Τρόικα: Πάτε καλά, προσέξτε NPLs

Προς την επόμενη δόση βαδίζει η Κύπρος εφόσον η Βουλή ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων. Λίγες ώρες μετά την κατάληξη σε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας εκδόθηκε η κοινή ανακοίνωση των διεθνών δανειστών σε σχέση με το κυπριακό πρόγραμμα.

Οι προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία δεν έχουν αλλάξει αν και σημειώνεται σταθεροποίηση στην ανεργία. Ως κυριότεροι κίνδυνοι εντοπίζονται η έλλειψη πίστωσης και οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η βασική ανησυχία και γι’ αυτό οι διεθνείς δανειστές τονίζουν την αναγκαιότητα να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις αλλά και για την αφερεγγυότητα ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή κίνητρα σε δανειστές και δανειζόμενους να μειώσουν το ύψος τους.  

Σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα χαιρετίζουν επίσης τις προσπάθειες άντλησης κεφαλαίου που θα συμβάλουν στην εισαγωγή τους στον Ενιαίο εποπτικό Μηχανισμό. Σημειώνεται ότι τράπεζες και Συνεργατικά θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης μειώνοντας το κόστος λειτουργίας, εξασφαλίζοντας σταθερή χρηματοδότηση, ενισχύοντας το πλαίσιο για διαχείριση καθυστερήσεων και ενισχύοντας της εταιρική διακυβέρνηση.

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την FBME, οι διεθνείς δανειστές καλούν τις Αρχές να ενισχύσουν την επίβλεψη και τους κανονισμούς σε σχέση με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να προχωρήσουν με την εφαρμογή του σχετικού πλαισίου ειδικά σε σχέση τον τραπεζικό τομέα. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, οι στόχοι συνεχίζουν να επιτυγχάνονται με ευκολία. «Ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα πρέπει να βασίζεται σε συντηρητικές προβλέψεις, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του νέου συστήματος πρόνοιας και να βοηθά στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 4% το 2018. Οι διεθνείς δανειστές τονίζουν την ανάγκη ενοποίησης και ορθολογικής λειτουργίας των φορολογικών τμημάτων ενώ επαναλαμβάνουν την αναγκαιότητα για έγκαιρη προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Εάν εγκριθεί το πρόγραμμα, η επόμενη δόση θα ανέρχεται σε 350εκ. ευρώ από τον ESM και 86εκ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Δειτε Επισης

Έτσι θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη τη Μεγάλη Πέμπτη
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα