Χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων 2014-2020

Εγκρίθηκε την Τετάρτη από την Κομισιόν ο χάρτης με τους κανόνες για τις κρατικές πριφερειακές ενισχύσεις στην Κύπρο την περίοδο 2014-2020, ο οποίος βασίζεται στις νέες κατευθυντήριες γραμμές που καθορίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ τον Ιούνιο 2013, στο 10% το ανώτατο όριο για κρατικές ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρήσεων και στο 20% για τις επενδύσεις των μικρών επιχειρήσεων.

 «Ο νέος χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων παρέχει στις κυπριακές αρχές το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων στην Κύπρο με τη στήριξη επενδυτικών έργων που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.

Ο χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων καθορίζει τις περιφέρειες ενός κράτους μέλους που είναι επιλέξιμες για εθνικές περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και τα ανώτατα επίπεδα ενίσχυσης (τις λεγόμενες «εντάσεις ενίσχυσης») για επιχειρήσεις στις επιλέξιμες περιφέρειες. Για να μπορούν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών τους, μπορούν να χαρακτηρίζουν ορισμένες περιοχές ως επιλέξιμες για τη χορήγηση ενισχύσεων, υπό τον όρο ότι συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο πληθυσμιακής κάλυψης. Ο νέος χάρτης θα ισχύει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Οι καθορισθείσες περιοχές, δηλαδή ένας κατάλογος περιφερειών με πληθυσμό 419.713 κατοίκους συνολικά, καλύπτουν το 49,94% του πληθυσμού της Κύπρου. Η Κύπρος πρότεινε ενισχυόμενες περιοχές σε όλη τη χώρα με βάση την κοινωνικοοικονομική κατάστασή τους (δηλαδή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ). Για την επιλογή τους, η Κύπρος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση του τουρισμού, του αγροτουρισμού και των τομέων μεταποίησης, καθώς και στους ειδικούς στόχους της πολιτικής της για την περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη.

 Σε όλες τις επιλέξιμες περιοχές, το ανώτατο όριο ενίσχυσης που μπορεί να χορηγηθεί σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται από μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 10% των επιλέξιμων δαπανών. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ ανώτατο όριο για μεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες για μικρές επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, ενώ η πληθυσμιακή κάλυψη έχει παραμείνει η ίδια σε σχέση με τον προηγούμενο χάρτη ενισχύσεων στην Κύπρο, οι εντάσεις ενίσχυσης έχουν ελαφρώς μειωθεί. Αυτό συνάδει με τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις, οι οποίες στοχεύουν στην επικέντρωση της στήριξης στις πλέον μειονεκτούσες περιοχές της ΕΕ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις καθορίζουν τους κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, με σκοπό τη στήριξη επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της Ευρώπης, ή την επέκταση ή τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Ο απώτερος στόχος των περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων είναι η στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τις περιφερειακές ενισχύσεις περιέχουν κανόνες βάσει των οποίων τα κράτη μέλη μπορούν να καταρτίζουν χάρτες περιφερειακών ενισχύσεων που να ισχύουν καθ’ όλη την περίοδο εφαρμογής των κατευθυντήριων γραμμών. Οι χάρτες προσδιορίζουν σε ποιες γεωγραφικές περιοχές και σε τι ποσοστό των επιλέξιμων επενδυτικών δαπανών (ένταση της ενίσχυσης) μπορούν οι επιχειρήσεις να λάβουν περιφερειακές κρατικές ενισχύσεις. Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι το μέρος του συνολικού επενδυτικού κόστους που μπορεί να ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό της ενίσχυσης. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές, η Επιτροπή εγκρίνει έναν χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων για κάθε κράτος μέλος.

Η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) επιτρέπει τη χορήγηση περιφερειακών κρατικών ενισχύσεων για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων ή οικονομικών περιοχών, εφόσον οι ενισχύσεις αυτές δεν επηρεάζουν αρνητικά τους όρους των συναλλαγών κατά τρόπο που αντιβαίνει στο κοινό συμφέρον.
 Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν ένα ανώτατο όριο πληθυσμιακής κάλυψης που έχει ως στόχο να εστιάσει τις ενισχύσεις στις πλέον μειονεκτούσες περιφέρειες. Η πληθυσμιακή κάλυψη κατανέμεται μεταξύ των κρατών μελών σύμφωνα με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που λαμβάνουν υπόψη τις περιφερειακές ανισότητες, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ανεργία, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει, στο πλαίσιο του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, πώς να χρησιμοποιήσει καλύτερα αυτό το περιθώριο ελιγμών για να καθορίσει επιλέξιμες περιοχές προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανισότητες μεταξύ των περιφερειών του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα