Χάσικος: Αισιοδοξία για νομοσχέδιο εκποιήσεων

Ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα υπάρξει συναίνεση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, σημειώνοντας ότι το νομοθετικό σώμα έχει την ευχέρεια, αν επιθυμεί, να προβεί σε αλλαγές.

Είπε ότι οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες και ότι το νομοσχέδιο ήταν αποτέλεσμα σκληρής διαβούλευσης.

“Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις, αλλά αν συγκρίνουμε το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν προϊόν σκληρής διαβούλευσης, και μάλιστα με την εμπλοκή του ιδίου του Προέδρου της Δημοκρατίας, με το τί ετέθη προς έγκριση, τότε νομίζω ότι η αντιπολίτευση θα δει εντελώς διαφορετικά το κείμενο”, σημείωσε.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη και ακολούθως θα πάρει την πορεία του προς τη Βουλή, “μαζί με άλλα ενισχυτικά της διαφύλαξης των περιουσιών του κόσμου”.

Εξήγησε ότι η Κυβέρνηση έχει άλλες προτάσεις έτοιμες που θα λειτουργήσουν ως δίχτυ προστασίας και έχουν σχέση με την αφερεγγυότητα και όλα όσα συζητούνται.

Ο ΥΠΕΣ ρωτήθηκε και για τους διάφορους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για το πώς θα καθοριστεί η αξία του ακινήτου, ποιος θα πληρώνει τους φόρους, τι γίνεται στις περιπτώσεις παρανομιών εντός του ακινήτου κτλ.

“Μέσα στο νομοσχέδιο προβλέπονται όλα, αλλά όπως είπα και πριν, τελικός αποδέκτης είναι  η Βουλή και ενδέχεται και εκεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά επί της ουσίας νομίζω ότι θα υπάρξει συναίνεση από όλες τις πλευρές, μπορεί να έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, ήταν μια στρέβλωση, δεν μπορεί για να γίνει μια εκποίηση να παίρνει δέκα και δεκαπέντε χρόνια, άρα αυτή η στρέβλωση έπρεπε να διορθωθεί, δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε τη διόρθωση εν μέσω κρίσης”, εξήγησε.

Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει προβληματισμός κατά πόσο η Βουλή θα αντιμετωπίσει το θέμα με την αναγκαία στάση υπό τις περιστάσεις και τι θα γίνει αν υπάρξουν `πισωγυρίσματα`, ο ΥΠΕΣ είπε χαρακτηριστικά ότι “το τρις ουκ ανδρός σοφού”.

“Αν εννοείται το τι έγινε τότε με το κούρεμα ή με το συνεργατισμό , εγώ τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα ήταν παρά, πάρα πολύ σοβαρό για την Κύπρο και το λαό της και έχω τη βεβαιότητα ότι `το τρις ουκ ανδρός σοφού`, δεν πιστεύω ότι θα έχουμε επανάληψη”, είπε.

Ο κ. Χάσικος συνέχισε λέγοντας ότι “έχει την υπευθυνότητα η Βουλή, ιδιαίτερα όταν γνωρίζει το τι ενδέχεται να γίνει αν δεν ψηφιστεί, και χωρίς να υπονοώ οτιδήποτε ή να πιέζω την Βουλή, δεν είναι δουλειά μου, εν τη σοφία της μπορεί να κρίνει και να αποφασίσει ποιο είναι το πραγματικό καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου και του λαού της”.

Σε παρατήρηση ότι στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ όλοι οι πολίτες μπορούν να βρουν λεπτομέρειες για την αξία της περιουσίας τους και άλλη πληροφόρηση, ο Υπουργός τόνισε ότι ο φορολογούμενος πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει, αλλά και το κράτος έχει την υποχρέωση να του δώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται “έτσι ώστε να γνωρίζει πώς αλλά και ποια είναι η εκτιμημένη αξία της περιουσίας του για την οποία θα φορολογηθεί, και αυτό ναι μπορεί να το βρει μέσα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου στις τιμές του 2013”.

Προχώρησε λέγοντας ότι έγινε αναθεώρηση των τιμών και επικαιροποίηση, εξηγώντας ότι επειδή είναι αδύνατο να σταλούν ένα εκατομμύριο επιστολές , η εύκολη και άμεση λύση είναι μέσα από την ιστοσελίδα και την χρήση της τεχνολογίας.

Εξάλλου σε παρατήρηση ότι η Βουλή μίλησε για άγνοια του κόσμου και για το λόγο αυτό επέμενε σε εκτίμηση με τιμές του `80, ο ΥΠΕΣ είπε ότι “η Βουλή είναι για άλλους λόγους που επέστρεψε στο `80 και όχι για την άγνοια του κόσμου και από το Υπουργείο καταβάλλεται ειλικρινής αλλά και μεγάλη προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος”.

Ανέφερε μάλιστα ότι αύριο διοργανώνεται σεμινάριο από την Πολεοδομία και εκεί , από πλευράς Κτηματολογίου,  θα επεξηγηθεί σε όλους όσους έχουν σχέση με το αντικείμενο, στη λεπτομέρεια, πώς έγιναν οι εκτιμήσεις αλλά και πώς να να εξηγούν στο κόσμο αν εγείρονται απορίες. Τόνισε ότι υπάρχει ο χρόνος έτσι ώστε και κάποια λάθη να διορθωθούν από το Κτηματολόγιο, αλλά και  μέσα από ενστάσεις εκεί και όπου νοιώθει κάποιος ότι αδικείται, να δικαιώνεται.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζημιές καταγράφει την Πέμπτη το ΧΑΚ
Ρεκόρ συμμετοχών στον Γύρο της Πάφου 2024 (video)
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης