Στις 3 Νοεμβρίου η υπόθεση Ορφανίδη

Για τις 3 Νοεμβρίου αναβλήθηκε η υπόθεση που αφορά τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ο οποίος παρουσιάστηκε εκ νέου ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, σε σχέση με ιδιωτική ποινική υπόθεση που κίνησε εναντίον του πολίτης για το θέμα των αξιογράφων. Η αναβολή κρίθηκε αναγκαία καθώς εκκρεμούν οι ενστάσεις Μπουλούτα και Βγενόπουλου, σχετικά με την εγκυρότητα επίδοσης των κατηγορητηρίων.Το Νοέμβριο, όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους κατηγορούμενους να καταθέσουν τυχόν προδικαστικά αιτήματα ή ενστάσεις που έχουν.

Προηγουμένως - για να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία - έχουν κληθεί να παρουσιαστούν στο Δικαστήριο οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Ανδρέας Βγενόπουλος, της πρώην Λαϊκής, στις 10 Σεπτεμβρίου για να αποφασιστεί κατά πόσον η επίδοση των κατηγορητηρίων έγινε κανονικά και να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους.

Ο δικηγόρος του Αθανάσιου Ορφανίδη, Ευστάθιος Ευσταθίου, αιτήθηκε κατά τη διαδικασία, όπως ο πελάτης του απαλλαγεί από το κατηγορητήριο, αφού αυτό - όπως είπε - είναι ασαφές, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Δικαστήριο, καθώς όπως αναφέρθηκε δεν μπορεί να εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης στο προδικαστικό στάδιο.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας ο δικηγόρος του παραπονούμενου κατόχου αξιογράφων Κώστας Μελάς, ανέφερε πως η αναβολή ήταν αναγκαία και εξέφρασε ικανοποίηση, καθώς όπως είπε, «επιτέλους θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους κατηγορούμενους να θέσουν όποιες προδικαστικές ενστάσεις θέλουν, να δικαστούν και να τελειώνει αυτή ιστορία, γιατί αυτή η υπόθεση πρέπει να δικαστεί και να τελειώνει».Ο κ. Μελάς δήλωσε πως «η υπόθεση είναι ήδη καθυστερημένη, το γνωρίζουν οι πάντες, το γνωρίζει και ο δικαστής που κάνει ότι μπορεί για να τελειώσει, αλλά, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαιώματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η Κύπρος».

«Δεν μπορεί,” είπε ο κ. Μελάς, «να στερήσεις από κάποιο αυτά τα συνταγματικά του δικαιώματα τα οποία, αν του τα στερήσεις, κινδυνεύει να ακυρωθεί τυχόν καταδίκη, οπότε είναι πολύ επικίνδυνο να κάνουμε όλη αυτή την ιστορία και την προσπάθεια, που σας διαβεβαιώνω είναι υπερπροσπάθεια και στο τέλος να ακυρωθεί τυχόν καταδίκη και να ξεφύγουν όλοι αυτοί που τους κυνηγάμε, με τυπικά θέματα ενστάσεων.»

Ο Κώστας Μελάς είπε ακόμα πως «δεν μπορούσε να γίνει οτιδήποτε άλλο σήμερα, λόγω του ότι υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα ενστάσεις των κυρίων Βγενόπουλου και Μπουλούτα, σχετικά με τα θέματα της επίδοσης τα οποία έχουν επιλυθεί στην άλλη υπόθεση της Πάφου». «Πρόκειται για τα ίδια θέματα», είπε, «που θα εγερθούν και εδώ». «Είναι δικαίωμα τους», συνέχισε, «να τα θέσουν, ας τα θέσουν».

«Το θέμα αυτό», σύμφωνα με τον κ. Μελά, «είναι παρόμοιο με αυτό που τέθηκε στην Πάφο και το δικαστήριο εκεί είχε διαφορετική άποψη, έτσι θα κάνουμε υπομονή να τελειώσει και εδώ η διαδικασία, ούτως ώστε να μπούμε επιτέλους στην ουσία».

Τόσο κατά την άφιξη, όσο και κατά την αποχώρηση του από το Δικαστήριο, ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δέχτηκε το ειρωνικό χειροκρότημα και φραστική επίθεση από δεκάδες κατόχους αξιογράφων. Ο κ. Ορφανίδης αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 40 χιλιάδων ευρώ, για την εξασφάλιση της παρουσίας του στο Δικαστήριο.
Μαζί του στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν και τρία άτομα της πρώην Λαϊκής, Παναγιώτης Κουννής, Ανδρέας Καλησπερίδης και Σπύρος Γεωργίου, οι οποίοι επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση μέχρι τις 3 Νοεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών