Κ. Χρυσοστομίδης: Αναμενόμενη η προσφυγή κατά της Κύπρου

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την προσφυγή των Ελλήνων καταθετών εναντίον της Κύπρου ο Κύπριος δικηγόρος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ενώ ανέφερε παράλληλα, αναφορικά με τις υποθέσεις που ο ίδιος εκπροσωπεί, ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει η υπεράσπιση (το Εurogroup και τα άλλα θεσμικά όργανα  της ΕΕ π.χ. ΕΚΤ) να καταθέσει τις θέσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι 100 Έλληνες καταθέτες προχώρησαν σε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των απωλειών που είχαν εξαιτίας του bail-in το Μάρτιο του 2013. Η ομάδα αποτελείται από καταθέτες και κατόχους ομολόγων της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου των οποίων τα κεφάλαια δεσμεύθηκαν από την κυβέρνηση μετά από το πακέτο διάσωσης των 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομάδα των νομικών εκπροσώπων η προσφυγή των Ελλήνων καταθετών στηρίζεται στη διμερή συνθήκη επενδύσεων του 1992 μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, η οποία προβλέπει ότι τα μέρη πρέπει πρώτα να προσπαθήσουν να επιλύσουν φιλικά τη διαφορά τους μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο τουλάχιστον έξι μηνών.

Κληθείς να σχολιάσει την προσφυγή, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «τέτοιες προσφυγές ήταν αναμενόμενο να λάβουν χώρα. Να υπενθυμίσω και την κίνηση του Ανδρέα Βγενόπουλου να προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση για τις απώλειες που είχε στις κυπριακές τράπεζες». 

Η εκτίμηση του κ. Χρυσοστομίδη είναι ότι οι πιθανότητες ώστε να κερδηθούν αυτές οι υποθέσεις είναι περιορισμένες. «Είναι φανερό ότι υπήρξε δυσμενής διάκριση εις βάρος καταθετών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ υπήρξαν κατηγορίες καταθετών που δεν πλήρωσαν». Σημείωσε τέλος, ότι η υπόθεση αυτή είναι διαφορετική με τις υποθέσεις που εκπροσωπεί το γραφείο του. «Η αγωγή των Ελλήνων καταθετών στρέφεται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας». 

Οι υποθέσεις που χειρίζεται το γραφείο του κ. Χρυσοστομίδη περιλαμβάνουν την αγωγή που καταχώρησαν πενήντα Κύπριοι καταθέτες εναντίον του Eurogroup και άλλων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.) ζητώντας αποζημιώσεις για το κούρεμα των καταθέσεών τους. 

Ερωτηθείς, πώς προχωρά η υπόθεση, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι «η υπεράσπιση θα πρέπει μέχρι τα τέλη Ιουλίου να καταθέσει τις θέσεις της».

Δειτε Επισης

Επίτροποι ΚΟΑΠ και Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή προσπάθεια στήριξης αγροτικής οικονομίας
Χαμός στην Βουλή για το ΡΙΚ... Βολές για σκοπιμότητες, προσωπικές ατζέντες και μαύρες λίστες
Καταργείται η φορολόγηση εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Με κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Ελεγκτική Υπηρεσία: Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της Γ.Δ. Ανάπτυξης
Συμψηφισμός ποσού ύψους €551,8 εκατομμυρίων από την Κυβέρνηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ΡΙΚ-Τι διαμηνύει για τους μισθούς των υπαλλήλων ο Κεραυνός
Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο-Οι σημαντικότερες θετικές μεταβολές