Την Τρίτη φτάνουν οι Τροϊκανοί

Ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, 15 Ιουλίου, από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου, η πέμπτη αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής του κυπριακού μνημονίου.

Η αποστολή της Τρόικας ολοκληρώνει την άφιξή της στο νησί την ερχόμενη Δευτέρα και την επόμενη ημέρα ξεκινούν οι συναντήσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, και συνάντηση των επικεφαλής των διεθνών δανειστών με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Φλέγον θέμα συζήτησης κατά τη νέα παρουσία της Τρόικας στην Κύπρο θα αποτελέσει το μεγάλο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), το οποίο ανέρχεται γύρω στο 45% των συνολικών δανείων ή στα 27,1 δισεκατομμύρια ευρώ, από σύνολο δανείων 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Απρίλιος) της Κεντρικής Τράπεζας. Στις τράπεζες το ποσοστό των ΜΕΔ ανέρχεται στο 43% και στον Συνεργατισμό στο 51,7%.

Οι επαφές των κλιμακίων της Τρόικας, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα συναντήσεων, θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Ιουλίου και στη συνέχεια θα αρχίσει η συζήτηση για την πέμπτη επικαιροποίηση του μνημονίου μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικας και του Υπουργού Οικονομικών.

Όπως επισήμαινε η Τρόικα σε δήλωσή που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, οι τρεις σημαντικότερες προκλήσεις της Κύπρου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διατήρηση των δημοσιονομικών σε βιώσιμη πορεία και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Ανέφερε επίσης ότι «το πρόγραμμα της Κύπρου παραμένει εντός τροχιάς, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχουν επιτευχθεί με ένα σημαντικό περιθώριο, αντανακλώντας καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις στα έσοδα και συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους