Μεταβαίνουμε πλέον στην ηλεκτρονική υγεία

Σε πορεία υλοποίησης έχει μπει το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ το υπουργικό συμβούλιο έλαβε απόφαση για την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα και η δεύτερη απόφαση αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αναδιάρθρωση όλου του συστήματος υγείας.

O Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ανέφερε: 

Α) Ηλεκτρονική Υγεία

«Η πρώτη απόφαση αφορά την μετάβαση μας στην ηλεκτρονική υγεία και ξεκινά με την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα, μέσα από τα οποία θα διεκπεραιώνονται όλες οι ιατρικές υπηρεσίες. Ο ηλεκτρονικός φάκελος, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική απεικόνιση εξετάσεων, όπως το MRI, οι κλινικές εξετάσεις και όλα τα άλλα. 

Πιλοτικά το πρόγραμμα αυτό εφαρμόστηκε στα νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λευκωσίας, πολύ επιτυχημένα, με πολύ καλή λειτουργικότητα και σοβαρές εξοικονομήσεις. 

Η απόφαση προνοεί την αγορά και εφαρμογή των ηλεκτρονικών συστημάτων σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα με τη μέθοδο της μηνιαίας καταβολής γνωστής ως “outsourcing”.

Β) Αναδιάρθρωση Συστήματος Υγείας

Η δεύτερη απόφαση αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αναδιάρθρωση όλου του συστήματος υγείας. Περιγράφεται σε αυτήν ο οδικός χάρτης εφαρμογής του ΓεΣΥ, ο χάρτης με όλες τις αλλαγές στο σύστημα υγείας, είναι περίπου 200 ενέργειες οι οποίες με σαφή χρονοδιαγράμματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα αλλάξουν ριζικά το σύστημα υγείας και μέσω των οποίων θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

Στην πρόταση αυτή περιλαμβάνονται: η αυτονόμηση και αναδιάρθρωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, η αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμούς Ασφάλισης Υγείας, πολλών συνδεδεμένων οργανισμών, οι τρεις φάσεις και οι εφαρμογές του ΓεΣΥ, το νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ, η επικοινωνιακή πολιτική, η διαχείριση του Ταμείου και πάρα πολλά άλλα.

Επιπρόσθετα η δημιουργία μιας βασικής ομάδας υλοποίησης και μεταρρυθμίσεων εντός Υπουργείου Υγείας, μιας ευρύτερης ομάδας υλοποίησης και μεταρρυθμίσεων από άλλες υπηρεσίες του κράτους και περιγράφει με λεπτομέρεια όλες τις δράσεις και ενέργειες που εμπλέκουν νομοθεσίες, κανονισμούς και πολλά άλλα έτσι 'ώστε να καταλήξουμε στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και στις μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας».

Οδικοί χάρτες

Όπως ανέφερε ο υπουργός, στις προτάσεις περιλαμβάνονται τρεις οδικοί χάρτες. «Ο πρώτος αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ο δεύτερος αφορά την εφαρμογή όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων στα νοσηλευτήρια και ιατρικά κέντρα και ο τρίτος αφορά όλες τις μεταρρυθμίσεις». Σημειώνεται ότι το ΓεΣΥ θα ξεκινήσει την 1 Ιουλίου 2015 με την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Η 2η φάση θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου 2016 και σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται τα φάρμακα και οι ειδικοί γιατροί και η 3η φάση με όλα τα υπόλοιπα ξεκινά την 1η Ιουλίου 2016.

«Οι οδικοί αυτοί χάρτες περιλαμβάνουν όλες τις δράσεις και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να καταλήξουμε στην πλήρη υλοποίηση. Αυτά περιλαμβάνουν νέες νομοθεσίες, αλλαγές σε νομοθεσίες, το πότε θα γίνει η προπαρασκευή τους, πότε θα γίνει η κατάθεση τους σε δημόσιο διάλογο, πότε θα περάσουν από τη Νομική Υπηρεσία, πότε από το Υπουργικό Συμβούλιο και πότε θα καταλήξουν και θα εγκριθούν στη Βουλή και πως θα εφαρμοστούν», διευκρίνισε ο υπουργός. «Επίσης ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει πάρα πολλές άλλες δράσεις και ενέργειες που είναι απαραίτητες για να υπάρξει η εφαρμογή αυτού του μεγαλόπνοου προγράμματος».

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Σχέδια ενίσχυσης για «χρωματισμένο» γεωργικό πετρέλαιο-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος υποβολής των αιτήσεων
Ρίχνουν μαύρο στις συχνότητες του ΡΙΚ για μία ώρα οι εργαζόμενοι στο ίδρυμα
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες