Πύργος της Βαβέλ για εκποιήσεις

Ο καθένας έχει άποψη για το νομοσχέδιο «Ο Περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014. Εν μέσω ανοικτών, κλειστών και… «με ειδική πρόσκληση» συνεδριάσεων, επιχειρήθηκε και την Τρίτη η εξεύρεση χρυσής τομής ώστε να πεισθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα (βλέπε ΔΗΚΟ) να ψηφίσουν θετικά.

Από τις επίσημες τοποθετήσεις των κομμάτων αλλά και εμπλεκόμενων φορέων διαφαίνεται χάσμα απόψεων και εκτιμήσεων σε σχέση με το νομοσχέδιο.

Το ΔΗΚΟ για παράδειγμα που χαρακτηρίζεται ρυθμιστής του θέματος, κατέθεσε σωρεία προβληματισμών σε σχέση με άρθρα του νομοσχεδίου όπως για παράδειγμα πως θα γίνεται η κατοχή του ακινήτου από το νέο ιδιοκτήτη χωρίς δικαστικό διάταγμα και από τη στιγμή που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης θα παραμένει μέσα στο σπίτι. «Θα πηγαίνει με τους μπράβους;», σχολίασε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Το ΔΗΚΟ ζητά επίσης ο νόμος να ισχύει μόνο για νέα δάνεια και αναδιαρθρωμένα.

Η ΕΔΕΚ ζητά αποφυγή μαζικών εκποιήσεων, προστασία από απότομη κατάρρευση τιμών και προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης.

Το ΕΥΡΩΚΟ ζητά διαφορετικό χειρισμό δανείων που λήφθηκαν πριν και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας και απαλλαγή του δανειολήπτη από όλες τις υποχρεώσεις που κάλυπτε το συγκεκριμένο δάνειο.

Οι Οικολόγοι ζητούν για δάνεια κάτω των 350χιλ. οι «μικροοφειλέτες να μπορούν να επιλέξουν την υφιστάμενη διαδικασία δηλαδή μέσω του Κτηματολογίου και σε καμία περίπτωση να μην γίνεται η πώληση κάτω του 80% της εκτιμημένης αξίας.

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά εξαίρεση για πρώτη κατοικία, άνεργους, συνταξιούχους και λήπτες δημοσίου βοηθήματος.
Από τον ιδιωτικό τομέα, τράπεζες και Συνεργατικά επιθυμούν την κατάργηση του Άρθρου 44 Α με βάση το οποίο εξαιρούνται του νόμου περιπτώσεις κατά τις οποίες το χρέος που εξασφαλίζεται έχει καταστεί πληρωτέο ή για περιπτώσεις που ήδη βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου ή του διευθυντή του Κτηματολογίου. Με τη συγκεκριμένη θέση, συμφωνεί και η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Οι θέσεις του ΑΚΕΛ δεν κατατέθηκαν γραπτώς αλλά μέσα από δηλώσεις των τελευταίων ημερών είναι ξεκάθαρη η ανησυχία τυ κόμματος για το θέμα αλλά και τους τελικούς αποδέκτες των περιουσιών που θα εκποιηθούν.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, ζητά υποβολή του νομοσχεδίου ταυτόχρονα με τις νομοθεσίες για αφερεγγυότητα και πλήρη και αποτελεσματική αναδιάρθρωση δανείων. Ζητούν επίσης πρόνοια που να καθορίζει ποιος θα αποφασίζει για το βαθμό βιωσιμότητας του κάθε δανειολήπτη.

Το ΕΤΕΚ διερωτάται τι γίνεται σε περιπτώσεις που ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης ενός ακινήτου δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ενώ ο αγοραστής του ακινήτου ανταποκρίνεται. Προειδοποιεί επίσης πως αν κάθε χρόνο γίνεται επανεκτίμηση ενός ακινήτου και αυτό μπορεί να πουληθεί στο 50% της νέας αξίας, τότε θα υπάρξει κάθετη πτώση των τιμών των ακινήτων.

Ο Σύνδεσμος προστασίας Δανειοληπτών ζητά όπως η επιφυλαχθείσα τιμή πώλησης να μην είναι χαμηλότερη του 80% με βάση της τελευταίες εκτιμήσεις του Κτηματολογίου και όπως οι κανονισμοί για εφαρμογή του νόμου εγκρίνονται από τη βουλή.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, ζητά ανάμεσα σε πολλά άλλα, όπως ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα αγοράς του ακινήτου του στην τιμή που εκποιείται. Ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων επικεντρώνεται στις εκτιμήσεις των ακινήτων προς εκποίηση και εισηγείται άλλο τρόπο υπολογισμού των δύο εκτιμήσεων. Αναφέρεται επίσης σε αλυσιδωτές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει η μείωση της τιμής πώλησης στο 50% της εκτιμώμενης αξίας.

Ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Επιμετρητών (ΣΕΕΟΚΚ) εισηγείται όπως όλοι οι δανειζόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανεξαρτήτως αν το δάνειο τους είναι εξυπηρετούμενο ή όχι.

Το κίνημα κατά των Εκποιήσεων, απορρίπτει το νομοσχέδιο στην ολότητά του αλλά ζητά όπως σε περίπτωση που προχωρήσει να προστατευτεί η πρώτη κατοικία.

Το ΚΕΒΕ ζητά περίοδο 60 ημερών αντί 30 ώστε να μπορεί ο οφειλέτης να ελέγχει τις καταστάσεις και να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα προσφυγής στο δικαστήριο. Εισηγείται επίσης τον καθορισμό μίας επιφυλασσόμενη τιμής στο 75% της αγοραίας αξίας.

Πέραν από τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, σχεδόν όλοι οι φορείς ζητούν κατάργηση πρακτικών που εφάρμοζαν οι τράπεζες τα τελευταία χρόνια.  

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους