Βέτο στις τροπολογίες των εκποιήσεων από Τρόικα

Ενώ αναμενόταν εκρηκτικό το κλίμα στην συνεδρίαση των δύο επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών για τις εκποιήσεις, εντούτοις τα κόμματα έριξαν τους τόνους. Μια από τα ίδια, τα κόμματα κατέθεσαν τις θέσεις τους, δεν έγινε διάλογος, ενώ αύριο Τρίτη 11 Αύγουστου αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας, καθώς οι βουλευτές δεν θα τοποθετηθούν μονομερώς, αλλά θα θέσουν ερωτήματα στους δύο υπουργούς Eσωτερικών και Οικονομικών και θα φανεί κατά πόσο έχουν διάθεση για συγκλίσεις ή όχι.

Πάντως, η τρόικα λέει όχι στις πιο πολλές τροπολογίες των κομμάτων, όπως αναφέρει σχετικό σημείωμα της τρόικας προς την Κυβέρνηση.

1. Διαφωνεί με την τροπολογία ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας περιορισμός στον αριθμό των εκποιήσεων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση τιμών. Η τρόικα αναφέρει ότι οι παρεμβολές από κυβερνητικές υπηρεσίες υπήρξε ένα από τα βασικά εμπόδια για την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας των εκποιήσεων στο παρελθόν. "Ως εκ τούτου μια από τις βασικές αρχές που συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο ήταν να επιτραπεί η διεξαγωγή πλειστηριασμών από τους πιστωτές χωρίς καμιά παρέμβαση. Αναμένεται ότι οι τράπεζες δεν θα εκποιήσουν μαζικά περιουσίες γνωρίζοντας τις αρνητικές συνέπειες για τους δικούς τους ισολογισμούς".

2. Η τρόικα απορρίπτει την εισήγηση για διαγραφή του υπόλοιπου του χρέους με την εκποίηση. Αυτό, σημειώνει ότι θα σήμαινε σοβαρή παρέμβαση στα συμβατικά δικαιώματα του πιστωτή και ενδεχομένως να εγερθεί θέμα αντισυνταγματικότητας.

3. Παράλληλα, η τρόικα αναφέρει ότι ο υποχρεωτικός παραμερισμός εγγυήσεων νομοθετικά  θα παρεμβαίνει στη συμβατική σχέση μεταξύ της τράπεζας και του εγγυητή, και θα μπορούσε να υπονομεύσει τη νομική αξία της σύμβασης εγγύησης, ενδεχομένως, εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας.

4. Η εκποίηση προχωρεί μόνο εάν η αναδιάρθρωση έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει τηρηθεί από τον οφειλέτη. "Θέτοντας ως προϋπόθεση κάτι τέτοιο, θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των πιστωτών, καθώς ο οφειλέτης θα μπορούσε να αποτρέψει την εκποίηση με το να μην εισέρχεται σε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης ή με το να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις".

5. Η εισήγηση της θεσμοθέτησης των οδηγιών της ΚΤ για αναδιαρθρώσεις επίσης απορρίπτεται. «Δε θα ήταν σύμφωνη με τη δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μη εισαγωγή περαιτέρω εμποδίων στη διαδικασία εκποίησης».

6. Αναφορικά με την επιφυλασσόμενη τιμή στο 50% και τις επικρίσεις ότι είναι πολύ χαμηλή και θα οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω, η τρόικα αναφέρει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της τράπεζας να πουλήσει κάτω από την τιμή αγοράς καθώς αυτό θα οδηγήσει σε απώλειες για τον ισολογισμό τους.

7. Η επανεκτίμηση των ακινήτων που διενεργήθηκε από το κτηματολόγιο, για σκοπούς επιβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, να λαμβάνεται υπόψη. Η τρόικα αναφέρει ότι ο καθορισμός των αξιών ακινήτων από το κτηματολόγιο έγινε για σκοπούς φορολογίας και μόνο. "Έχει ήδη παρέλθει 1,5 χρόνος από την ημερομηνία εκτίμησης και οι πολιτικοοικονομικές συνθήκες οδήγησαν την αγορά προς τα κάτω".  

8. Η τρόικα επαναλαμβάνει  ότι ο νόμος για τις εκποιήσεις θα πρέπει να έχει άμεση ισχυ για όλα τα υποθηκευμένα ακίνητα, εκτός από τις κύριες κατοικίες, για τις οποίες οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ το 2015, παράλληλα με την υιοθέτηση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

 

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αυτά ήταν τα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων των κομμάτων: 

 

ΔΗΣΥ: Εισήγηση όπως τεθούν σε ισχύ το 2015 οι εκποιήσεις

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εισηγήθηκε όπως ψηφιστεί άμεσα η νομοθεσία των εκποιήσεων, αλλά με ισχύ από το 2015 όταν ψηφιστεί και η νομοθεσία της αφερεγγυότητας.

Επίσης, εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά τα πυρά του προς τις τράπεζες. «Πρέπει να τεθεί τέρμα στην καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών. Σε ποια χώρα υπάρχουν ανεξέλεγκτες υπερχρεώσεις στις καθυστερημένες δόσεις; Πώς ρυθμίζουν αυτά τα ζητήματα οι άλλες χώρες; Πρέπει να κάνουμε νομοθετήματα και  προτάσεις νόμου». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις στον τομέα των ακινήτων, διότι, όπως σημείωσε, "δεν είμαστε Καλιφόρνια, αλλά είμαστε νησί Μεσογείου".

