Αλλάζει μορφή το δημόσιο χρέος

Σε 7.8 χρόνια διαμορφώθηκε η μέση διάρκεια λήξης του δημόσιου χρέους το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σύγκριση με 6.3 χρόνια τα δεύτερο τρίμηνο του 2013 και 5 χρόνια το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους το βραχυπρόθεσμο χρέος του κυπριακού κράτους μειώθηκε σημαντικά μετά την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης και τη λήψη βοήθειας από τους διεθνείς δανειστές. Συγκεκριμένα το ποσοστό χρέους που λήγει εντός ενός έτους μειώθηκε στο 9.4% του συνόλου του δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με 13.1% την αντίστοιχη περίοδο του 2013 και 14.9% το δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Παράλληλα καταγράφεται αύξηση του χρέους που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο το οποίο πλέον αντιστοιχεί σε 35% του συνολικού δανεισμού. 70% του χρέους με κυμαινόμενο επιτόκιο αφορά δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, 23% τραπεζικά δάνεια και 5% δάνεια από το ΔΝΤ.

Σημαντική αύξηση καταγράφει και ο δανεισμός που προέρχεται από δάνεια και ο οποίος αποτελεί πλέον το 56% του συνολικού 22% αφορά αξιόγραφα για  φυσικά πρόσωπα. 17% προέρχεται από χρεόγραφα εξωτερικού. Η αναλογία πριν δύο χρόνια ήταν 40%, 29% και 26%.

Πάντως, ο δανεισμός από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ έφτασε συνολικά σε 5.8δις ευρώ. Η δεκαετία του 20’ θα είναι πραγματική πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά αφού από το 2023 μέχρι το 2029 λήγει το μεγαλύτερος μέρος του δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές και μικρότερο λήγει κατά το 2030 και 2031. Τελευταία αποτράβηξη που έκανε το δημόσιο, ήταν 9 Ιουλίου από τον ΕΜΣ και ήταν ύψους 600εκ. ενώ μια βδομάδα νωρίτερα λήφθηκαν ακόμα 84εκ. από το ΔΝΤ.

Το συνολικό χρέος της κυβέρνησης στο τέλος του εξαμήνου ανήλθε σε 19.1δις ευρώ.

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης