Εκποιήσεις: Οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ

Τη δημιουργία ενός πραγματικού δικτύου προστασίας των ομάδων και των δανειοληπτών που αναμένεται να πληγούν επιδιώκει το πακέτο τροπολογιών που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και αφορούν στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.
Το κόμμα υπογραμμίζει πως πρόκειται για ουσιαστικές προτάσεις που ανατρέπουν στην πράξη την φιλοσοφία που διέπει το υφιστάμενο νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση από την Κυβέρνηση, ρίχνοντας το μπαλάκι στους κυβερνώντες για ουσιαστικές αλλαγές.

Μεταξύ άλλων, το πακέτο περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των προνοιών της πρότασης νόμου ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας για δάνεια μέχρι €350 χιλ. και της μικρής επαγγελματικής στέγης καθώς και ενσωμάτωση πρόνοιας που θα διασφαλίζει τους αγοραστές των οποίων τα πωλητήρια έγγραφα έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πακέτο τροπολογιών που θα καταθέσει.

Ακολουθεί αυτούσιο το πακέτο μέτρων του ΑΚΕΛ.
Τροπολογίες στον περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2014

1.    Ενσωμάτωση των προνοιών της πρότασης νόμου ΑΚΕΛ – ΕΔΕΚ για προστασία της κύριας κατοικίας για δάνεια μέχρι €350 χιλ. και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Προβλέπει τη δυνατότητα των δανειοληπτών που εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία, να προσφύγουν στο δικαστήριο για αναστολή της εκποίησης της κατοικίας τους, εφόσον αποδείξουν ότι ο λόγος μη εξυπηρέτησες των δανειακών τους υποχρεώσεων είναι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δεν προβλέπει διαγραφή οφειλών.

2.    Νομοθετική ρύθμιση για απαγόρευση της πακετοποίησης και πώλησης δανείων σε ξένα επενδυτικά ταμεία για δάνεια που αφορούν την κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ. και τη μικρή επαγγελματική στέγη.
Πρόκειται για επικίνδυνο συνδυασμό που στη βάση της εμπειρίας άλλων χωρών και παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών και της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε μαζικές εκποιήσεις κύριας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Στόχος της απαγορευτικής πρόνοιας που προτείνουμε είναι να αποτρέψει συνακόλουθα την κατάρρευση των τιμών των ακινήτων.

3.    Ρήτρα διαγραφής του υπολοίπου του χρέους εφόσον μετά το πλειστηριασμό το ποσό δεν καλύπτει το υπόλοιπο του δανείου και απαλλαγής της ευθύνης των εγγυητών για δάνεια που αφορούν την κύρια κατοικία μέχρι €350 χιλ. και τη μικρή επαγγελματική στέγη.
Πρόκειται για πρόνοια εξισορρόπησης απέναντι στο  υπερόπλο που δίνεται στις τράπεζες, που θα τις αποτρέπει να πωλούν έναντι πινακίου φακής τις περιουσίες, έχοντας την βεβαιότητα είσπραξης της υπόλοιπης οφειλής. Προστατεύει επίσης τους δανειολήπτες από την πιθανή πτώχευση, εκποίηση άλλης περιουσίας τους ενώ προστατεύει επίσης τους εγγυητές που επίσης θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών.

4.    Ενσωμάτωση στο νομοσχέδιο πρόνοιας που θα διασφαλίζει τους αγοραστές των οποίων τα πωλητήρια έγγραφα έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο.
Αφορά την προστασία δεκάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι  αν και κατέβαλαν τις οφειλές τους για την αγορά ακινήτου, δεν έχουν πάρει ποτέ τίτλο ιδιοκτησίας, εξαιτίας υποθήκευσης του ακινήτου από τον πωλητή.

5.    Να δοθεί στο Κτηματολόγιο η δυνατότητα τελικής έγκρισης της εκποίησης ώστε να είναι εφικτή η δυνατότητα προσβολής της εκποίησης από τους οφειλέτες.
Πρόκειται για πρόνοια εξισορρόπησης ισχύος ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες, οι οποίοι ούτως ή αλλιώς είναι εκτεθειμένοι απέναντι στη τεράστια ισχύ που οι τραπεζικοί οργανισμοί διαθέτουν.

6.    Το δικαίωμα των τραπεζών να εκποιούν οι ίδιες υποθηκευμένα ακίνητα να εξασκείται αφού από το συνολικό ποσό του δανείου έχουν αφαιρεθεί  εκείνο το μέρος του που προήλθε από αυθαίρετες αυξήσεις περιθωρίων και επιτοκίων ή αυθαίρετες χρεώσεις.
Προβλέπει δηλαδή αφαίρεση όλων των καταχρηστικών χρεώσεων που οι τράπεζες επιβάλλουν στους οφειλέτες προτού η τράπεζα να μπορεί να προβαίνει σε εκποιήσεις της ακίνητης περιουσίας.
Τροπολογίες στο περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014

7.    Προσθήκη των διατάξεων της πρότασης που είχαμε καταθέσει από κοινού με το ΔΗΚΟ σε σχέση με τους τόκους υπερημερίας και άλλες διοικητικές χρεώσεις.
Πρόκειται για κοινή πρόταση νόμου που καταθέσαμε από κοινού με το ΔΗΚΟ, από τον περασμένο Απρίλιο. Η κυβέρνηση κατέθεσε αντίστοιχη, υποδεέστερη όμως ως προς την προστασία των δανειοληπτών πρόταση, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί ως ευαισθητοποιημένη για την προστασία των δανειοληπτών από τις καταχρηστικές χρεώσεις.

Δειτε Επισης

Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη