τις εξελίξεις θα δούμε κατά πόσον θα γίνουν και άλλες συνεδρίες».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος όπως κάνουν λόγο κάποιοι. «Δεν είναι τόσο δραματικά τα πράγματα. Έχουμε καθήκον να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις και τις υποχρεώσεις μας έναντι του μνημονίου. Σίγουρα δεν θέλουμε να ερχόμαστε σε σύγκρουση με την Τρόικα, αλλά δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους δραματικούς κινδύνους που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν», είπε.

«Θέλουμε να συμμορφωθούμε. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωση, αλλά να μην είμαστε υπερβολικοί. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές μπροστά μας και αυτό φάνηκε από τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών. Ενώ αρχικά μας λέχθηκε ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα, ξαφνικά βρέθηκαν τρία νέα νομοσχέδια και ακόμα συζητάμε για αλλαγές επί των νομοσχεδίων», είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του, χαιρέτισε το γεγονός ότι έστω και τώρα διεξάγεται διάλογος μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας για το θέμα των εκποιήσεων, κάτι που είναι, όπως είπε, «το αυτονόητο σε μια δημοκρατική χώρα».

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι μέσα από το διάλογο, την προσπάθεια και πολύ περισσότερο τη διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε καλύτερους όρους για την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες μας», είπε.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι το ΑΚΕΛ από την αρχή εξέφρασε την άποψη του για τη φιλοσοφία του κυβερνητικού νομοσχεδίου «και έχουμε θέσει μια σειρά από σημαντικά ζητήματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να διασφαλίζονται μέσα από την ψήφιση του όποιου κειμένου θα προέλθει».

Στόχος, είπε, πρέπει να είναι η διασφάλιση εκείνων των ανθρώπων, των οικογενειών, των επαγγελματιών, οι οποίοι, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, κινδυνεύουν να βρεθούν και χωρίς εργασία και με μειωμένα εισόδημα και χωρίς κατοικία ή επαγγελματικό υποστατικό.

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι «είναι πολύ θετικό ότι μετά από τις έντονες συζητήσεις μπήκαμε σε μια διαδικασία πιο παραγωγική, όπου – και αυτό είναι το σημαντικό - συζητούμε για συνολική αντιμετώπιση του θέματος και όχι για ένα μόνο νομοσχέδιο».

«Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να μας οδηγήσει σε μια καλή λύση, ισοζυγισμένη και -που με κάποιες αλλαγές που μπορεί να κάμουμε στο μέλλον- θα είμαστε ικανοποιημένοι ότι αντιμετωπίσαμε το ζήτημα χωρίς να είναι μόνο ζήτημα εκποιήσεων και μάλιστα με τον τρόπο τον οποίον έμπαινε στο αρχικό νομοσχέδιο», είπε. 

Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ικανοποίηση του Κινήματος για την ύπαρξη «σε μεγάλο βαθμό σύγκλισης απόψεων από την πλειοψηφία των κομμάτων σε σημαντικά θέματα που αφορούν το νομοσχέδιο».

«Έχω την εντύπωση ότι από εβδομάδας η πλειοψηφία της Βουλής θα μπορέσει να επιβάλει ριζικές αλλαγές πάνω στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, δημιουργώντας ένα πιο ισοζυγισμένο πλαίσιο γι΄ αυτό το σημαντικό ζήτημα που αφορά τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας της Κύπρου», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο