Ανοίγει ο δρόμος για τη διαμεσολάβηση

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον τροποποιητικό νόμο του 2014 περί σύστασης και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως.

Με το νέο νόμο επεκτείνονται οι αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, με στόχο να διαχειρίζεται θέματα διαμεσολάβησης των πιστωτικών διευκολύνσεων φυσικών και νομικών προσώπων με υποθήκη την κύρια κατοικία που ο οφειλέτης αδυνατεί να αποπληρώσει και που χρήζουν αναδιάρθρωσης με βάση την οδηγία διαχείρισης της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ). Επίσης επικαιροποιείται η βασική νομοθεσία, ώστε αυτή να συνάδει με τον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο, όπως αυτός έχει πρόσφατα τροποποιηθεί.

Ψηφίστηκε επίσης τροπολογία του βουλευτή των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη και τροπολογία του του Νικόλα Παπαδόπουλου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΚΟ, για τροποποίηση του περί Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου, ώστε να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του φορές και να επιλαμβάνεται παραπόνων καταναλωτών εναντίον τράπεζας, όταν αυτή δεν εφαρμόζει τον κώδικα συμπεριφοράς της ΚΤΚ σε σχέση με αναδιαρθρώσεις δανείων ή τον εφαρμόζει αλλά σε μη ικανοποιητικό βαθμό. Σύμφωνα με την πρόταση Παπαδόπουλου, αν ένα τραπεζικό ίδρυμα αρνηθεί να προσέλθει στη διαμεσολάβηση δεν θα πρέπει να δικαιούνται να αιτηθεί δικηγορικά έξοδα.

Το υπό αναφορά νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αφού το Μνημόνιο προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσιών διαμεσολάβησης μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων και των πελατών τους για σκοπούς δίκαιης αναδιάρθρωσης δανείων.

Στη συζήτηση υπήρξε διχογνωμία κατά πόσο ο θεσμός θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και θα μπορεί να επίλυση ουσιαστικά το φλέγον ζήτημα των ΜΕΔ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους