Επιχείρηση «Ανάπτυξη»

Μία συντονισμένη προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι πυλώνες προς μία νέα αναπτυξιακή πορεία  για την κυπριακή οικονομία αρχίζει από το Προεδρικό Μέγαρο. Με τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται σε πορεία διόρθωσης έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια με επικέντρωση την μικροοικονομία. Επικεφαλής της όλης προσπάθειας τέθηκε ο υφυπουργός παρά τω προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και στο παρόν στάδιο υποστηρίζεται από τέσσερις δημόσιους υπαλλήλους σε μόνιμη βάση.

Στόχος είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να δημιουργηθεί και να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα πλαίσιο για τη δημιουργία νέου επενδυτικού μοντέλου για την Κύπρου. Ήδη, προγραμματίζεται συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα κι άλλα εγνωσμένου κύρους ιδρύματα του εξωτερικού ενώ σειρά διαβουλεύσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα έχουν ήδη λάβει χώρα.

Την περασμένη βδομάδα, σχετική σύσκεψη έγινε και με πολυάριθμη ομάδα των διεθνών δανειστών. Βασικός στόχος είναι η επικέντρωση σε τομείς που φέρνουν επενδυτικό χρήμα στον τόπο.

Οι έξι τομείς στους οποίους  αναμένεται να επικεντρωθεί η όλη προσπάθεια, χωρίς να αποκλείονται προσθήκες ή μετατροπές είναι:
α. Στρατηγική στροφή στον τουρισμό ώστε να προσελκύονται υψηλότερου επιπέδου επισκέπτες, να ενθαρρύνονται οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα, ενίσχυση τουρισμού κρουαζιέρας, αγορά ακινήτων για αξιοποίηση τους ως τουριστικά
β. Καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, μείωση τιμής ηλεκτρισμού, καλύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
γ. Βελτίωση του νομικού πλαισίου σε σχέση με τη διαχείριση πλοίων
δ. Προώθηση γεωργίας, υδατοκαλλιεργειών και γεωργικών προϊόντων προς εξαγωγή μέσω αυξανόμενων μεγάλων και αποδοτικών παραγωγών
ε. Κίνητρα στον φαρμακευτικό τομέα για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο στην Κύπρο
στ. Ανάπτυξη τουρισμού υγείας

Παράλληλα, έχει γίνει αντιληπτό πως θα πρέπει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και ο τρόπος που ο δημόσιος τομέας χειρίζεται τον ιδιωτικό είτε σε περιπτώσεις αδειοδότησης ή διευκολύνσεων. Στο μικροσκόπιο αναμένεται να βρεθεί και ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κράτους τυγχάνοντας μίας πιο συγκεντρωτικής διαχείρισης από το υφιστάμενο μοντέλο κατά το οποίο κάθε υπουργείο κάνει τους δικού του χειρισμούς. Το ίδιο ια ισχύσει και για ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ένας από τους απώτερους στόχους είναι η απλούστευση των διαδικασιών τόσο αδειοδότησης όσο και λειτουργίας επιχειρήσεων με αλλαγή εκ βάθρων του συστήματος αδειοδότησης το οποίο στο τέλος της μέρας οδηγεί σε διαφθορά και πολιτικές παρεμβάσεις. Αναγνωρίζεται πως υπάρχει ένα περίπλοκο διοικητικό σύστημα που δημιουργεί σημαντικά νομικά, γραφειοκρατικά και διαδικαστικά αντικίνητρα για στήσιμο και επέκταση επιχειρήσεων. Τα πιο πάνω οδηγούν σε έλλειψη κεφαλαίου στον τόπο και ως αποτέλεσμα δημιουργείται μεγάλο εμπορικό έλλειμμα.

Εμπόδια στην ανάπτυξη

Εμπόδια δεν βοηθούν την μικροοικονομία στην Κύπρο να αναπτυχθεί είναι μεταξύ άλλων:
•    Υπερβολικός έλεγχος σε βασικούς τομείς
•    Περίπλοκες και περιοριστικές διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας
•    Υπερπληθώρα νόμων και κανονισμών
•    Υπερβολική εμπλοκή πολλών τομέων του δημόσιου (πχ. έξι υπουργεία και δύο ανεξάρτητες Αρχές εμπλέκονται σε μία διαδικασία 37 σταδίων για παραχώρηση για έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας)

Στόχος είναι οι αλλαγές που θα γίνουν να περιλαμβάνουν:

•    Απλοποίηση και επιτάχυνση επενδυτικών εγκρίσεων
•    Μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας είτε μέσω περισσότερων περιορισμών είτε μέσω λιγότερων
•    Επανεξέταση των επενδυτικών προγραμμάτων του δημοσίου και της χρήσης των ευρωπαϊκών ταμείων
•    Σχέδια μείωσης των περιορισμών όπου χρειάζεται
•    Αποσυμφόρηση δικαστικών διαδικασιών για επίσπευση συμβολαίων και ξεκαθάρισμα επενδύσεων που έχουν μπλοκαριστεί
•    Επαναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων και δημιουργία νέων θεσμών σε σχέση με το χειρισμό της μικροοικονομίας. Γίνονται σκέψεις για δημιουργία υφυπουργείου που θα αναλάβει το όλο εγχείρημα ή μετατροπή του Γραφείου Προγραμματισμού στα πλαίσια Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας ή Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που λειτουργούν σε άλλες χώρες.

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων