Πανεπιστημιούπολη με δάνειο από την ΕΤΕπ

Το σχέδιο του Πανεπιστημίου για ολοκλήρωση της Πανεπιστημιούπολης τα επόμενα επτά με δέκα χρόνια, με κόστος περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκ. ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ανέλυσε σε κλιμάκιο της Τρόικας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι θα υλοποιηθεί το όραμα του Πανεπιστημίου για να δώσει ώθηση στη γνώση, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι υπάρχει λύση την οποία επεξεργάζονται όσον αφορά στο να μην συμπεριληφθεί στο δημόσιο χρέος το δάνειο ύψους 150 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Χριστοφίδης, αφού χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συζήτηση, είπε ότι εξήγησαν στην Τρόικα ποιο είναι το πλάνο αυτού του έργου, πώς θα γίνει η επένδυση και με ποιους όρους και πώς θα προχωρήσει η χρηματοδότηση, προσθέτοντας ότι “τα επιχειρήματα μας ήταν σύγχρονα με την έννοια ότι ο τόπος χρειάζεται μια διαφορετική ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση, η οποία θα έρθει από τη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία”.

“Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα θα πρέπει να έχουμε όλες εκείνες τις κτιριακές υποδομές που θα μας δώσουν την ευκαιρία να σπρώξουμε το πανεπιστήμιο για να γίνει ένα πανεπιστήμιο των 10.000 φοιτητών, των 2.000 ερευνητών, των 500 ακαδημαϊκών και άλλων τόσων ανθρώπων στο προσωπικό”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα της Τρόικας και εξήγησαν τις λύσεις που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ευχαριστημένος για αυτό που άκουσε και είδε. Είπε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δώσει την τελική της απάντηση στα μέσα Νοεμβρίου και εξήγησε ότι το δάνειο θα αποπληρώνεται από έσοδα του Πανεπιστημίου.

Σε σχέση με τους όρους του δανείου, ο Πρύτανης είπε ότι υπάρχει περίοδος χάριτος επτά χρόνια και θα εξοφληθεί το συνολικό ποσό σε περίπου 25 χρόνια. Ανέφερε ότι “μέσα σε αυτό το σχέδιο είναι και η δημιουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου του Πανεπιστημίου το οποίο θα εξοικονομεί στο Πανεπιστήμιο περίπου 4 εκ. ευρώ”, ενώ θα υπάρξει και εξοικονόμηση που θα προέρχεται από ενοίκια που καταβάλλονται σήμερα από την ενοικίαση διάφορων κτιρίων και τα οποία ανέρχονται στο 1,5 εκ. ευρώ. Η δόση για το δάνειο θα βρίσκεται περίπου κοντά στο σύνολο αυτών των δύο ποσών, ανέφερε και σημείωσε ότι στα 150 εκ. ευρώ θα προστεθούν και τα χρήματα που θα προέλθουν από δωρητές “τα οποία θα δείτε να πολλαπλασιάζονται τις επόμενες ημέρες με ένα εντυπωσιακό ρυθμό”.

Ερωτηθείς για τη θέση της Τρόικας αναφορικά με το δάνειο των 150 εκ. ευρώ να μην συμπεριληφθεί στο δημόσιο χρέος και να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του έργου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “υπάρχει μια λύση την οποία σήμερα συζητήσαμε και προσπαθούμε να επεξεργαστούμε”, προσθέτοντας ότι “είναι πρόωρο να πει οτιδήποτε επί τούτου”.“Αυτό το σχέδιο θα ανοίξει εκατοντάδες θέσεις εργασίας μέσα στην Πανεπιστημιούπολη για πάρα πολλά χρόνια και θα τις ανοίξει σήμερα που τις χρειαζόμαστε”, επισήμανε ο Πρύτανης.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών