Θα κριθεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Η Κυβέρνηση θα γνωρίζει τις θέσεις του κάθε κόμματος για το Νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας, τη Δευτέρα 11 Αυγούστου στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.
 
“Κορύφωση του τι θέλει η κάθε πλευρά και εννοώ τα εν τη Βουλή κόμματα, θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα, όταν θα γίνει η παρουσίαση του Νομοσχεδίου από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Οικονομικών και Εσωτερικών”, είπε συγκεκριμένα ο κ. Χάσικος ερωτηθείς σχετικά. Εκεί αναμένεται, συνέχισε, κατά τρόπο ασφαλή, να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλει το κάθε κόμμα από πλευράς τροποποιήσεων επί του Νομοσχεδίου.

“Βεβαίως, στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών δεν υπάρχουν τοποθετήσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της Βουλής είναι μέσω ερωτήσεων. Αλλά, είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε, μετά τη συνεδρία ή και κατά τη συνεδρία, τις θέσεις των κομμάτων για τις τροποποιήσεις που θέλουν. Είναι φυσικό - και εφόσον θέλουμε να βρούμε διεξόδους, έτσι ώστε να έχει επιτυχή κατάληξη το Νομοσχέδιο μέσα στη Βουλή - να θέσουμε τις θέσεις των κομμάτων ενώπιον της Τρόικας”, σημείωσε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. 

Απαντώντας σε συναφή ερώτηση, ότι ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε για τις θέσεις των κομμάτων την Τρόικα και κατά πόσο αναμένεται σύντομα απάντηση από την Τρόικα, ο κ. Χάσικος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εφικτό ή ορθό να μεταφέρει η Κυβέρνηση στην Τρόικα την όποια θέση εκφράζεται μέρα παρά μέρα. Γι’ αυτό αναφέρθηκα στη συνεδρία των δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών την ερχόμενη Δευτέρα, όπου εκεί θα υπάρχει συμπυκνωμένη η θέση όλων και, τότε, θα μπορούμε κατά τρόπο ασφαλή να επικοινωνήσουμε, σε μια προσπάθεια συγκερασμού κάποιων απόψεων, αν είναι εφικτό”. 

Να επαναλάβω αυτό που είπα πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, είπε ο κ. Χάσικος : “Εμείς δεν έχουμε διαφορές με τα κόμματα. Το θέμα δεν είναι η Κυβέρνηση, αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις τροποποιήσεις των κομμάτων. Το θέμα είναι πώς αντιμετωπίζει η Τρόικα αυτές τις τροποποιήσεις, κατά πόσο αυτές οι τροποποιήσεις αλλάζουν τη φιλοσοφία του Νομοσχεδίου». Ακούω τις τελευταίες μέρες να εκφράζονται έντονες απόψεις από το ΑΚΕΛ, σημείωσε, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνδιαλλαγής ή διαβούλευσης.

“Θέλω να θυμίσω στο ΑΚΕΛ ότι εμείς προσπαθήσαμε, στα πλαίσια του εφικτού και μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση, να επιφέρουμε βελτιώσεις προς όφελος της Κύπρου και του λαού της, στο Μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν το Νοέμβριο του 2012. Να θυμίσω, επίσης, ότι το Μνημόνιο που οι ίδιοι υπέγραψαν σε σχέση με την κύρια κατοικία, προνοούσε μια διαδικασία δεκαπέντε μηνών – δύο χρόνια  μάξιμουμ. Εμείς, αυτό το έχουμε βελτιώσει στο βαθμό που μπορούσαμε και ο χρόνος της διαδικασίας, ιδιαίτερα για την κύρια κατοικία, ξεπερνά κατά πολύ τα δύο χρόνια. Θα έλεγα, χωρίς υπερβολή, μέχρι και τρία χρόνια”, είπε ο κ. Χάσικος.

Είναι βεβαιότητά μας, συνέχισε, ότι η χώρα μας άρχισε να βγαίνει από τα οικονομικά αδιέξοδα, έγινε πάρα πολλή προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης αλλά, κυρίως, από τον κυπριακό λαό.“Και είμαστε στην ευχάριστη θέση να λέμε με βεβαιότητα, πλέον, ότι ο τραπεζικός τομέας δεν κινδυνεύει. Απόδειξη τούτου είναι η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιοοικονομικά μας, δαπανούμε όσα παίρνουμε ως εισόδημα και όχι περισσότερα. Άρα, θα ήταν κρίμα και άδικο για την Κύπρο και το λαό της, να μην καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το Νομοσχέδιο και να οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες τις οποίες θα πληρώσουμε, όλοι, πάρα πολύ ακριβά», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου