Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ για τις εκποιήσεις στον Αναστασιάδη

Ολοκληρωμένο έγγραφο με τις προτάσεις της ΕΔΕΚ, οι οποίες περιλαμβάνουν τρεις βασικούς άξονες, με συγκεκριμένες αναφορές για το πώς θα πρέπει να ενταχθούν οι άξονες αυτοί στο ευρύτερο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, επέδωσε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει ανταπόκριση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση στο Προεδρικό, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρόκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι “στόχος της ΕΔΕΚ δεν είναι να προστατεύσουμε κείνους τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους ούτε τους μεγαλοφειλέτες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “ναι μεν χρειάζεται εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, αλλά θα πρέπει να είναι ένα νομοθετικό πλαίσιο ισορροπημένο και δίκαιο”.

Αναφερόμενος στους τρεις βασικούς άξονες που υπάρχουν για την ΕΔΕΚ, εντός των οποίων θα πρέπει να κινείται το νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτοί είναι η αποφυγή μαζικών εκποιήσεων “και άρα θα πρέπει να υπάρξει μια κατηγοροποίηση των δανείων”, αλλά και “να αποφευχθεί η καταβύθιση της αξίας των τιμών των ακινήτων γιατί αυτό θα δημιουργήσει ένα νέο φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και διεύρυνσης της κοινωνικής δυστυχίας”.Ανέφερε επίσης ότι “θα πρέπει να προστατευτούν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.
“Προς το σκοπό αυτό, όπως είναι γνωστό, θέτουμε με πολλή ένταση το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης”, πρόσθεσε.  

“Θεωρούμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να υπάρξουν αυτές οι τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο από τώρα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ναι, μπορεί να υπάρξει μια μεταχρονολόγηση έναρξης της ισχύος του Νόμου περί εκποιήσεων”, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Δειτε Επισης

Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα
Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού