Πρώτα αφερεγγυότητα, μετά εκποιήσεις

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος ξεκαθάρισε ότι «δεν τίθεται θέμα έναρξης διαδικασιών εκποίησης της πρώτης κατοικίας, εάν δεν ψηφιστούν πρώτα τα νομοσχέδια εκσυγχρονισμού για την αφερεγγυότητα», ενώ τόνισε παράλληλα ότι «η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστά διά Νόμου υποχρέωση των τραπεζών και δικαίωμα του δανειολήπτη».

Σε του δηλώσεις σε δημοσιογράφους για το θέμα του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις υποθηκευμένων ακινήτων σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε κατ’ αρχάς ότι οι δανειολήπτες έχουν ήδη στη διάθεσή τους εργαλεία τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν άμεσα για αναδιάρθρωση των δανείων τους.

Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις σχετικές οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, τις οποίες τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υπόχρεα να εφαρμόζουν.

O κ. Χάσικος τόνισε ότι η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνιστά διά νόμου υποχρέωση των τραπεζών και δικαίωμα του δανειολήπτη και πως σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές (διοικητικό πρόστιμο ή και φυλάκιση) τόσο για τις τράπεζες όσο και για τα διευθυντικά τους στελέχη.

Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος είναι ήδη θεσμικά κατοχυρωμένος, αναμένουμε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν μάστιγα για το τραπεζιτικό σύστημα του τόπου, επεσήμανε.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε τις τεράστιες προσπάθειες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα τις θυσίες του λαού για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, με αποτέλεσμα την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων, ο κ. Χάσικος επεξήγησε τα διάφορα στάδια της διαδικασίας, επισημαίνοντας τα δικαιώματα των δανειοληπτών σε κάθε περίπτωση.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα, το γεγονός ότι παρέχονται μέσω αυτών των διαδικασιών, πέραν των προαναφερθέντων εργαλείων που προσφέρονται μέσα από τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, ευκαιρίες και σημαντικός χρόνος στους δανειολήπτες για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Τόνισε τέλος ότι δεν τίθεται τώρα θέμα έναρξης διαδικασιών εκποίησης της πρώτης κατοικίας, εάν δεν ψηφιστούν πρώτα τα νομοσχέδια εκσυγχρονισμού για την αφερεγγυότητα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ
Δημοσιοποίηση χορηγιών και κατά χάριν δωρεών του κράτους για το 2023
Ανήλθε στα €0,98 δις και αυξήθηκε κατά €80 εκατ. το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού
Η πράσινη μετάβαση στον τομέα των ακινήτων-Ευκαιρίες, προκλήσεις και υποχρεώσεις