Τέλος, αναφέρθηκε στις προσωπικές εγγυήσεις, ρωτώντας την Διοικητή εάν λήφθηκαν υπόψη από την  Pimco, ή αν θα ληφθούν υπόψη στα στρες τεστ. Η κ. Γιωρκάτζη ξεκαθάρισε ότι δεν λήφθηκε υπόψη σε αυτές τις περιπτώσεις η αξία των προσωπικών εγγυήσεων.

 

ΑΚΕΛ: Γίναμε όλοι πλούσιοι, σύμφωνα με το κτηματολόγιο

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ενώ τόνισε ότι έπρεπε να οδηγηθούν μαζί στη Βουλή: ο νόμος της αφερεγγυότητας, η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ για προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εκποιήσεις και η ρύθμιση του τόκου υπερημερίας.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οι αξίες των ακινήτων με βάση το κτηματολόγιο δείχνουν ότι έγιναν όλοι πλούσιοι και αναρωτήθηκε εάν θα είναι ασύμβατες με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.

 

ΔΗΚΟ: Θα πληγούν οι μικρομεσαίοι

O πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι  με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν θα επηρεαστούν οι μεγάλες  επιχειρήσεις αλλά οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις και τα υποθηκευμένα σπίτια, γιατί κατά κανόνα οι τράπεζες διαθέτουν άλλες πιο αποτελεσματικές εξασφαλίσεις για τις μεγάλες δανειζόμενες επιχειρήσεις (π.χ. κυμαινόμενες επιβαρύνσεις - floating charges) οι οποίες επιτρέπουν στην τράπεζα να λαμβάνει τη διαχείριση της επιχείρησης και να πωλήσει κατά τη διακριτική της ευχέρεια όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.

Σημείωσε ότι το ΔΗΚΟ ενδεχομένως να υποστήριζε το ιρλανδικό μοντέλο των εκποιήσεων, ενώ τέλος ανέφερε ότι «θα είναι η τρίτη φορά τα τρία τελευταία χρόνια που η πολιτεία με δικές της πολιτικές αποφάσεις θα μεταφέρει πλούτο από την Κυπριακή οικονομία στο εξωτερικό».

 

ΕΔΕΚ: Κατέθεσε εισηγήσεις

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαιδης τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο, ενώ υπάρχει ισχυρή βάση συναντίληψης με τα άλλα κόμματα στα τρία ζητήματα: στους φόβους για μαζικές εκποιήσεις,  στην απότομη κατέρρευση τιμών και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων και της πρώτης κατοικίας.

Ζητούν όπως γίνει κατηγοριοποίηση των δανείων ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό. Σε περίπτωση που το δάνειο έχει παραχωρηθεί για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου τότε οποιοδήποτε υπόλοιπο μετά την πώληση θα πρέπει να διαγράφεται. Επισημαίνουν ότι σε περίπτωση μη επιτυχούς πρώτης δημοπρασίας τότε ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση με το δανειζόμενο για αναδιάρθρωση, διαγράφοντας το 20% του δανείου.


Συμμαχία Πολιτών: Εισηγήσεις για βελτίωσή του

Η Συμμαχία Πολιτών ζητά την κατάργηση της αναδρομικότητας, να καταστεί υποχρεωτικός ο κώδικας της Κεντρικής για αναδιάρθρωση δανείων, αναστολή της διαδικασίας εκποίησης μετά την προσφυγή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη,  δικαίωμα επαναγοράς ακινήτου από τον οφειλέτη και διαγραφή του υπολοίπου.

 

Οικολόγοι: Ριζικές αλλαγές

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Για τα υφιστάμενα δάνεια να γίνεται αυτόματη αναδιάρθρωση με αφαίρεση υπερχρεώσεων, να δίνεται στους μικροοφειλέτες το δικαίωμα να επιλέξουν την υφιστάμενη διαδικασία εκποίησης, να δίνεται στον οφειλέτη το δικαίωμα να ζητά από το κτηματολόγιο να προβαίνει σε εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, σε περίπτωση εκποίησης ενπόθηκης περιουσίας να απαλλάσσονται οι εγγυητές και να διαγράφονται οι οφειλές και τέλος να καθοριστεί ποσοστό για τις εκποιήσεις.

 

ΕΥΡΩΚΟ: Τεχνικές παρατηρήσεις

Σε υπόμνημά του το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να απαλλάσσεται από όλες τις δανειακές υποχρεώσεις που κάλυπτε το ακίνητο που εκποιήθηκε, επίσης με την έναρξη της διαδικασίας εκποίησης και μέχρι τη λήξη της το δάνειο δεν θα πρέπει να εκτοκίζεται και να μπει οροφή στον αριθμό των πλειστηριασμών.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤο πλαίσιο εκποιήσεων έδιωξε ξένες τράπεζες

Δειτε Επισης

Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
ΟΕΒ: Απαράδεκτες απεργίες σε εταιρείες μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών έργων-Συντεχνίες «τιμωρούν» τις επιχειρήσεις
Καλύτερες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία-Ικανοποίηση Υπουργείου Οικονομικών
Σε καθοδική πορεία ωθούμενος από τη μείωση στις τιμές της ενέργειας ο πληθωρισμός
Στοχευμένη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών στο Λονδίνο-Παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο