Κινητοποίηση κατά εκποιήσεων

Μαζική κοινωνική κινητοποίηση «αντίδρασης και αντίστασης» ενάντια στις εκποιήσεις, εξήγγειλε η Πλατφόρμα «Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», η οποία αντιτίθεται στην ψήφιση ως έχει του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2014, η ώρα 6.00 μ.μ. έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, Κίνηση Κατά των Εκποιήσεων, ΠΟΑΣ, ΠΟΒΕΚ, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική, ΠΟΠ, ΠΟΠΟ, ΠΟΦΕΝ, ΠΣΕΜ, ΕΚΥΣΥ, Κίνηση κατά των Ιδιωτικοποιήσεων, Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης  Εκπαίδευσης και Κίνηση Πολιτισμού, παρέθεσαν σήμερα δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία εξήγγειλαν και την κινητοποίηση της 27ης Αυγούστου.

«Σαν Πλατφόρμα κοινωνικών κινημάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων υπερασπιζόμαστε δυναμικά και μαχητικά την πρώτη κατοικία και την επαγγελματική στέγη των μισθοσυντήρητων, ανέργων, μικρομεσαίων βιοπαλαιστών και αγροτών μας», αναφέρει η σχετική διακήρυξη την οποία διάβασε ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Σωτήρης Βλάχος.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη, η οποία θα αποτελέσει και πρόταση ψηφίσματος στην κινητοποίηση της 27ης Αυγούστου, με το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο που προτείνει η Κυβέρνηση για εκποίηση περιουσιών, οι Κύπριοι πολίτες απειλούνται για πρώτη φορά μετά το 1974, να χάσουν τα σπίτια,  την επαγγελματική στέγη και την καλλιεργήσιμη γη, πληρώνοντας νέο αναίτιο βαρύ τίμημα για την κρίση.

«Είναι τραγικό αυτοί που έχουν χάσει τη δουλειά τους, αυτοί των οποίων έχουν μειωθεί δραστικά τα εισοδήματα, αυτοί που αναγκάζονται να προσφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία, να απειλούνται τώρα να μείνουν και άστεγοι», σημείωσε ο κ. Βλάχος, προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι αποτέλεσμα της απληστίας με την οποία τα τραπεζικά 'σαΐνια' διαχειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου σε ένα παιγνίδι διεθνούς κερδοσκοπίας, ανεξέλεγκτων δανείων που έδιναν στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις, αμύθητων μπόνους και απίστευτης κακοδιαχείρισης».

«Αντί μέτρων που να τιμωρούν τους υπαίτιους της κρίσης και να προστατεύουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι στις τράπεζες, παρακολουθούμε την προώθηση ενός νέου νόμου που απειλεί τα σπίτια και την επαγγελματική στέγη της πλατιάς μάζας των συμπατριωτών μας με συνοπτικές διαδικασίες εκποιήσεων. Αυτή η πολιτική είναι κοινωνικά εγκληματική και οικονομικά αδιέξοδη και καταστροφική και δεν μπορεί να συνεισφέρει στην κοινωνική συνοχή και στη πολυδιαφημιζόμενη επανεκκίνηση της οικονομίας», προστίθεται στη διακήρυξη.

Η Πλατφόρμα καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και όλα τα οργανωμένα σύνολα και τους πολίτες σε μαζική μαχητική κινητοποίηση «για να αντιδράσουμε σε ένα ισοπεδωτικό νομοσχέδιο, να υπερασπιστούμε την οικογενειακή και επαγγελματική μας στέγη και την κοινωνική και ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας», όπως αναφέρει.

Σε ερώτηση κατά πόσο η Πλατφόρμα προτίθεται να ξεκινήσει επαφές με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην Πλατφόρμα αποφάσισαν ότι το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε και το οποίο θα αποτελέσει και πρόταση ψηφίσματος κατά την κινητοποίηση της 27ης Αυγούστου θα μεταφερθεί και επίσημα στα πολιτικά κόμματα την ημέρα της συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση του νομοσχεδίου. «Αντιπροσωπεία όλων των οργανώσεων θα πάει κείνη την ημέρα στη Βουλή και θα συναντηθεί με όλα τα κόμματα για να ζητήσει την καταψήφιση του νομοσχεδίου», είπε, αναφέροντας πως όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τα κόμματα, επαφές, οι οποίες θα εντατικοποιηθούν από σήμερα με στόχο την αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί όπως αποσταλεί γραπτώς πρόσκληση-απαίτηση προς όλα τα κόμματα για να συμβάλουν στην κινητοποίηση όλης της κοινωνίας και να δηλώσουν χωρίς περιστροφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο, τουλάχιστον ως έχει.

Σε ερώτηση αν η Πλατφόρμα δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη χθεσινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Βλάχος είπε ότι με βάση τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Βίκτωρα Παπαδόπουλου, η Κυβέρνηση «τίποτα δεν είπε, παρά απλώς ότι πρόθεση είναι να προστατευτούν διάφορα πράματα» και υπενθύμισε ότι «μήνες τώρα ακούμε για διάφορες εξαιρέσεις που υποσχόταν η Κυβέρνηση ως απάντηση στην πρόταση νόμου ΕΔΕΚ – ΑΚΕΛ για προστασία της πρώτης κατοικίας, και τελικά ούτε καν η λέξη εξαίρεση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο».

Ο ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι «υπάρχει σαφέστατη διαφορά προτεραιότητας και φιλοσοφίας» και ότι θέση των οργανώσεων της Πλατφόρμας είναι ότι η προτεραιότητα δεν είναι να περάσει ένα νομοσχέδιο που να διευκολύνει την εκποίηση των περιουσιών των ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να προστατευτούν οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. «Αγανακτούμε και μόνο στη σκέψη οι άνεργοι, αυτοί που έχασαν τις δουλειές και τα εισοδήματα τους λόγω της κρίσης να γίνουν και άστεγοι και να πληρώσουν το κόστος της κρίσης εκείνοι που όχι μόνο δεν ευθύνονται για την κρίση αλλά είναι και τα θύματα της», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους απηύθυνε πρόσκληση προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ηγεσίες τους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, λέγοντας ότι η ώρα της δράσης και της διεκδίκησης είναι τώρα. «Ελπίζουμε να τους δούμε μαζί μας αυτή τη φορά σε αυτή την κινητοποίηση» δήλωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο έγινε κάποια επαφή με τη ΣΕΚ, ο κ. Διομήδους είπε ότι ασφαλώς και έγινε επαφή με την ΣΕΚ. «Στείλαμε και το κείμενο διακήρυξης ως προσχέδιο και νέα πρόσκληση-παράκληση να συνταχθούν σε αυτή την αγνή, καθαρή κοινωνική αντίδραση και διεκδίκηση», είπε, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε από πλευράς ΣΕΚ οποιαδήποτε απάντηση. «Δεν έχουμε απάντηση από καμιά συνδικαλιστική οργάνωση που δεν είναι παρούσα», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει στην κινητοποίηση. «Οποιοσδήποτε αισθάνεται ότι θέλει και επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτή την κινητοποίηση είναι ευπρόσδεκτος», είπε.

Ο Σωτήρης Βλάχος τέλος απηύθυνε ξανά έκκληση προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα κινήματα να συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών