Mικρή αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο

Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός σημείωσε μικρή άνοδο τον Ιούνιο στην Κύπρο, αύξηση καταγράφηκε και στην Ελλάδα, αλλά παραμένει αρνητικός, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εurostat.

Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Κύπρο κυμάνθηκε στο 0,0% από -0,1% το Μάιο. Στην Ελλάδα από -2,1% το Μάιο υποχώρησε στο -1,5%.

Ο μέσος ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμάνθηκε στο 0,5% (αμετάβλητος), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 1,6%. Στην ΕΕ αυξήθηκε στο 0,7% από 0,6% το Μάιο.Οι χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν ήταν η Ελλάδα (-1,5%), η Πορτογαλία (-0,2%) και η Σλοβακία (-0,1%).Τα ψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Αυστρία (+1,7%), στο Λουξεμβούργο (1,2%) και στη Φινλανδία (+1,1).

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Ιούνιος 2014/Ιούνιος 2013) οι εξής: ενέργεια συνολική -0,8%, ενοίκια +1,4%, προϊόντα καπνού +3,7%, λαχανικά -8,3%, φρούτα -7,5%, εστιατόρια-καφέ +1,4%, τηλεπικοινωνίες -3,2%.

Το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού που καταγράφηκε τον Ιούνιο στις χώρες της Ευρωζώνης ήταν το εξής: Ελλάδα -1,5%, Πορτογαλία -0,2%, Σλοβακία -0,1%, Κύπρος 0,0%, Ισπανία 0,0%, Ιταλία +0,2%, Ολλανδία +0,3%, Εσθονία +0,4%,  Ιρλανδία +0,5%, Γαλλία +0,6%, Βέλγιο +0,7%, Μάλτα +0,7%, Λετονία +0,8%, Γερμανία +1,0%, Σλοβενία +1,0%, Φινλανδία +1,1%, Λουξεμβούργο +1,2%, Αυστρία +1,7%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πέντε μέτρα στήριξης με κόστος 35,3 εκατομμύρια ευρώ-Πόσοι και ποιοι επωφελούνται
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Νίκος Χριστοδουλίδης: Ακούω πολλές ανέξοδες εξαγγελίες... Κάποια οριζόντια και κάποια στοχευμένα τα μέτρα
Αποφασίζει για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης το Υπουργικό-Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Το «Build to Rent» και πώς το βλέπουν επενδυτές και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Σημαντικός προορισμός για επενδύσεις από την Εσθονία η Κύπρος-Τι είπε ο Πρόεδρος της χώρας σε φόρουμ του ΚΕΒΕ
Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή έκλεισε την Τετάρτη το ΧΑΚ