Πού θα βρουν τα λεφτά για το ανεργιακό;

Το θέμα της μεταφοράς ποσού ύψους €170 εκ. από το λογαριασμό συντάξεων στο λογαριασμό του ανεργιακού επιδόματος έτσι ώστε να καλυφτούν  οι αυξημένες αυτή  την περίοδο ανάγκες του ταμείου ανεργιακού επιδόματος, συζήτησε η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αντρέας Φακοντής εξήγησε ότι λόγω της κατακόρυφης αύξησης της ανεργίας τα τελευταία χρόνια ο λογαριασμός του ανεργιακού επιδόματος είναι ελλειμματικός.

Εξήγησε ακόμη ότι υπήρξαν ακόμη δύο χρονιές οπόταν και χρειάστηκε να μεταφερθούν χρήματα από τον λογαριασμό συντάξεων στον λογαριασμό του ανεργιακού επιδόματος, το 2005 με €40 εκ. και το 2012 και €50 εκ. Ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το 2013-2014 καταδεικνύει ότι χρειάζονται περίπου €170 εκ. για να καλυφτούν οι ανάγκες σε ανεργιακό επίδομα και πως ως εκ τούτου το νομοσχέδιο προνοεί τη μεταφορά ακριβώς αυτού του ποσού από τον ένα λογαριασμό στον άλλο.

Ξεκαθάρισε ότι η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων δεν επηρεάζεται από αυτή την μεταφορά και πως το ΤΚΑ συνεχίζει να παραμένει εύρωστο όπως είχε καταδείξει και η τελευταία αναλογιστική μελέτη.
Εξήγησε ότι υπήρχαν ακόμη δύο εναλλακτικές επιλογές για κάλυψη των αναγκών γι ανεργιακό επίδομα, η μεταφορά χρημάτων από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας και η αύξηση των εισφορών, επιλογές οι οποίες απορρίφτηκαν. Εξήγησε τέλος ότι με βάση τους αναλογιστικούς υπολογισμούς για να μην χρειάζεται στήριξη το ταμείο ανεργιακού επιδόματος η ανεργία θα πρέπει να κατέλθει στο 10% - 10,5%, αναφέροντας ότι αυτό υπολογίζεται να γίνει το 2020.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θετικά τα αποτελέσματα ελέγχου της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή σε περίπτερα
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