Έξι μήνες απόσταση… για εκποιήσεις

Χρονική απόσταση έξι μηνών αλλά και η κατώτερη τιμή πώλησης χωρίζει τρόικα και κυβέρνηση για να καταλήξουν στο μοναδικό μεγάλο θέμα που παραμένει ανοικτό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διεθνών δανειστών. 

Το θέμα δεν λύθηκε ούτε κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό και το ραντεβού ανανεώθηκε για το πρωί της Παρασκευής. Είναι η πρώτη φορά, από την περίοδο που η Κύπρος είναι σε καθεστώς μνημονίου, που υπάρχει τόσο έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αφού ακόμα κι ο «διαλλακτικός» Χάρης Γεωργιάδης θεωρεί πως η θέση της τρόικας είναι ακραία.

Τις δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, χωρίζουν ουσιαστικά έξι μήνες και 30% της εκτιμώμενης αξίας. Η μεν τρόικα επιμένει πως η διαδικασία εκποίησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε περίοδο ενός εξαμήνου ενώ η κυβέρνηση είναι της άποψης πως πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο ώστε να αποφευχθούν πωλήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Αρχικά η τρόικα δεν ήθελε να υπάρχει επιφυλαχθείσα τιμή  πώλησης αλλά μετά από επιμονή της κυβέρνησης, πρότεινε το 80% για τους πρώτους μήνες και το 50% για τους επόμενους τρεις στη βάση των εκτιμήσεων που θα γίνουν. Η κυβέρνηση επιδιώκει όπως η διαδικασία εκποίησης διαρκεί ένα χρόνο με επιφυλαχθείσα τιμή στο 80% και ακολούθως να γίνεται νέα εκτίμηση και να αρχίζει εκ νέου η ίδια διαδικασία. 

Αρχικά, η κυβέρνηση προσανατολιζόταν όπως σε περίπτωση που η αναγκαστική πώληση είναι ανεπιτυχής, ο ενυπόθηκος δανειστής να έχει το δικαίωμα να κάνει τρεις επιπρόσθετες προσπάθειες σε ξεχωριστές δημοπρασίες, μειώνοντας την επιφυλαχθείσα τιμή κατά 10% κάθε φορά κάτι που δεν αποδέχθηκε η τρόικα. Η κυβέρνηση, προτάσσει δύο επιχειρήματα: α. από τη στιγμή που στόχος είναι να ασκηθεί πίεση σε όσους στρατηγικά πτωχεύουν τότε δεν έχει και τόση σημασία αν είναι έξι μήνες ή ένας χρόνος ούτε και το ποσοστό της επιτευχθείσας τιμής. β. Αν η διάρκεια μεταξύ πρώτης και δεύτερης δημοπρασίας είναι μόνο τρεις μήνες, τότε όλοι θα περιμένουν τη δεύτερη στην οποία το όριο επιτευχθείσας τιμής είναι 50%+.

Η τρόικα από την άλλη, θεωρεί πως η όλη διαδικασία θα καταστεί χρονοβόρα και δεν θα βοηθήσει στη γρήγορη επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, θεωρεί πως στόχος των τραπεζών είναι να ανακτήσουν τα χρωστούμενα τους και τους τόκους κι άρα δεν θα ξεπουλούν όσο-όσο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν το ακίνητο δεν πωληθεί στον ένα χρόνο, τότε η τράπεζα έχει το δικαίωμα να το αγοράσει η ίδια. 

Πάντως, όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν τόσο μειώνονται οι πιθανότητες η τρόικα να υποχωρήσει από τις θέσεις της. 

 

Δειτε Επισης

Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Επ. Θεσμών: 6+1 προτάσεις νόμου για πολλαπλές συντάξεις-όριο συνταξιοδότησης κρατικών αξιωματούχων
Σε αναμονή για κατεπείγουσα εξέταση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ η Βουλή
Η Ευρωβουλή ενέκρινε την οδηγία για την εργασία σε διαδικτυακές πλατφόρμες
Παρατείνεται για ακόμη ένα χρόνο η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ-Ο λόγος της απόφασης
Αυξάνεται στα €250 το πασχαλινό επίδομα για χαμηλοσυνταξιούχους
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου